A Mikulás látogatott Maroslelére a Vodafone Okos Falu programban

forrás: Prím Online, 2013. december 5. 17:25

Joulupukki, a finn Mikulás látogatásával ért véget a Vodafone Okos Falu 2013 program első szakasza ,a Vodafone, a Délvilág napilap és Maroslele önkormányzatának közös projektje a Csongrád megyei településen.

Az augusztus 30-án elindított „Az én Maroslelém – a palatáblától a táblagépig” iskolai és felnőttoktatási sorozat keretében a Vodafone Magyarország által adományozott 30 darab, mobilinternettel felszerelt Samsung Galaxy Tab 2.0 táblagép segítségével az iskolások összesen 30 órán keresztül, az érdeklődő felnőttek pedig 14 órában ismerkedtek a mobilinternetes technológiával, alkalmazásokkal, lehetőségekkel.

 

 

A Vodafone, a Délvilág és Maroslele önkormányzata az oktatási projekttel arra kereste a választ, hogyan tudja megváltoztatni egy falu életét, az oktatást, a szabadidő eltöltését a mobilinternet.

 

Dr. Martonosi György, Maroslele polgármestere úgy ítélte meg, hogy a Maroslele Okos Falu program jelentős mértékben hozzájárult Maroslele fejlődéséhez, hiszen a település lakói a jövőben a mindennapok során hasznosíthatják a megszerzett  ismereteket.

 

Marchhart Pál a Vodafone vezérigazgató helyettese elmondta, hogy ma, amikor a Vodafone szélessávú mobilinternetes hálózata az ország 97,4 százalékán elérhető, nem szabad elfelejteni, hogy az európai szinten is kiemelkedőn magas l lefedettség a szolgáltató és a társadalom számára is csak akkor lehet igazán hasznos, ha a helyben lakók akarnak és tudnak is élni a mobilinternet kínálta lehetőségekkel.

 

Mint mondta, az első hónapok alatt bebizonyosodott, hogy a hálózat és a szolgáltatások mellett a kistelepüléseken lakók oktatásába is érdemes befektetni. A résztvevő gyerekek a tanfolyamon elsajátították a legfontosabb tudnivalókat és így immár nem ösztönös, hanem tudatos felhasználók lettek. Az új tudás birtokában magabiztosabban tudnak tájékozódni az interneten, amely jelentősen hozzájárulhat a későbbiek során az iskolai feladatok magasabb színvonalú megoldásához, a tájékozódáshoz, vagy akár hivatalos ügyek intézéshez is.

 

A programban résztvevők többsége – elsősorban az iskolások -, már korábban is használtak okostelefont, de döntő többségében internet előfizetés nélkül; volt email fiókjuk, jelen voltak a legnépszerűbb közösségi oldalon, de azt csak spontán módon használták, nem voltak tisztában a beállításokkal, az angol nyelvű üzeneteket nem vették figyelembe.

 

A képzés alatt a résztvevők megtanulták, hogyan kell a személyes adatokat megvédeni és hogyan kell  információkat keresni az interneten. Az érdeklődők olyan hasznos és innovatív alkalmazásokat ismerhettek meg, mint a Google Maps és Earth, vagy a munkát, tanulást megkönnyítő fordító program, a Translate. Használtak online naptárat, létrehoztak Dropbox fiókot, kerestek a Youtube-on és a Wikipedián, használták az Ustreamet, megismerkedtek a fontosabb hír, időjárás, műsor, menetrend, sporteredmény oldalakkal, megtanultak QR-kódot „olvasni” és szerkeszteni, megismerték az online rádiózást és televíziózást, a képszerkesztést, de szakértő kíséretében kalandoztak a mobiltelefonos játékok világában is..

 

 

A palatáblától a táblagépig program résztvevői alapvető internetes szolgáltatásról szereztek közvetlen felhasználói élményt és tudást. R. Tóth Gábor a Délvilág főszerkesztője kiemelte, hogy a több hónapos oktatásnak köszönhetően a gyermekek és a felnőttek számos hasznos programot, alkalmazást ismerhettek meg és segítséget kaptak az internet használatához, az online kereséshez és ismeretszerzéshez. 

 

A tanulók dedikáltan használták a táblagépeket, és 3 hétre haza is vihették az eszközöket. Ez kialakította „az én gépem, letöltésem, beállításaim stb.” élményt, egyénivé tette a használatot. Az őszi szünet idejére már elérhető volt a diákok számára a táblagépeken egy jól megismert, praktikus alkalmazás gyűjtemény , amelyet aztán otthon használtak, kiegészítettek. Visszatérve a szünetről, érezhetően magabiztosabban beszéltek a szolgáltatásokról. Az addig csak baráti kapcsolattartásra, vagy kevésbé tartalmas időtöltésre használt Facebook kapcsán élményt szereztek arról, hogy ezt a szolgáltatást vállalkozásra, hasznos, jó ügyek sikerre vitelére is lehet használni. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09