Ipari internettel a költséghatékonyabb repülésért

forrás: Prím Online, 2014. április 25. 10:55

A GE kihirdette az Industrial Internet Flight Quest elnevezésű, a repülési útvonalaknak az ipari internet alkalmazásával történő optimalizálását célzó verseny második fordulójának győzteseit. A felhívást egy évvel ezelőtt közösen tették közzé a világ legnagyobb nyílt forráskódú közösségével a Kaggle-lel valamint az Alaska légitársasággal, melynek egyik nyertese Szergej Kozub kurszki szoftverfejlesztő.

Egy évvel ezelőtt a Kaggle társult a GE-vel és az Alaska légitársasággal, és felhívást tett közzé a nagyközönség számára, hogy írjanak olyan szoftvereket, amelyekkel csökkenthető a repülőjáratok késése, illetve hatékonyabbá és nyereségesebbé tehető a légitársaságok működése.

 



Szergej Kozub kurszki szoftverfejlesztő éppen az üzeneteket olvasgatta a programozók kedvelt fórumán, a topcoderen, amikor egy Kaggle-re mutató linkre bukkant, ahol megtalálta a felhívást. Az elkövetkező hónapokban Kozub munka után minden idejét algoritmusok írásával és adatok elemzésével töltötte, hogy végül előálljon a megoldással. 

Mint kiderült, ő lett az Industrial Internet Flight Quest elnevezésű, a repülési útvonalaknak az ipari internet alkalmazásával történő optimalizálását célzó verseny második fordulójának egyik győztese. „Nagyon szoros verseny volt” – mesélte Kozub. „A végén csak mintegy öt bázispontnyi különbség volt a legjobbak pontszámai között.” Ez igazán minimális különbség.

A kereskedelmi légitársaságok becslések szerint évente 22 milliárd dollárt költenek a repülési tervek hatékonyságának javítására. „A repülési tervek nem mindig a menetrend szerint alakulnak" - mondta John Gough, a GE repüléstechnikai üzletágának a gazdaságos üzemanyag-felhasználás terén tanácsadást nyújtó divíziójának igazgatója. „Konfliktusok adódhatnak a kapuknál, járatkésések fordulhatnak elő, illetve váratlan események miatt megnőhet az üzemanyag-fogyasztás. Ezek a tényezők gyorsan összeadódnak.”

A GE becslése szerint, ha a világon minden menetrendszerinti repülőjárat csak 10 mérfölddel csökkenteni tudná repülési útját, a légitársaságok évente akár 360 millió gallonnal csökkenthetnék üzemanyag-fogyasztásukat, ami által az iparág éves szinten több mint 3 milliárd dollár megtakarítást érhetne el.

Gough szerint a verseny keretében – amelyre 58 országból 6800 pályázat érkezett – egy olyan algoritmust akartak létrehozni, amely a pilótáknak a repülési tervről valós idejű adatokat és információkat szolgáltatva lehetővé teszi „az okosabb döntések meghozatalát a pilótafülkében”.

Kozub, aki a verseny második helyezettjeként 50 000 dollárt kapott, dinamikus programozással olyan repülésoptimalizáló modellt készített, amely megközelítő becsléssel repülési útvonalat keres a repterek között, majd hatékonyabbá teszi az útvonalat. „Egyedi megoldásról van szó” – mondja. „Az általános elvek mindenki számára jól ismertek, de a tényleges megvalósításhoz rengeteg terület-specifikus tudás szükséges, és nagyon oda kell figyelni a részletekre.”

Az általa létrehozott algoritmus a Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) adatait, a repülőtéri földi körülmények és a repülési statisztikák adatait elemezte.

A verseny második fordulójának nyertesei 250 000 dolláros összdíjazáson osztoznak - ez ugyanakkora összeg, mint amekkorát a verseny első fordulójának tavaly kihirdetett nyertesei kaptak. (Kozub az első fordulóban a negyedik helyen végzett. Ő az egyetlen versenyző, aki mindkét fordulóban nyert díjat.)

Kozub szerint a „győzelemhez némi szerencse is kellett”, tekintve, hogy milyen szorosak voltak a végén az eredmények. „Nagy volt az esély arra, hogy az egész hónapos munka nem hozza meg a jutalmát" .

 

Kulcsszavak: GE repülés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50