Keleten növekszik, nyugaton stagnál az ATM-piac

forrás: Prím Online, 2014. július 7. 10:02

Az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adatai szerint évente megközelítőleg 8 százalékkal nő a következő két évben az ATM-ek száma globálisan, melyet elsősorban az Ázsiai térség országai biztosítanak. Kínában 2013 év végére már 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban. 2018-ig közel 1,3 millió új készülék telepítése várható világszerte, ezek 70-75 százalékát fejlődő piacokon használhatják. Magyarországon évek óta stagnál a berendezések száma, ugyanakkor az ATM-ekből felvett pénz mennyisége növekedett.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben növekedett legjelentősebben az ATM-ek száma, ott a bővülés elérte a 13 százalékot úgy is, hogy olyan stabil piacok is a térségben találhatóak, mint Dél-Korea vagy Japán. „A kiépült piacok mellett India és Kína hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Előbbiben több mint 40 százalékos volt a bővülés, utóbbi esetében közel 25 százalékos növekedést regisztráltak az elmúlt pár évben” – mutat rá Kárpáti Balázs, a magyar tulajdonban lévő TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója. A két ország ugyanakkor rendkívül alacsony bázisról indult, Kínában az ATM-sűrűség még mindig alig éri el a 385 berendezést egymillió lakosra vetítve. „Összehasonlításképpen Magyarországon ez az arány 480 berendezés egymillió lakosonként. A fejlett piacokon pedig átlagosan 750 ATM jut egymillió emberre” – teszi hozzá a feltörekvő készpénzlogisztikai vállalat vezérigazgatója.

 

Afrika és a Közel-Kelet országaiban a növekedés 12 százalék körül alakult az elmúlt időszakban, miközben összesítve a kelet-közép-európai térségben valamivel 10 százalék fölött volt a bővülés. „Ez utóbbi esetben elsősorban a még fejletlenebb román, bulgár és ukrán piacok járultak hozzá leginkább a növekedéshez, az olyan közepesen kiépült piacokon, mint például a hazai, az elmúlt években inkább a stagnálás volt a jellemző” – mutat rá Kárpáti Balázs.

A dél-amerikai kontinensen a növekedés alig 5 százalék körüli volt, amit elsősorban a Brazíliában telepített berendezések jelentettek. A TrezEx vezérigazgatója szerint a beállt piacok lassabb bővülésének kiváló példáját mutatja az észak-amerikai kontinens, illetve Nyugat-Európa, ahol az ATM-ek száma alig 1-2 százalékkal bővült. „Ezekben az államokban elsősorban minőségi, és nem mennyiségi fejlődés látható. Terjednek a multifunkcionális berendezések, az ATM-ek egyre több funkciót vesznek át a bankfiókoktól, aminek révén a teljes pénzintézeti hálózat költséghatékonyabban üzemeltethető, és az ügyfelek számára is gyorsabb lesz az ügyintézés” – mutat rá Kárpáti Balázs, aki szerint ezt jól mutatja, hogy tízezrével érkeznek új bankjegykiadó automaták Európába és az Egyesült Államokba, de ezekkel jellemzően a kevesebb szolgáltatást nyújtó, régi berendezéseket cserélik.

A vezérigazgató szerint elsősorban ez a fajta minőségi fejlődés várható itthon is. Rövidtávon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlett piacokra jellemző innovatív, a bankfióki ügyintézés jelentős részét kiváltó multifunkcionális berendezések azonban egyelőre elkerülik a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. „A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható”.

 

Képek: computing.co.uk; travelchinacheaper.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09