Innováció a mozgássérülteknek – fejjel irányítható kerekesszékek

Pár éven belül világszerte elterjedhetnek

forrás: Prím Online, 2014. április 4. 09:50

A világon több mint 7,5 millió nyaktól lefelé bénult ember életét könnyítheti meg a NowTechnologies fejlesztése, a GyroSet. Az innováció lényege, hogy a mozgássérült emberek fejük mozgatásával tudják irányítani kerekes széküket. 

A GyroSet a NowTechnologies által fejlesztett szerkezet, amellyel a mozgássérültek a fejük mozgásával irányíthatják kerekesszéküket. Ez a startup egyik legígéretesebb fejlesztése, és nem utolsósorban számos nyaktól lefele bénult ember mindennapjait könnyítheti meg a jövőben.

 

 

Az innováció számos olyan további lehetőséget rejt magában, amelyek még jobban segíthetik a rászorulókat: a headsetből, Android alkalmazásból és az operációs rendszerrel kompatibilis eszközből álló találmány lehetővé teszi a headset egérként való alkalmazását, így viselőjük képessé válik a számítógép használatra.

 

Ennek köszönhetően a mozgásukban korlátozott emberek akár önálló munkavégzésre is képesek lesznek, valamint olyan kommunikációs és navigációs alkalmazások is hozzáférhetővé válnak, mint: videótelefon, globális helymeghatározás, hangalapú webkeresés, képernyőbillentyűzet és hangszintézis. A gondozók a saját okostelefonjuk segítségével távolról elérhetik a szék műszaki paramétereit, fogadhatnak riasztásokat és készüléküket másodlagos joystickként használhatják a kerekes székek irányítására.

 

A GyroSetből már elkészült a prototípus, a tesztelés jelenleg is folyik a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában. A 100 millió forintos befektetés célja, hogy minél hamarabb végfelhasználók számára is elérhető áron megvásárolható legyen a termék. A tervek szerint az AVEC teljes körű menedzsment és marketing támogatásának segítségével a NowTechnologies három éven belül véglegesíti a fejlesztést, kiépíti a gyártási és nemzetközi értékesítési hálózatát.

 

 

A GyroSetben rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban működő, gerincsérült betegeket tömörítő, Sir Frank Williams által is támogatott ernyőszervezet, a Spinal Injuries Association egyetlen hivatalosan támogatott projektje a NowTechnologies fejlesztése, amelybe most 100 millió forintot fektet az AVEC Csoporthoz tartozó OTP – Day One Magvető Tőkealap.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05