Biztonsági tippek mobilok, PC-k egyéb kütyűk védelméhez

forrás Prim Online, 2011. január 13. 11:24

Ha ön is egyike a felnőttek és gyermekek azon 80 százalékának, aki műszaki eszközt kapott ajándékba karácsonyra, gratulálunk! De nem szabad elfelejteni, hogy a felhasználók milliói esnek áldozatul a különféle vírusoknak, kémprogramoknak és egyéb kártékony kódoknak, ezért az új eszköz biztonságossá tétele alapvető fontosságú! És mivel a McAfee Labs további növekedésre számít a mobil eszközöket, a szociális médiát és az Apple termékeket fenyegető veszélyek terén 2011-ben, a szakértők összeállítottak néhány hasznos tanácsot a minél biztonságosabb újév érdekében.

Apple termékek (iPad, iPhone vagy iPod Touch):

Az Apple termékeinek egyre növekvő népszerűsége miatt sajnos az ezeket fenyegető veszélyek száma is növekszik, és a McAfee Labs további növekedésre számít az Apple platformot célzó támadások terén, például botnetek és trójai vírusok formájában.

·    A legfontosabb, hogy a PC-n megszokott biztonságos keresési és vásárlási gyakorlatokat alkalmazza ezeken a termékeken is. Érdemes például megelőző lépéseket tenni, azaz Mac-re fejlesztett biztonsági szoftvert telepíteni az egyre több, erre a platformra irányuló kártékony kód miatt.
·    Apple iPad-hoz javasolt az Apple MobilMe szolgáltatását igénybe venni, amely számos hasznos biztonsági és szinkronizáló eszközt kínál.
·    Az adatlopás megelőzése érdekében mindig biztonságos hálózatot használjon Wi-Fi kapcsolat esetén!
·    Applikációk telepítésekor mindig figyelmesen olvassa el a gyártó adatkezelési szabályzatát, hogy személyes adatai biztonságban legyenek!
·    Mivel ezek az eszközök teljes internetkapcsolattal rendelkeznek, a szülőknek ugyanúgy meg kell védeniük gyermekeiket a felnőtt tartalmaktól, mint egy asztali gép esetében.
·    Soha ne hagyja eszközét őrizetlenül.

Mobiltelefonok, okos telefonok:

Bár jó ideje hallhatunk a mobiltelefonokat fenyegető potenciális veszélyekről, a McAfee Labs kutatói szerint 2011 lesz a fordulópont, amikor a veszélyek száma ugrásszerűen megnő az összes mobilplatform esetében, ezért érdemes tudatosan kezelni ezt a helyzetet.

·    Védje telefonját biztonsági másolat készítésére, távoli helymeghatározásra, adatzárolásra és adattörlésre képes termékekkel.
·    Ne tároljon érzékeny személyes információt, azaz például jelszavakat, számlaszámokat telefonján.
·    Játékkonzolok (Nintendo Wii, PlayStation3, Xbox360, GoogleTV):
·    Ne feledje, hogy ezek az eszközök is internetkapcsolattal rendelkeznek, tehát az összes, asztali gépekre érvényes biztonsági előírás betartása alapvető fontosságú!
·    Készítsen biztonsági mentéseket játékprogramjairól.
·    Használja a beépített szülői felügyeleti eszközöket, amelyekkel korlátozhatja az erőszakos játékokat, vagy a teljes játékidőt.
·    A többszereplős játékokban a gyerekek idegenekkel is játszhatnak az interneten, ezért szülőként érdemes tevékenységfigyelő alkalmazásokat telepíteni. A gyermekek védelme érdekében a böngésző szolgáltatás le is tiltható.
·    Ne használjon olyan internet TV alkalmazást, amely potenciálisan veszélyezteti személyes adatait!
·    Mindig válasszon biztonságos hálózatot Wi-Fi kapcsolat esetén!
·    Ne tároljon személyes adatokat az eszközön!

Mobil adathordozók:

·    Alkalmazzon információvédelmi technológiákat, állítson be hozzáférési jelszót, és ne hagyja eszközét őrizetlenül, hiszen kis mérete miatt könnyen ellophatják.
·    Ha szükséges, titkosítsa az USB adathordozót, hogy elvesztése esetén bizalmas információi biztonságban maradjanak!

PC-k és laptopok:

Bizonyosodjon meg róla, hogy eszköze átfogó biztonsági megoldással rendelkezik, amely tartalmaz legalább vírusirtó, kétirányú tűzfal, kémprogram eltávolító, adatvédelmi és biztonságos keresési elemeket! További védelmi szintek lehetnek a spamszűrő, szülői ellenőrző, vezeték nélküli hálózatokat védő és a bizalmas dokumentumokat titkosító elemek. A vírusirtó önmagában nem elég védelem, és az ingyenes szoftverek sem jelentenek teljes megoldást, mert ezek teljes védelmet nyújtó verziói már pénzbe kerülnek.

·    Ellenőrizze, hogy a frissen vásárolt eszközön ne csak a biztonsági szoftverek ingyenes próbaverziói legyenek, vásároljon előfizetést a folyamatos védelem érdekében!
·    Óvakodjon az adathalászati kísérletektől! Ezek az átverések hamis emailek és weboldalak segítségével valódi szolgáltatásokat imitálnak, és így szerzik meg a gyanútlan felhasználók belépési jelszavait, adatait. Az adathalászat elleni védekező szoftverek kiszűrik és megjelölik a már ismert hamis oldalakat.
·    Mindig ellenőrizze a webcímet, mielőtt elküldi adatait! Ha az oldal rövidített URL-t használ, alkalmazzon a valódi címet megjelenítő szolgáltatást (pl. www.expandmyurl.com), mielőtt klikkelne!
·    Tanítsa családját, és figyeljen oda gyermeke online tevékenységére! Tartsa számítógépét közös helységben, beszélje meg, hogy milyen információkat helyes vagy helytelen megosztani, például telefonszámot, címet, vagy más személyes adatot.  Kiskorú felhasználók esetén érdemes olyan webszűrő eszközt alkalmazni, amely megvédi őket a felnőtt, vagy káros tartalmaktól. Ne gondolja, hogy a gyermeke nem tudja kikapcsolni a számítógépen a ’gyerekzárat’. További információ a McAfee tízlépéses családi tervéről a McAfee internetbiztonság oldalán, a www.mcafee.com/advice címen található.
·    Keressen és vásároljon biztonságosan! A káros weboldalak elkerülése érdekében használjon az oldalakat vizsgáló biztonsági programot a böngészőjében. A McAfee SiteAdvisor az összes felhasználói McAfee csomag része. Vásárláskor keresse a McAfee SECURE jelzést, ami igazolja, hogy az oldalt naponta több mint tízezer károkozót keresve tesztelik. Mindig vásárlás előtt olvassa el az online boltok adatkezelési és biztonsági szabályzatát!
·    Mindig készítsen biztonsági mentést legfontosabb információiról, ne kockáztassa legfontosabb fotói, folyamatban lévő munkája, vagy pénzügyi adatai elvesztését!

Kulcsszavak: security McAfee

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09