Idén utoljára láthatók a magyar találmányok

forrás: Prím Online, 2013. október 9. 17:02

Idén utoljára október 19-én, szombaton, délelőtt 10 és délután 4 óra között látható Jedlik dinamója, Kozma László számítógépe, Dulovits Jenő tükörreflexes fényképezőgépe, az első villanyóra és a többi nagyszerű mérnöki mestermunka a Műszaki Tanulmánytárban, melyekre mindannyian büszkék lehetünk.

"A Gondoltad, hogy magyar?" címmel kiválogatott nagy magyar találmányok és a Világkiállításon díjazott magyar ipari alkotások is megtekinthetőek a Műszaki Tanulmánytárban.

 

Itt összesen 22000 tárgyat őriznek a technika történetéből, amelyből 29 kiemelkedő tárgyra irányult fél éven át a figyelem. Olyan tárgyakra, amelyek megváltoztatták a világot, olyan tárgyakra, amelyek Magyarországon születtek, amelyek konstruktőre hazánkfia volt.

 

 

A Műszaki Tanulmánytárban e két különleges kiállításban – Gondoltad, hogy magyar? és a Világkiállításon díjazott - olyan közismert találmányok is találhatóak, amelyekről mindenki megmondja, hogy kinek köszönhetőek, ki az alkotójuk – csak talán azt nem tudták eddig, hogy itt Budán őrzik őket.

 

Láthatók azonban olyan tárgyak is, amelyekről kevesek hallottak eddig. Ilyen pl. a Jánosi-féle floppy, amely alapján – sajnos külföldön, a magyar találmányt koppintva – született meg a mikrofloppy, jó tíz évig minden számítógép kötelező tartozéka.

 

Bemutatnak olyan érdekes, izgalmas technikai áttörést jelentő szerkezeteket is, amelyeket (jelenleg még?) nem használunk, nem lett tömegtermék.

 

Közel 30 tárgy a 19., 20. és 21. század Magyarországáról, mindegyik önállóan is egy-egy kalandos történet. Gyakran az a tanulság: itt találták fel, de nem hazánk ipara profitált belőle, a tárgy jelentőségére csak későn eszméltünk rá.

 

A belépő felnőtteknek 800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 400 Ft.

 

A rendezvény helye és ideje : Műszaki Tanulmánytár, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10; 2013. október 19, szombat 10-16 óra között

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09