Az ABB technológiája az évtized 11 legfontosabb innovációja között

forrás Prim Online, 2012. augusztus 31. 10:02

Az IEEE (Institue of Electrical and Electronics Engineers), a világ egyik legnagyobb professzionális, fejlett technológiákkal foglalkozó szövetsége az ABB FACTS-et (Flexibled AC Transmissions Systems - Rugalmas Váltakozóáramú Átviteli Rendszerek), az okostelefonokkal és a digitális fényképezéssel egyetemben, az évtized 11 legfontosabb technológia újítása közé sorolta.

Az IEEE vezető, havi megjelenésű Spectrum nevű magazinjában publikált lista szerint ezek az újítások „az elmúlt tíz év legfontosabb innovációi a befolyás-ráhatás, a kezelhetőség, és az „igazi tiszta technológiai elv” alapján”.


A következő 11 technológia szerepel a listán: okostelefonok, közösségi hálózatok, Voice Over IP, LED világítás, informatikai felhő, többmagos processzorok, digitális fényképezés, drone repülők, class-D audio, bolygóközi robotok, valamint a FACTS technológiai termékcsalád, melyet az ABB úttörő módon és folyamatosan, az elmúlt 60 év során fejlesztett ki.


A FACTS (Flexibled  AC Transmission Systems), villamos energiát takarít meg hosszú távon, bevezetésével megvalósulhat az okos hálózat, az un. Smart Grid. Lehetővé teszi a közművek számára, hogy valós időben konfigurálhassák újra az energiaáramlást, maximalizálva az átvitt energia mennyiségét és minimalizálva annak veszteségét. A FACTS továbbá képes a nap-, a szél- és más időszakos, megújuló energiákat kíméletesen a hálózatba integrálni.


„Ezekkel a technológiákkal az ABB legalább 50 százalékkal képes növelni a létező hálózatok kapacitását, egyúttal csökkenteni tudja a nagytávolságú energiaátvitel veszteségeit, elősegítve ezzel a jobb teljesítményáramlást, segítséget nyújtva hálózati túlterhelődés, szűk átviteli keresztmetszet esetén" – mondta Ingela Hålling, az Energetikai Rendszerek Divízió, Hálózati Rendszerek Üzletágán belül a FACTS vezetője. „A FACTS technológiája a fentieken túl segít minimalizálni a hálózati üzemzavarok, -kiesések kockázatát. Az időszakosan jelentkező megújuló energiák fogadását  elősegíti egyrészt nagyon gyors és hatásos rendszerfeszültség szabályozással, másrészt ezen  többletenergiák tárolásával.”


Az ABB FACTS technológiáit a vasúti áramellátási rendszerek fejlesztésénél is alkalmazzák, valamint nagy ipari energiafogyasztók (mint például bányák, acélművek) hálózatainak stabilizálására is használják. Az elkövetkező években ezek a sokoldalú technológiák létfontosságúak lesznek az elektromos járművek infrastruktúrája kialakításánál, a töltőállomások és töltőpontok nagyszabású hálózati integrációja megvalósításánál.


Az ABB első úttörő jellegű FACTS technológiáját az 1950-es évek elején fejlesztette ki. A FACTS-et azóta egy olyan teljeskörű technológiai portfolióvá bővítette, amely megfelel a váltakozóáramú átviteli és elosztó rendszerek jelenlegi és a jövőbeli kihívásainak: SVC (statikus meddőteljesítmény-kompenzáció), SVC Light (más néven STATCOM) - állandó és szabályozott meddőteljesítmény kompenzáció, továbbá a DynaPeaQ dinamikus energiatároló egység.


Az ABB 2012-ig hozzávetőlegesen 800 FACTS rendszert, alkalmazást telepített, amely a világon található összes ilyen rendszernek több mint a fele.

 

Kulcsszavak: találmány tudomány AAB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05