Világrekordáron kelt el egy ritka fényképezőgép egy bécsi árverésen

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 13. 16:15

A világon valaha elért legmagasabb áron, illetékekkel együtt 2,16 millió euróért árvereztek el egy ritka Leica fényképezőgépet szombaton Bécsben.

Az 1923-ban készült 0-sorozatos Leica kikiáltási ára 300 ezer euró volt. A vásárló nem fedte fel kilétét a nyilvánosság előtt.

A fényképezőgép-ritkaságot kézzel készítették. Mindössze 25 darabot állítottak elő belőle, mára csak 12 darab maradt fenn. A gép sorozatgyártását két évvel később, 1925-ben kezdték meg.
 
 A legendás Leica fényképezőgépek egyre keresettebbek a gyűjtők körében - mutatott rá a galéria egy közleményében. "Viszonylag rövid idővel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy egymillió euró felett keljen el egy fényképezőgép" - írták. 
 
Ez volt az ötödik alkalom, hogy egy Westlicht-árverésen rekordáron kelt el egy fényképezőgép. Az előző "csúcstartó" szintén egy 0-sorozatos Leica volt, amely illetékekkel együtt 1,32 millió euróért talált gazdára a Westlicht tavalyi aukcióján.
 
Az árverésre a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők, többek között Japánból és Szingapúrból is. Összesen mintegy ötszáz fényképezőgép és kétszáz fotó került kalapács alá. A fotók között megtalálhatók voltak a médium történetének korai korszakából való kincsek, ritkaságok az osztrák fotóművészet történetéből és amerikai mesterművek is. A katalógusban mások mellett olyan neves fotóművészek alkotásai is szerepeltek, mint Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Helmut Newton, Paul Strand, Heinrich Kühn, vagy Trude Fleischman.
Kulcsszavak: kamera Leica

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05