Amerikai kémműholdak új nemzedéke

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 20. 09:10
A műholdas megfigyelésekkel foglalkozó amerikai Országos Felderítő Szervezet (NRO) megkezdte egy új kémműhold-generáció kifejlesztésének szupertitkos tervét.
A Los Angeles Times információja szerint a nagyszabású programban részt vevő neves cégek, köztük a Boeing Satellite Systems, a Marconi Integrated Systems, az Eastman Kodak, valamint a Raython Electronic Systems, a "legnagyobb titokban" országszerte toborozni kezdtek e feladatra több ezer mérnököt.

John Pike, az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) katonai elemzője úgy tudja, hogy 25 milliárd dolláros szerződéscsomagról van szó, amely 20 ezer munkahely megteremtését teszi lehetővé. Nagyságrendjében e két évtizedre szóló program a Manhattan-programhoz hasonlítható, amelynek keretében a II. világháború alatt kifejlesztették az amerikai atombombát - írta az amerikai lap cikkéről készült ismertetőjében az AFP.

A FAS szerint 12-24 darab kémműholdat építenek meg. Ezek kisebbek és olcsóbbak lesznek a jelenleg szolgálatban lévőknél: egyenként 15 tonnát nyomnak, megépítésük 18 hónapot vesz igénybe, áruk 1 milliárd dollár lesz. A legfejlettebb radarokkal, teleszkópokkal és fényképező berendezésekkel látják el őket. Föld körüli pályájukat az eddiginél távolabbra jelölik ki a Földtől, így nehezebb lesz őket bemérni. A jelenlegi hálózat képanyagának húszszorosát tudják rögzíteni, és ezzel percre kész tájékoztatást adhatnak a jövőbeli háborús területekről. Éjszaka és felhős időben is képesek értékelhető felvételeket készíteni. A tervek szerint 2005-ben bocsátják fel az első új műholdat.

Az Országos Felderítő Szervezet, amelynek központja a Virginia állambeli Chantillyben van, a legtitkosabb az amerikai hírszerző ügynökségek közül. Még logóját is szigorúan titkosnak minősítették 1994-ben. Évi költségvetését 6 milliárd dollárra becsülik, ez több, mint a CIA vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal büdzséje.

Kulcsszavak: űr security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09