Az S and P leértékelte a Lucent Technologiest

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 2. 10:20
A távközlési ipar további szenvedésének jeleként az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő leértékelte az amerikai Lucent Technologies berendezésgyártót. Hosszú lejáratú adósságának új besorolása BB mínusz az eddigi BB plusz helyett. Az S and P továbbra is megfigyelés alatt tartja a céget, negatív kilátással.
A leértékelést a távközlési berendezés iparág helyzetének folytatódó általános rosszabbodásával indokolták, ami - mint írták - középtávon korlátozni fogja a Lucent bevételének növekedését, működési nyereségességét és pénzforgalmi többletét.

Az S and P bíráló véleményt mondott a távközlésiberendezés-gyártók legújabb taktikájáról is: termelésük Kínába meg Délkelet-Ázsiába való kiszervezésével igyekeznek csökkenteni költségeiket. Ezt tette nemrégiben a svéd Ericsson és a francia Alcatel is. Az S and P súlyos bizonytalansági tényezőnek nevezte a Lucent Technologiesnál a cég átszervezését, az "átmenetet a nagyrészt kiszervezett gyártási szerkezet felé".

Ugyancsak költségnövelőnek tartják rövid távon, hogy a Lucent Technologies az év eleje óta a harmadik nagy leépítésre készül, összefüggésben a termelés kiszervezésével. Eddig az idén 45 ezer állást szüntettek meg a vállalatnál, és most további 20 ezer munkahely megszűnésére lehet számítani. Ehhez meg kell állapodni a hietelező bankokkal, hogy hagyják jóvá 7-9 milliárd dollár egyszeri átszervezési költség elszámolását a mostani negyedévre. Ha ez sikerül, akkor az S and P stabilra változtatja a jelenlegi negatív kilátást, de ha nem sikerül, és a Lucent 2003-ig sem ér el jelentős pénzforgalmi többletet, akkor újra "megvizsgálják" a besorolását - figyelmeztettek az S and P elemzői.

Kulcsszavak: +céginfo S&P Lucent

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36