Jövőfókuszú konferenciával ünneplik a #neumann120 évet

forrás: Prím Online, 2023. október 19. 12:59

A kvantumszámítógép, a kvantuminternet rejtelmei és a jövő repülőgépeinek intelligens szárnyaival kapcsolatos kulisszatitkok mellett az is kiderül majd a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-i Neumann után, szabadon című, előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható konferenciáján, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét az MI. A friss, jövőorientált szemléletű előadások közben itt adják át a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját is, amellyel az Év informatikai újságírójának munkáját ismerik el, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak.

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-én 14 órától zajló ünnepi konferenciája a megfontolt technooptimizmus jegyében zajlik majd és arra keresi a választ, hogy az IT-tudások miben segíthetnek a jövő problémáinak megoldásásában. A rendezvény előadásai közben díjátadókra is sor kerül: itt adják át a helyszínen az év informatikai újságírójának a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak, így a Kemény János-díjat, a Tarján-emlékérmet, a Kalmár-díjat, a Neumann-díjat és az Életműdíjat.

 

A konferencia nyitóelőadásában Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője foglalja össze a #neumann120 emlékév eseményeit, ezt követően Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője avatja be a jelenlévőket nem csupán a kvantumszámítógépek-, de az ezek segítségével zajló kvantumkommunikáció, a szuperbiztonságos kommunikációt biztosító kvantuminternetben rejlő lehetőségekbe. Prezentációjában a mérnök-informatikus előadó körbejárja a kapcsolódó technológiák fejlettségi szintjét és bemutatja a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium legfontosabb kutatási irányait is a területen. 

 

Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese az egyik legjelentősebb hazai informatikai kutatási infrastruktúra, az HUN-REN Felhő kialakításáról és működtetéséről tart előadást. Prezentációjából az érdeklődők megismerkedhetnek még a Magyar Kutatási Hálózat tudományos felhőjének alkalmazási területeivel, nemzetközi beágyazódásával, valamint néhány kiemelt kapcsolódó kutatási eredménnyel is.

 

 

Szűcs Endre, a mikrozöldeket és fűszernövények beltéri termesztésére specializálódott bedrock.farm talapítójának előadásában elmagyarázza annak az okát, hogy miért van szükség egyre több szenzorra és gépre a belső értékében egyre kevesebbet adó ehető növényeink körül.

 

A mikrozöldek után a városi fák védelme lesz a téma: Fekete Gyula, a GreeHill társalapítójának előadásából kiderül van, hogyan lehet 3D adatokat gyűjtő LIDAR-ral szerelt mérőautó és a mesterséges intelligencia célzottan fejlesztett modelljeivel néhány hónap alatt felmérni a nagyvárosok faállományát. Ezek ugyanis más élőlényekhez hasonlóan komolyan megérzik a drasztikusan változó környezeti hatásokat, miközben szerepük az urbánus környezetben egyre fontosabb. 

 

Végül Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesének előadásából a jelenlévők megismerhetik a modern repülőipari trendeket és a repülőgépek matematikai modellezésének, a modell alapú szabályozás tervezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó multidiszciplináris tervezés optimalizáció (MDO) jelenlegi kutatási irányait. Mindezek mellett előadásában ismerteti az általa koordinált, a jövő repülőgépeiben alkalmazható technológiák kifejlesztését célzó FLEXOP és FliPASED H2020-as projektek, valamint a szintén SZTAKI-ból irányított Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium érdekes eredményeit.

 

A Neumann után, szabadon konferencia részletes programja

 

Időpont: 2023. november 15-én 14 órától

Helyszín: HUN-REN SZTAKI, Budapest, Kende u. 13-17, 1111 (térkép)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel, amit ezen az oldalon lehet elvégezni.

 

Program:

● Szalay Imre, Neumann Társaság – Nyitóelőadás a #neumann120 emlékévről

● Bacsárdi László, BME VIK, Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium  – Fejlődő kvantumtechnológia: kvantumszámítógéptől a kvantuminternetig

● Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Felhő: erre varrj gombot!

● Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója – Technológia eszi-e meg előlünk az ízeket?

● Fekete Gyula, a GreeHill társalapítója – “Kodak-pillanat” a városi fák kezelésében – az AI szerepe a jövő faápolásában

● Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Miként csökkenthetjük a jövő generációs repülőgépek üzemanyag fogyasztását aktív szabályozási módszerekkel?

● Az előadások között: a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díjának átadása az év informatikai újságírójának, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjainak átadása.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36