Telenor: teljes körű digitális műholdas szolgáltatás

, 2001. március 29. 16:57
A Telenor Magyarország létrehozta saját űrtávközlő földi állomását (uplink) Budapesten, amely a Telenor Broadband Services AS tulajdonában lévő THOR III. műholdra csatlakozik. Az állomás lehetővé teszi, hogy a Telenor a műholdas televízió-, rádió- és digitális tartalomszolgáltatás teljes körét biztosítsa Magyarországon.
A THOR III. műhold a közép-európai műsorszórási piacot szolgálja ki. A Telenor feladata a műsorszolgáltató és a néző közötti kapcsolat biztosítása, azaz a műholdas kapcsolat megteremtése, a műsorok kódolása, a folyamat ellenőrzése és az irányítás összehangolása.

A létrehozott feladóállomás az első lépés ahhoz, hogy a digitális átviteli technika segítségével az előfizető közvetlenül jusson az igényeinek megfelelően összeállított televíziós csatornákhoz. A Telenor az általa biztosított műsorcsatornát fellövi a THOR III. műholdra, ahonnan - digitálisan kódolva - közvetlenül („Direct To Home”) az előfizető saját parabolaantennájával foghatja a jelet. Az előfizető egy speciális dekóderrel (set-top-box) képes a programot dekódolni, így érve el a műsorszolgáltató programkínálatát. A műholdról érkező program kábelen keresztül is elosztható, ebben az esetben a jel a kábelszolgáltató fejállomására érkezik, ahonnan a kábeltársaság egy dekóder segítségével a műsorokat saját kábelrendszerén keresztül osztja el a háztartásokba.

A Telenor Direct-to-Home szolgáltatásának előnye többek között az, hogy alternatívát nyújt az egyelőre csak kábelen hozzáférhető műsorok vételéhez. Az előfizetőnek ugyanis nem kell a körzetében jelen lévő kábelszolgáltató által kínált műsorokat nézni, hanem a saját igényei szerint dönthet arról, hogy milyen csatornákhoz kíván hozzájutni, és minderre mennyit hajlandó áldozni.

A digitális szolgáltatás további előnye a tökéletes kép- és hangminőség, a „házimozi”, valamint a személyre szabott tartalomszolgáltatás lehetősége, amely az ország bármely pontján igénybe vehető.

A most felállított állomás kiváló alapot teremt ahhoz, hogy nemzetközileg élenjáró megoldásokat kínáljunk a magyar piacon is - mondta Christopher Laska, a Telenor Magyarország területi igazgatója. - Úgy véljük, szolgáltatásaink új dimenziókat tárnak fel Magyarország számára a csúcstechnika területén. Tevékenységünk fontos szerepet játszik majd a szabad verseny kibontakoztatásában is, amely alapvető feltétele Magyarország tervezett EU-csatlakozásának. A feladóállomás létrehozása kulcsfontosságú a Telenor regionális terveinek szempontjából, melyek középpontjában a magyarországi fejlesztések állnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36