A Mountain Lion 9 júliustól a Mac App Store kínálatában

forrás Prim Online, 2012. június 13. 10:02

Az Apple bejelentette, hogy az OS X Mountain Lion rendszer, a világ egyik  legfejlettebb asztali operációs rendszerének kilencedik fő kiadása júliustól tölthető le a Mac App Store áruházból. A Mountain Lion kétszáznál is több új, innovatív funkciója között megtalálható az új Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztási funkció, a Facebook integráció, a Diktálás, a Power Nap, az AirPlay-alapú tükrözés, a Game Center és a fokozott biztonságról gondoskodó Gatekeeper szolgáltatás. Az OS X rendszer alapjaiba integrált iCloud szolgáltatás jóvoltából a Mountain Lion felhasználói még könnyebben tarthatják naprakészen adataikat minden eszközükön.

„A Mac számítógépek nyújtotta lehetőségek köre szédületes iramban bővül – az OS X Mountain Lion alig egy évvel a Lion rendszer hihetetlenül nagy sikert arató megjelenése után érkezik” – mondta el Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. „A rendszerrel teljesen integrált iCloud szolgáltatást, valamint az Értesítési központot, az Üzenetek alkalmazást, a Diktálás funkciót, a Facebook integrációt és rengeteg más újdonságot tartalmazó új rendszer az OS X eddigi legjobb verziója.”

A Mountain Lion rendszerben az iCloud-fiókkal rendelkező felhasználók minden eddiginél egyszerűbben állíthatják be a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Üzenetek, az Emlékeztetők és a Jegyzetek alkalmazást. Az új Emlékeztetők és Jegyzetek alkalmazásokkal egyszerű észben tartani a fontos teendőket és gyorsan lejegyezni a gondolatokat, az iCloud pedig gondoskodik a rendszer minden elemének automatikus naprakészen tartásáról. A Dokumentumok a Felhőben szolgáltatás minden olyan alkalmazással használható, amely támogatja az iCloud-ot, köztük az Apple iWork csomagjának alkalmazásaival is, így a dokumentumok bármilyen eszközön szerkeszthetők.

 



Az iChat programot leváltó új Üzenetek alkalmazással már a Mac számítógépen is elérhetővé válik az iMessage üzenetszolgáltatás, azaz a felhasználók már iPhone, iPad vagy iPod touch készülékre, vagy akár egy másik Mac számítógépre is küldhetnek üzeneteket. Az üzenetekhez mellékleteket, kiváló minőségű fényképeket és HD felbontású videót is csatolhatnak, és az iMessage-üzenetek bármely készüléken megjeleníthetők, így a beszélgetésnek egy pillanatra sem kell megszakadnia. Az iMessage ezenkívül csoportos üzenetküldést, kézbesítési és olvasási nyugtákat, a másik fél gépelésének jelzését, valamint végpontok közötti biztonságos titkosítást nyújt. Az Üzenetek alkalmazás mindezeken felül a hagyományos azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, köztük például az AIM, a Yahoo!, a Google Talk és a Jabber szolgáltatást is támogatja.

A Mountain Lion korszerűsítette az értesítések megjelenítését, és az Értesítési központ jóvoltából már egyetlen könnyen elérhető helyen lehet megnézni az OS X rendszertől és a külső fejlesztésű alkalmazásoktól származó valamennyi értesítést. Megadható, hogy mely alkalmazások milyen típusú értesítéseket küldhetnek, és az is, hogy az Értesítési központban egyszerre hány elem legyen látható. Átmenetileg le is tiltható minden értesítés, amikor például a munkát vagy a filmnézést zavarná.

Az új rendszerszintű megosztási funkció, mely a Mountain Lion beépített része, minden korábbinál egyszerűbbé teszi a hivatkozások, fényképek, videók és más fájlok megosztását. A Megosztás gomb használatával gyorsan, más alkalmazásra való átváltás nélkül oszthatók meg a tartalmak, és a Facebook, a Twitter, a Flickr, a Vimeo és más külső szolgáltatások használatához csak egyszer kell bejelentkezni. A Facebook és a Twitter az Értesítési központtal integrált, így értesítés kérhető az érkező üzenetekről vagy arról, ha a felhasználó említést kap egy hozzászólásban vagy Twitter-üzenetben.

A beépített Facebook támogatásnak köszönhetően egyenesen az alkalmazásokból tehetők közzé a fényképek, a hivatkozások és a hozzászólások. Az egyszeri bejelentkezést követően a felhasználó kontaktjai között automatikusan, profilképükkel együtt jelennek meg a Facebook-ismerősei. A Facebook-értesítések a Mountain Lion Értesítési központjában is megjeleníthetők, és ugyaninnen akár frissíteni is lehet a Facebook-állapotot.

