Számítógép irányítású mini-tengeralattjárót tesztel Kína

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 3. 08:36

A Baidu hírportál számolt arról, hogy ember nélküli mini-tengerallatjárót tesztelnek Kínában, amely minden eddiginél fejlettebb számítógépes technológiával működik.

A Hajjen névre keresztelt, bő két méter hosszú járművet az észak-kínai Tiencsin Egyetem kutatói fejlesztették ki. A szakemberek beszámolói szerint a tengeralattjáró három héten át gond nélkül működött a dél-kínai tengerben, és 1100 méteres mélységig is lesüllyedhet. A torpedóalakú, sárga tengeralattjáró egyhuzamban 30 napig búvárkodhat, s óránként hat kilométer megtételére képes. 

 

A szakértők hangsúlyozták, hogy a búvárhajó számítógépe olyan fejlett, hogy annak szoftvere maga is képes haladási irányáról dönteni.  

 

A Hajjent eredetileg kísérletezésre, tengerbiológiai feltárásokra, kereső- és mentőakciókban való részvételre tervezték. A jármű ugyanakkor bevethető víz alatti támadó- és kísérőrobotként, más tengeralattjárók felkutatásában is segítheti a kínai hajókat. Mindemellett tengeri bányászplatformok telepítésében, karbantartásában, műszaki állagának ellenőrzésében szintén hasznos lehet.

 

Illusztráció: sinodaily.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05