Nokia Asha 500, 502 és 503 – stílusos apróságok

Farkas Norman, 2013. október 23. 12:50

A várakozásoknak megfelelően magyar idő szerint tegap reggel 9-kor kezdetét vette az idei Nokia World, melynek során a nagyközönség elé tárultak a finnek vadonatúj készülékei. A hat friss modellből három az Asha termékvonalat erősíti: az 500, 502 és 503 mobilok alacsony áruk mellett megújult külső megjelenésükkel és még egyszerűbb, gesztusalapú kezelhetőségükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Kicsit elaludtunk, de végül időben odaértünk a Nokia magyarországi rezidenciájára, hogy a gyártó képviselőivel együtt nézhessük végig a Nokia World legizgalmasabb pillanatait, melyeket egyenesen Abu-Dzabiból közvetítettek.

 

Reggel 9 órakor startolt el az esemény, melyen szép egymásutánban lepleződtek le a korábbi pletykákban felbukkant Nokia modellek. A sort az Asha mobilok nyitották, melyeket a gyártó portfóliójában teljesen új kategóriát jelentő Lumia phabletek követtek, végül pedig a Sirius kódnevű táblagép is elénk tárult.

 

Jelen cikkben az Asha triót nézzük meg, egy másik írásunkban pedig a Lumia 1320 és 1520 készülékekről, illetve a Lumia 2520 tabletről olvashatsz bővebben.

 

Miért érdekes az Asha 500, 502 és 503?

 

A finneknek természetesen eszükben sincs eltemetni az Asha vonatat, hiszen immár 26 millió példányt adtak el ezekből az okostelefon/butamobil hibrideknek minősülő készülékekből. Ebben az esetben viszont nincs más hátra, mint előre, így kiadtak három új mobilt, melyek valamilyen fronton túlmutatnak elődjükön, az Asha 501-en.

 

Az Asha 500, 502 és 503 esetén is rögtön feltűnik az új dizájn: a telefonok színes műanyag burkolattal rendelkeznek, melyet egy átlátszó polikarbonát réteg ölel át kívülről. Ez olyan hatást kelt, mintha egy jégréteg választaná el őket a külvilágtól. A színválaszték miatt sem kell aggódnunk, mindhárom modell piros, zöld, sárga, ciánkék, fekete és fehér árnyalatban lesz majd elérhető.

 

 

Nemcsak kívül, hanem „belül” is akadnak újdonságok: immár lehetőség van egyetlen – a feloldó képernyőről indított – felfelé irányuló ujjhúzással előhívni a kamerát. Az elkészült képet aztán rögtön meg is oszthatjuk a közösségi hálókon – szintén egy mozdulattal. Újabb előrelépés, hogy a használt funkciókat és minden történést listaszerűen megjelenítő Fastline képernyő immár testre szabható. Bár már nem nagy újdonság, a Nokia kiemelte, hogy elérhető a készülékekre a WhatsApp, s büszkén mondta el, hogy naponta mintegy 250 ezer Nokia tulajdonos használja az alkalmazást a világon. Jó hír, hogy a Nokia Asha 501-et birtokló júzerek sem esnek el az új készülékek okosságaitól: hamarosan OTA frissítést kapnak, mely tartalmazza a kényelmesebb használatot garantáló fejlesztéseket.

 

Ami a hardvert illeti, vannak különbségek a készülékek között. Az Asha 500 előlapján egy 2,8 colos érintőképernyő terül el, hátlapjára egy 2 megapixeles kamera került. Az Asha 502 és 503 viszont már 3 colos kijelzőt és 5 megapixeles, LED villanóval segített kamerát tudhat magáénak.

 

 

Mindhárom újdonság rendelkezik Wi-Fi és négysávos EDGE modullal, közös jellemzőik sorát pedig az egyhónapos készenléti idő zárja be. Míg az 500 és az 503 egy- és kétkártyás kiadásban is elérhető lesz, addig az 502 kizárólag dual SIM-es verzióban hódít majd.

 

Az új Asha trióra az ár/érték bajnokként emlegetett Asha 501 méltó folytatásaként tekinthetünk, hiszen tetszetős „csomagolásban” érkeznek, kellemes tudást nyújtanak, áruk pedig igencsak hívogató. Az Asha 500- ért 69, az 502-ért 89, az 503-ért pedig 99 dollárt kell majd kicsengetni (az árak az adót nem tartalmazzák).

 

A készülékek az utolsó negyedévben landolnak a piacon, Afrikában, Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is meg lehet majd őket vásárolni.

 

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36