Az Apple közzétette a Mac OS X Lion rendszer előzetes fejlesztői verzióját

forrás Prim Online, 2011. február 25. 17:56

 Az Apple kiadta a Mac OS X Lion operációs rendszer előzetes fejlesztői verzióját. A Lion az iPad rendszerének legkiválóbb ötleteit ülteti át a Mac számítógépekre a világ legfejlettebb operációs rendszerének nyolcadik főverziójában. Az operációs rendszerben megtalálható a Mission Control funkció, amely egyetlen új, innovatív nézetben foglalja össze mindazt, ami éppen fut a Mac számítógépen; a Launchpad, a Mac-alkalmazások új kezdőlapja; illetve a Mac számítógép képernyőjének egész felületét kihasználó, teljes képernyős alkalmazások. A Lion rendszer emellett új Multi-Touch ujjmozdulatok használatát is támogatja, valamint tartalmazza a Mac-alkalmazások felfedezésének, telepítésének és automatikus frissítésének új módját kínáló Mac App Store online áruházat. 

A Mac Developer Program tagjai a megjelenés napjától hozzáférhetnek a Mac OS X Lion előzetes verziójához a Mac App Store áruházban. A felhasználók idén nyáron vehetik használatba a rendszer végleges verzióját.

„Az iPad az innovatív funkciók új generációját inspirálta a Lion rendszerben” – mondta el Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. „A fejlesztők örömüket lelik majd a Mission Control és a Launchpad lehetőségeiben. Emellett a Lion rendszer kiváló új funkcióival – teljes képernyős fejlesztésekkel, ujjmozdulatokkal, a verziókövető Versions és az automatikus mentést támogató Auto Save funkcióval – bővíthetik alkalmazásaikat.”
 
A Mission Control merőben új szolgáltatás, amely az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével ad átfogó képet valamennyi aktuálisan futó alkalmazásról és ablakról a Mac számítógépen. Elég egyetlen lapozó mozdulat, és a rendszer az asztal nagyításával alkalmazásonként csoportosítva megjeleníti az összes nyitva lévő ablakot, valamint indexképet mutat a teljes képernyős alkalmazásokról és a Dashboard alkalmazásról, így bárhová közvetlen navigációt tesz lehetővé.
 
A Launchpad jelentősen leegyszerűsíti az alkalmazások keresését és indítását. A Launchpad egy kattintással impozáns, teljes képernyős nézetben jeleníti meg az összes Mac-alkalmazást. Innen indíthatók, illetve mappákba is szervezhetők a programok. Az alkalmazások több oldalra is csoportosíthatók, az oldalak között lapozó mozdulattal lehet váltani.
 
A Lion operációs rendszer a Mac számítógépekre is elhozza azt a teljes képernyős üzemmód nyújtotta felhasználói élményt, amely az iPad készüléken már hatalmas népszerűségnek örvend. Az alkalmazásablakok egy kattintással teljes képernyős nézetre alakíthatók, kiaknázva ezzel a Mac kiváló kijelzőjének minden előnyét. A felhasználók lapozó mozdulattal válthatnak a teljes képernyős ablakok között, illetve visszatérhetnek az asztalra vagy a Dashboard alkalmazásba.
 
A Mac számítógép természetes, ösztönös irányítását új Multi-Touch mozdulatok és folyamatos animációk segítik. Az új mozdulatparancsok között megtalálható a weblapok és képek csípő mozdulattal végzett kicsinyítése, a balra, illetve jobbra lapozó mozdulattal végrehajtott lapozás vagy váltás a teljes képernyős alkalmazások között, valamint a Mission Control funkció elindítására szolgáló felfele lapozó mozdulat.
 
A Lion rendszer a Mac App Store online áruházat is tartalmazza. Az áruházban megtalálható kiváló új alkalmazásokat a felhasználók iTunes-fiókjuk használatával vásárolhatják meg, és egyetlen lépésben tölthetik le és telepíthetik. A Mac App Store áruházban vásárolt és telepített alkalmazások közvetlenül megjelennek a Launchpad funkcióban.
 
A Lion rendszer további szolgáltatásai többek között a következők:
   - A Mail alkalmazás új verziója elegáns, szélesvásznú, iPad-inspirálta elrendezéssel. A Conversations funkció automatikusan egyetlen jól olvasható időrendi sorba csoportosítja az összetartozó üzeneteket. A keresőfunkció is hatékonyabb lett, valamint a program támogatja a Microsoft Exchange 2010 használatát.
   - AirDrop funkció, melynek segítségével a fájlok figyelemre méltó egyszerűséggel másolhatók az egyik Mac számítógépről a másikra vezeték nélküli technológia használatával, külön telepítés nélkül.
   - Versions szolgáltatás, mely egymás után, automatikusan menti a dokumentumok újonnan létrehozott verzióit. A verziók könnyedén böngészhetők, szerkeszthetők, és a felhasználók a kívánt régebbi verzióhoz is egyszerűen visszatérhetnek.
   - Resume funkció, mely kényelmes módját kínálja az alkalmazások, illetve a Mac számítógép újraindításának: mindkét esetben az újraindítás előtti állapotba állítja vissza az alkalmazásokat.
   - Auto Save szolgáltatás, mely munka közben automatikusan menti a dokumentumokat.
   -  Megújult FileVault funkció, mely nagy teljesítményű, teljes lemeztitkosítást biztosít a helyi és a külső meghajtókhoz, és lehetővé teszi az adatok azonnali törlését a Mac számítógépről.
   - Mac OS X Lion Server rendszer, mellyel minden eddiginél egyszerűbb a szerver beállítása. A Mac OS X Lion Server támogatja a Mac OS X Lion rendszer, illetve az iPhone, iPad és iPod touch készülékek kezelését.
 
 
Kulcsszavak: Apple Mac Mac OS X Lion

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36