Sorra záratják be a kínai fájlcserélőket

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 25. 09:52

Megkongatták a vészharangot Kína fájlcserélő és videomegosztó portáljainak, miután több népszerű oldal tartalma vált elérhetetlenné a hétvégén.

A közismert verycd.com látogatói arra panaszkodnak, hogy a hivatkozásokra kattintva vagy blokkolják az elérést, vagy automatikusan egy másik oldalra irányítják át őket.

 "A szabályok egyre szigorúbbak és képtelenek vagyunk jogszerűen biztosítani a korábbi mennyiségű tartalmat. Ezért változtatnunk kell a kínálaton" - magyarázta Huang Ji-meng (Huang Yimeng) a VeryCD ügyvezetője a Global Times (GT) című napilap hétfői számában. A változtatások tehát szerzői jogi okokból szükségesek, de a gyors átállásra a cég nem volt felkészülve - derül ki Huang szavaiból.

 A hirtelen váltás pontos okát a GT-nek sem sikerült megtudnia, de tény, hogy vasárnap további két hasonló szolgáltatást nyújtó ismert fájlcserélő (P2P) portál is leállt. A P2P alkalmazással a felhasználók a központi adatbázisból csak a megtekinteni kívánt tartalom elérési információit töltik le, az adatforgalom, azaz a filmek, hanganyagok letöltése az összekapcsolódott felhasználók csoportjában közvetlenül történik. Nem teljes statisztika szerint az elmúlt két évben Kínában több mint 400, a The Pirate Bay oldalához hasonló fájlcserélő portál volt kénytelen megszüntetni a tevékenységét.

 A GT által megszólaltatott 24 éves fiatalember, Csou Jang (Zhaou Yang) arra panaszkodott, nem tudja, honnan fogja letölteni ezentúl kedvenc tévésorozatát. A helyzetet elfogadhatatlannak tartja, még akkor is, ha néhány műsort online meg tud nézni.

 A VeryCD ellen 2010 májusában per indult, amiért ingyenesen elérhetővé tette a Kínában nagy sikert aratott Ip Man 2 című harcművészeti filmet. A közelmúltban pedig 27 énekes fogott össze a legnagyobb kínai kereső, a Baidu ellen, s szerzőijogsértés címén 6,85 millió jüant (több mint egymillió dollárt) követelnek.

 A kínai kulturális tárca 2010 decemberében jelentette be hivatalosan, hogy megkezdi az engedély nélkül működtetett zenei letöltőoldalak felkutatását és bezárását. Idén január elején a kínai legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a közbiztonsági minisztérium közös szabályzatot adott ki a szerzői jogvédelem alatt álló művek terjesztéséről, és azok engedély nélküli felhasználásának esetére szigorú büntetést helyezett kilátásba.

 A büntetés mértéke az oldal népszerűségével arányos: amennyiben a klikkelések száma adott esetben eléri az 50 ezret, a felelős háromtól akár hét évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05