Kínában harcot hirdettek az online terrorizmus ellen

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 25. 08:05

Kína szerint az interneten közzétett terrorizmussal kapcsolatos buzdító, ismeretterjesztő videóknak és hangfelvételeknek egyértelműen közük volt a közelmúltban az országban végrehajtott terrorcselekményekhez - ennek alátámasztására kedden dokumentumfilmet sugárzott a központi televízió.

A jelenséget "online terrorizmusnak" nevező összeállításból kiderült, a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy terrorszervezetként nyilvántartott Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) által közzétett videó- és hangfelvételeknek egyértelmű szerepük volt a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székvárosában, Urumcsiban elkövetett akciókban, így az április 30-i vasúti pályaudvari támadásban és a május 22-i véres piaci merényletben.

A rendőrség 2013-ban csaknem 110, terrorizmussal kapcsolatos online video- és audiotartalom nyomára bukkant, míg az előző évben mindössze 32 ilyet fedeztek fel. A felvételeken nemcsak a terrorcselekmények elkövetésére buzdítottak, hanem robbanószerkezetek elkészítését, fegyverhasználatot is oktattak.

A dokumentumfilm szerint a videókat külföldön készítették és sokat közülük törökországi szerverekre töltöttek fel. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a kínai biztonsági szervek mindent meg fognak tenni az internet, a távközlési piac megtisztításáért, az illegális kiadványok begyűjtéséért. A kapcsolódó online tartalmakat törölni fogják, vagy elérhetetlenné teszik, a szervereket megbüntetik, meghatározzák az internet vállalatok felelősségét.

A napokban több mint harminc, weboldalt üzemeltető cég írásos kötelezettséget vállalt arra, hogy a terrorellenes harc jegyében törlik az ilyen jellegű információkat. A vállalatok között vannak a legnagyobbak, a Sina, a Tencent, a Baidu és a Taobao.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05