A diktálási funkció, mely a Mountain Lion beépített része, lehetővé teszi a diktálást mindenhol, ahol szöveg begépelésére van lehetőség, legyen az egy Apple-alkalmazás vagy egy külső fejlesztő alkalmazása. A Mountain Lion egy további újdonsága a Power Nap nevű innovatív funkció, mely a Retina kijelzős MacBook Pro és a MacBook Air (2. és 3. generációs) számítógépek rendszerét készenléti állapotukban képes frissíteni. A Power Nap automatikusan frissíti a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Emlékeztetők, a Jegyzetek, a Fotóadatfolyam, a Saját Mac keresése és a Dokumentumok a Felhőben alkalmazást, emellett csatlakoztatáskor letölti a szoftverfrissítéseket, valamint biztonsági másolatot készít a Mac rendszeréről a Time Machine alkalmazás segítségével.

A szoftverek internetről való letöltését biztonságosabbá tevő, forradalmian új Gatekeeper szolgáltatásban pontos meg lehet adni, hogy mely alkalmazások telepíthetők a Mac számítógépre. Beállítható, hogy az alkalmazások bárhonnan telepíthetők legyenek – amely megfelel a jelenleg használt beállításnak –, de a legnagyobb fokú biztonság érdekében úgy is beállítható a Gatekeeper, hogy kizárólag a Mac App Store áruházból engedjen alkalmazásokat telepíteni. Alapbeállításban a szolgáltatás a Mac App Store áruházból származó alkalmazásokat és az Apple-től kapott egyedi fejlesztői azonosítóval rendelkező fejlesztők alkalmazásait engedi telepíteni. Amellett, hogy naponta ellenőrzi az új biztonsági frissítések elérhetőségét, a Mountain Lion az alkalmazások védett („sandbox”) módban való futtatásának lehetőségét is biztosítja, amellyel megakadályozható, hogy egy kártékony alkalmazás megtámadja a rendszert. Emellett tartalmazza a rendszermag ASLR-memóriavédelmét is, mely fokozott védelmet nyújt a puffertúlcsordulásos támadásokkal szemben.

Néhány a Mountain Lion további újdonságai közül:

• az AirPlay-alapú tükrözés segítségével egyszerűen továbbítható a Mac kijelzőjén éppen lejátszott, akár 1080p felbontású videó vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, biztonságos adatfolyamként egy Apple TV eszközzel rendelkező HDTV-készülékre, vagy hanganyag küldhető az AirPlay technológiát támogató vevőegységekre vagy hangszórókra;
• a Game Center, az iOS rendszerből jól ismert és népszerű közösségi játékhálózat immár a Mac-felhasználóknak is elérhetővé teszi az ismerősökkel élőben együtt játszható játékokat, melyekben egyformán részt vehetnek a Mac számítógépről és az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékről játszók;
• az eddigieknél is gyorsabb Safari böngésző egységesített okos keresőmezőt, a megnyitott böngészőlapokat az összes készüléken egyformán megjelenítő iCloud-lapokat, valamint a lapok közötti gyors váltást lehetővé tevő új fülnézetet tartalmaz;
• a kínai felhasználóknak szánt újdonságok között megtalálható a jelentősen továbbfejlesztett szövegbevitel, egy új kínai szótár, egyszerű beállítási lehetőség a népszerű e-mail szolgáltatókhoz, Baidu-keresés a Safari böngészőben, beépített megosztás a Sina Weibo blogoldalhoz, valamint a népszerű Youku és Tudou videomegosztókhoz; továbbá
• több mint 1700 új API, mely hozzáférést ad a fejlesztőknek a legújabb központi operációsrendszer- és webes technológiákhoz, valamint az OS X legújabb funkcióihoz, köztük a Dokumentumok a Felhőben szolgáltatáshoz, az értesítésekhez, a megosztási funkciókhoz és a Game Centerhez is.

Árak és elérhetőség


Az OS X Mountain Lion júliustól elérhető el a Mac App Store áruházban, 19,99 dolláros áron (az Amerikai Egyesült Államokban)**. A Mountain Lion telepítésének előfeltétele a Lion vagy a Snow Leopard rendszer (az OS X 10.6.8-as vagy újabb verziója), valamint 2 GB memória és 8 GB szabad lemezterület. A rendszerkövetelmények és a kompatibilis rendszerek teljes listája a következő címen található meg: apple.com/osx/specs/. Az OS X Server a Mountain Lion megléte esetén telepíthető, és júliustól elérhető el a Mac App Store áruházban, 19,99 dolláros áron (az Amerikai Egyesült Államokban). Az OS X Mountain Lion Up-to-Date frissítés díjmentesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki 2012. június 11-étől erre jogosult új Mac rendszert vásárolt az Apple vagy valamelyik hivatalos Apple-viszonteladó üzletében.

Kulcsszavak: Mac OS X Lion opsys Mac Apple

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05