64 bites CPU mobiltelefonokba

Széll Zoltán, 2001. május 14. 07:45
Az angol ARM cég tervezői szervertechnológiát használva 64 bites processzort fejlesztenek. A szuperskalár architektúrán alapuló CPU-t a következő generációs kézieszközökben használják majd.
Az ARM az új 64 bites processzornál olyan technológiákat használ, amelyeket korábban csak a szerverprocesszorokban lehetett megtalálni. Ilyen például a szuperskalár technika. A lapka a szerverjellemzők ellenére a szerver processzorokhoz képest kevés energiát igényel. Ez fontos tényező a kézi eszközök szempontjából.

A lapkán az adatutak és a címhely 64 bitesek, a CPU-mag szuperskalár, amely egy ciklus alatt több utasítást hajt végre. Ezek mind olyan megoldások, amelyek növelik a processzor teljesítményét. A lapka 64 bites címtartománnyal és szuperskalár képességekkel rendelkezik, olyanokkal, mint az Intel Itanium és a Compaq Alpha processzorok. Ezek ára és mérete azonban az ARM lapkáénak többszöröse. A tervezőknek sikerült a lapka méretét olyan mértékben csökkenteni, hogy azok beépíthetők a mobiltelefonokba is.

Az ARM egyéb termékeket és megoldásokat is fejleszt. Például a nem magfunkciókat – videogyorsító – külön lapkára integrálják. A másik a nagyon hosszú utasításszó, ahol szoftver kezeli az aritmetikai elemeket. A vállalat néhány partnerrel közösen fejleszti az új lapkaarchitektúrát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50