Az Apple egy keveset enged: a kiadókból érkező előfizetők befizetéseit nem vámolja meg

Vértes Judit, 2011. február 15. 22:24

Az Apple előfizetési szolgáltatásának keretén belül az Apple Store oldalon keresztül magazinokra, újságokra fizethetünk elő, vásárolhatunk zenét vagy videókat, ám mindazt, amit ily módon az Apple hoz a kiadóknak, "Apple-adó" terheli, a cég 30 százalékot kér a közvetítésért. Ha az előfizető a kiadót kereste fel előszőr, és onnan lép az Apple Store oldalára, akkor az Apple nem kér részesedést a bevételből, de azt szigorúan ellenőrzi, hogy a kiadó nem terelheti olcsóbb árral erre az útra az olvasókat. 

Steve Jobs szerint ez így méltányos, csak abból kérnek, amit ők hoznak, és csak annyi a feltételük, hogy a kiadók alkalmazáson belüli előfizetési ajánlata ne legyen rosszabb a kiadó alkalmazáson kívüli ajánlatainál. A kiadók nem egészen értenek egyet, hisz ha felkerül egy ekőfizetési alkalmazás az AppShop-ba, óhatatlan, hogy mindenki ott keresi azt, s nem a kiadóknál. Nem tarják jogosnak, hogy így a bevétel (még csak nem is a nyereség) 30%-a azé lesz, akinek nincsenek tartalomelőállítási költségei. Annak sem örülnek, hogy ezáltal az Apple hozzáfér az előfizetőik adataihoz. Azonban az Apple legújabb ajánlata azáltal, hogy a máshonnan hozott előfizetők díjából nem kér részesedést, mégiscsak kiadó-barát ajánlatnak tűnik – mondta Chuck McCullagh, a Magazin Kiadók Amerikai Szövetségének volt alelnöke.

A kiadóknak most azzal a feltétellel kell megbarátkozniuk, hogy ugyanazt az ajánlatot kell adják az Apple alkalmazásban, amit azon kívül, ez ugyanis ellentmond az eddigi gyakorlatnak: a kiadók a különböző csatornákon keresztül különböző árakon kínálták a tartalmakat. Általában azért adott a kiadó saját weboldalán kedvezményeket, mert így nem kellett fizetnie a terjesztési csatornáért. Az Apple most ezt a lehetőséget veszi el a kiadóktól, s ezzel szinte biztos, hogy az AppStore válik a legnagyobb előfizetői szolgáltatássá, hisz az olvasót legfeljebb az árkülönbségek bírják rá a válogatásra, ha az nincs, akkor a legkézenfekvőbb csatornát választja, ami ez esetben az AppStore...

Az Apple döntése érinti a magyar alkalmazásokat is, hisz egyre több újságnak készül el az iPadre optimalizált verziója. Az egyik szoftverkészítő elmondta, hogy keresik a megoldást, de félő, hogy az "Apple-adó" elkerülése csak böngészőn keresztüli lapolvasás útján lehetséges, a kényelemesebb alkalmazásba épített lapolvasóról bizonyos újságoknak lhet, hogy le kell mondani.

Az Apple ugyanazt a digitális előfizetési rendszert ajánlja, melyet korábban a News Corp készített a The Daily iPadra készült újságnak. Az Apple felajánlja az előfizetőknek, hogy megoszthatják személyes információikat (nevük, e-mail címük) a kiadóval. Természetesen a kiadók és az Apple Store közötti kapcsolat nem kizárólagos, a kiadók a saját oldalaikon is árulhatják az előfizetést, vagy meglévő előfizetőknek ingyenes iPad elérést biztosíthatnak.

 

Kulcsszavak: Tablet PC Apple újság

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36