TIPA 2014: négy díjat nyert a Canon

forrás: Prím Online, 2014. május 1. 13:45

Négy díjat nyert a Canon a világ fényképészeti kiadványainak egyik vezető szövetsége, a Technical Image Press Association (TIPA) által odaítélt kitüntetések közül. A TIPA díjai a képalkotási és képkezelési terület elmúlt 12 hónapban megjelent legkiválóbb termékeit ismerik el; a Canon ismét széles termékpalettájának műszaki újításaival aratott sikert.

A következő díjak kerültek odaítélésre:


·    A legjobb haladó amatőr digitális tükörreflexes készülék („Best DSLR Advanced”): EOS 70D
·    Legjobb felsőkategóriás kompakt fényképezőgép („Best Expert Compact Camera”): Canon PowerShot G1 X Mark II
·    Legjobb professzionális DSLR-objektív („Best Professional DSLR Lens”): Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
·    Legjobb képfeldolgozási újítás („Best Imaging Innovation”): Canon Dual Pixel CMOS AF


A TIPA zsűrije a világ 29 vezető fényképészeti és képkezelési magazinjának szerkesztőiből áll: a tagok öt kontinens 16 országából kerülnek ki. A zsűri évente összeülve értékeli a legfrissebb képkezelési termékeket, sokféle szempontot figyelembe véve: az innovációtól a formatervezésen át a termék általános minőségéig sok mindenre figyelve választják ki és ismerik el a legeslegjobb termékeket és technológiákat.


A Canon díjnyertes termékeinek értékelése során a TIPA-zsűri az alábbi hivatalos véleményt közölte:


A legjobb haladó amatőr tükörreflexes készülék: Canon EOS 70D


A Canon EOS 70D gép 20,2 millió képpontos CMOS APS-C érzékelője mellé akár 7 fps sebességű DIGIC 5+ processzor és jókora, 100–12800-as ISO-tartományt társul, ami tovább bővíthető 25600-as ISO értékig. Az AF-rendszer egy 19 pontos, kereszt típusú autofókusz felületből áll. Az EOS 70D legnagyobb újdonsága a Dual Pixel CMOS AF rendszer, amellyel az Élőkép módban felvett videóknál is lehetőség van a precíz autofókusz használatára, és ami rendkívül gyors AF-funkciót kínál az állóképekhez. A változtatható szögű, 3.0” Clear View II LCD érintőképernyő 1,04 millió képpont megjelenítésére képes. A beépített vezeték nélküli kapcsolat gyors megosztási vagy okostelefonos feltöltési lehetőséget kínál a Canon EOS Remote alkalmazás révén.


Legjobb felsőkategóriás kompakt fényképezőgép: Canon PowerShot G1 X Mark II


A Canon PowerShot G fényképezőgépeket mindig is nagyra értékelték. A legfrissebb, a PowerShot G1 X Mark II 13,1 megapixeles felbontást és többféle képarányt nyújtó, 1.5-ös típusú érzékelőt kapott, emellett f/2-3.9 5X zoomot (35 mm-es formátumban: 24-120 mm), illetve számos egyedi funkciót és kezelési szolgáltatást. A képek 14 bites RAW és JPEG formátumban is elkészíthetők, a gyors és pontos autofókusz 31 AF-pontot figyel. A képkészítési lehetőségeket a 3”-os kihajtható LCD érintőképernyő javítja, amely 1,04 millió sRGB képpontjával 100%-os lefedettséget ad, az expozíciót és a fényképezőgép vezérlését pedig az objektíven elhelyezett új kettős objektívvezérlő gyűrűk teszik még rugalmasabbá. A gép Full HD felbontásra képes, emellett az okos készülékekkel NFC és Wi-Fi kapcsolat is rendelkezésre áll. A fókusztartomány 2”-nál  (kb. 5 cm) kezdődik, de a fókusztávolság kézzel is mindig beállítható.


A legjobb professzionális DSLR-objektív: Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x


A kifejezetten a professzionális sportriportereknek és természetfotósoknak készített Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x objektív egy rendkívül nagy teljesítményű szuperzoom-objektív, amely optikailag illesztett, beépített 1,4-szeres extenderrel van ellátva. Ez különösen olyankor hasznos, ha nem lehet gyorsan objektívet cserélni, ugyanakkor a poros és párás környezetekben védi is az olyan érzékeny alkotórészeket, mint a digitális tükörreflexes gépek képérzékelője. Az objektív egy fluorit és négy UD lencsetagot tartalmaz, illetve 9 lamellás körkörös blendével van felszerelve. A Power Focus mód gyors és sima fókuszváltásokat tesz lehetővé, ami rendkívül fontos a filmkészítésnél. Az objektív emellett rendkívül jól bírja a port és a vizet.


Legjobb képfeldolgozási újítás: Canon Dual Pixel CMOS AF


A Dual Pixel CMOS AF egy fázisérzékelésen alapuló AF-technológia, amely közvetlenül a képérzékelő síkjában működik. Ennek az újításnak az eredményeképpen az autofókusz teljesítménye rendkívül nagymértékben megnövekedett a korábbi EOS fényképezőgépekhez képest az Élőkép módban, illetve a videók készítésénél. Mivel Élőkép módban nagyon hasonlóan lehet fényképezni ahhoz, mint amikor a fényképezőgép képkeresőjét használjuk, a gyors és sima autofókusz-teljesítmény nagymértékben javítja a hatékonyságot. A Dual Pixel CMOS AF már megtalálható az EOS 70D-ben, illetve választható a C100 és C300 Cinema EOS kamerához, amelyek akár 103 Canon EOS objektívvel kompatibilisek. Azt várjuk ettől az új fejlesztéstől, hogy még több remek válaszkészségű képkészítési és feldolgozási funkció kimunkálását teszi majd lehetővé.



 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05