Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 27. 20:19

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

Az épületek a globális szén-dioxid-kibocsátás 37 százalékát teszik ki, és mivel a mai létesítmények mintegy fele valószínűleg még 2050-ben is használatban lesz, bolygónk védelme érdekében sürgősen csökkenteni kellene a kibocsátásukat például azzal, hogy növeljük az energiahatékonyságukat. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat új kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a cég digitális épület- és energiagazdálkodási megoldásainak alkalmazásával a már működő irodaházakban akár 42 százalékkal is csökkenthető az ingatlan üzemeltetéséből adódó szén-dioxid-kibocsátás, ráadásul a rendszerek telepítésének költségei kevesebb mint három év alatt megtérülnek. Ha a fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési technológiákat elektromos alternatívákra cserélik, és helyi megújuló energiaforrásokat felhasználó mikrohálózatot telepítenek, a teljesen elektromos, teljesen digitális épületek CO2-kibocsátása további 28 százalékkal csökkenhet, vagyis összességében akár 70 százalékkal is mérséklődhet a létesítmények kibocsátása. 

 

„Az épületüzemeltetéshez köthető CO2-kibocsátás kezelése az első számú eszköz a meglévő épületek szén-dioxid-mentesítéséhez és a 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátási célok eléréséhez. Ez az áttörést jelentő kutatás feltárja, hogy a szén-dioxid-kibocsátás akár 70 százalékos csökkentése megvalósítható, ha meglévő épületállományunkat energiahatékony, teljes mértékben villamosított és digitalizált ingatlanokká alakítjuk át” – mutatott rá Mike Kazmierczak, a Schneider Electric Digital Energy üzletágán belül az energiaátállás felgyorsításához kapcsolódó tudományos alapú kutatásokkal, valamint termékfejlesztéssel foglalkozó Digital Energy Decarbonization Office alelnöke. 

 

 

A WSP globális tervezőcéggel közösen végzett kutatás során egy nagyméretű, a 2000-es évek elején épült irodaház energiateljesítményének és szén-dioxid-kibocsátásának modellezését vették alapul az Egyesült Államok különböző éghajlati övezeteiben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a korszerűsítés digitális megközelítése minden épülettípusra és éghajlati viszonyra alkalmazható, és emiatt ez a leghatékonyabb épület-dekarbonizációs stratégia, amely gyors eredményeket hoz, és az építőanyagokhoz kapcsolódó kibocsátásra is pozitív hatással van. 

 

A digitális technológiák alkalmazásával történő felújítás azon túl, hogy kevésbé zavarja meg a létesítmény mindennapi működését, az épület teljes életciklusára vetített szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is hatékonyabb. Amennyiben a tulajdonosok elmulasztják az ingatlanok gyors szén-dioxid-mentesítését, olyan elavult épületek birtokosai lesznek, amelyek jelentősen veszítenek értékükből, és nem vonzóak sem a befektetők, sem a bérlők számára.

 

A Bostoni Egyetem Globális Fenntarthatósági Intézetének és a Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss kutatása szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületekre való átállásban jelentős potenciál rejlik az új munkahelyek teremtése kapcsán is. 

 

A Schneider Electric-et széles körben elismert véleményformáló vállalatként és a dekarbonizáció vezetőjeként tartják számon. Hálózati kapcsolatra képes termékei, szoftverei és fenntarthatósági szolgáltatásai segítenek a működési hatékonyság növelésében, az energiapazarlás megszüntetésében, és stratégiákat kínálnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére az épületekben, gyárakban, adatközpontokban, infrastruktúrában és otthonokban. A Schneider Electric kutatásai és dekarbonizációs forgatókönyvei azonnali, gyakorlatias megoldásokat kínálnak, amelyek segítségével a szervezetek könnyebben eligazodhatnak az energetikai átállás összetett kérdéseiben. 

 

Kapcsolódó források: 

• Decarbonize the Office: Unleash the Power of Digital Solutions for Building Renovations 

• A structured methodology for planning commercial real estate portfolio decarbonization 

• The Path to Net-Zero Buildings: A 3-step guide to turn sustainability ambitions into actions

• Back to 2050: a major report on how 1.5°C is more feasible than many think 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36