Tévéműsorok készítését támogatja a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2024. március 8. 09:59

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a televíziós közéleti, valamint a hír- és magazinműsorok támogatására kiírt, 2023. évi pályázatának bírálati szakaszát. A TVÁLLANDÓ2023 program keretében közel 104 millió forint odaítéléséről döntött a testület.

A Médiatanács Támogatási Program keretében évről évre meghirdetett TVÁLLANDÓ pályázat televíziós közéleti magazinműsorok, illetve hírműsorok és kulturális magazinműsorok elkészülését hivatott támogatni. A felhívásra összesen 23 pályázat érkezett, melyekből a bírálóbizottság 19-et talált érvényesnek és támogatásra érdemesnek. Közéleti magazinműsorok készítésére 3 pályázónak 8 920 000 forintot, hírműsorok készítésére 8 pályázónak 79 200 000 forintot, míg kulturális magazinműsorok készítésére 8 pályázónak 15 602 753 forintot ítélt oda a testület. A Médiatanács március 5-i ülésén meghirdette a televíziós és rádiós műsorok készítését támogató, idei évre vonatkozó pályázati programjait is. A rádiós hírműsorok, közérdekű szolgáltató magazinműsorok, valamint tematikus magazinműsorok készítésének támogatására kiírt RÁDIÓÁLLANDÓ2024, valamint a televíziós közéleti magazinműsorok, illetve televíziós hírműsorok és kulturális magazinműsorok készítésének támogatására szolgáló TVÁLLANDÓ2024 pályázat kiírása hamarosan elérhető lesz az MTVA honlapján (tamogatas.mtva.hu).

 

Ugyanezen az ülésén a Médiatanács megállapította, hogy a Rádió 7 tavaly december 11–17. között megsértette a szerződéses vállalásait azzal, hogy nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő, valamint a nemzetiségi vagy más kisebbségek igényeinek szolgálatára szánt műsorszámot és szöveges tartalmat. A törvénysértés miatt a médiaszolgáltatót, a Dél-alföldi Média Centrum Kft.-t 40 000 forint bírsággal sújtotta a testület, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

 

Nézői bejelentés nyomán vizsgálta a testület az RTL-en február 1-jén, 19 óra 49 perctől sugárzott „… a szomszéd tehene” című műsorszámot, amelyben egy szellemként kísértő, tűzhalált szenvedett kislányról is szó esett. A testület megvizsgálta az adást a kiskorúakat védő rendelkezések szempontjából és megfelelőnek találta annak „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolását, valamint a sugárzás időpontját is.

 

A klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából, ugyancsak hallgatói bejelentésre vizsgálta a Médiatanács a Rádió 1-en január 9-én 6 óra perctől közreadott Balázsék című műsorszámot az abban elhangzott szexuális utalások miatt. A műsorszámban szó esett arról, hogy a gödöllői FIDESZ Facebook-oldalát pornóképek és -videók árasztották el egy hackertámadás következtében. Mivel a kifogásolt rész a 4 órás műsoridőből mindössze 8 percet tett ki, és a műsorvezetők kerülték az egyértelműen szexuális töltetű kifejezések használatát, a készítők nem veszélyeztették a védendő korosztály egészséges fejlődését, ezért a Médiatanács nem indított eljárást.

 

Ugyanakkor eljárás indult a „Balázsék” január 9-én, 6 órától sugárzott műsorszáma miatt, mert abban emberi méltóságot sértő módon tréfálkoztak a műsor vendége, Musimbe Dávid Dennis kárára, rasszista megjegyzéseket engedve meg vele szemben. A testület álláspontja szerint a műsorszám egy társadalmi csoport másodrendűségére vonatkozó tartalmat hordozott, az elhangzott megjegyzések a hallgatók felé azt az üzenetet közvetítették, hogy az emberi méltóság nem általános érvényű. A kijelentések nem minősültek egyszerű élcelődésnek, a meghívott vendéget megszégyenítették azzal, hogy a bőrszíne miatt a rabszolgákkal kapcsolatos tréfák célpontjává tették. A műsorszám tehát a rasszizmust humorforrásnak tekintette, ez pedig nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletét megkövetelő alkotmányos értékekkel. A Médiatanács álláspontja szerint a műsorszám emellett a közösségek kirekesztésének tilalmát előíró törvényi rendelkezést is megsértette, ezért közigazgatási hatósági eljárást indított a médiaszolgáltatóval, a Radio Plus Kft.-vel szemben.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36