Egészséges és megfizethető otthonok – háromszor alacsonyabb karbonlábnyommal

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 14. 19:44

A VELUX Cégcsoport a Föld napján mutatta be a fenntartható épületek legújabb nemzedékét, a Living Places projektet Koppenhágában. A világszinten vezető piaci szerepet betöltő tetőablakgyártó vállalat partnereivel – az EFFEKT-tel és az Arteliaval – együttműködésben hét olyan mintaépületet adott át, amelyek a CO2-kibocsátás jelentős csökkentésével és az elsőosztályú beltéri klíma előtérbe helyezésével képesek újra definiálni a fenntartható építési gyakorlatokat. 

Az építőipar jelenleg a globális energiafogyasztás 34 százalékáért és a globális CO2-kibocsátás 37 százalékáért felel. A VELUX Cégcsoport és partnerei az alacsony CO2-kibocsátású megoldások egyre nagyobb szükségét felismerve álltak a Living Places koncepció élére. A jövőre fókuszáló kezdeményezés az építőipar iránymutatója kíván lenni, innovatív megoldásokat kínálva a globális éghajlati és egészségügyi kihívásokra. A koppenhágai Living Places projekt koncepciója öt nyitott pavilon és két lakóépület prototípusát mutatja be, amelyek a Föld napja, április 22-e óta látogathatóak. 

 

 

A koppenhágai Living Places projekttel a VELUX Cégcsoport elkötelezettségét bizonyítja a fenntartható építési megoldások iránt, és felelősséget vállal egy környezettudatosabb jövő megteremtéséért. A mintaprojekt keretében épült házak figyelemre méltó, mindössze 3,8 kg/CO2/m2 éves CO2-lábnyomot hagynak, ami háromszor alacsonyabb, mint a jelenlegi dán jogszabályi előírás, amely 12 kg/CO2/m2/év. A házakat úgy tervezték, hogy megfizethetők legyenek, áruk megfelel a lakó-, vagy sorházak piaci árának, így a fenntartható élet mindenki számára elérhetővé válik.

 

 

"Ez a projekt jó példa arra, hogy a fenntarthatóbb és egészségesebb otthonok építése hogyan képes kezelni az iparág éghajlati kihívásait és javítani az emberek életminőségét. A koppenhágai Living Places programmal bemutatjuk, hogy az egészséges beltéri klíma létfontosságú, tekintve, hogy időnk 90 százalékát beltérben töltjük" – mondta Tina Mayn, a VELUX Cégcsoport termékekért felelős ügyvezető alelnöke a projekt eredményeivel kapcsolatban.

 

 

A koppenhágai Living Places épületek megépítésekor öt alapelvet követtek: az otthonoknak egészségesnek, megfizethetőnek, egyszerűnek, megoszthatónak és skálázhatónak kell lenniük. Ezek az elvek az új és már meglévő épületekre, illetve a közösségre egyaránt alkalmazhatók, ezzel megnyitva az utat egy fenntartható és befogadó jövő felé. 

 

A VELUX Cégcsoport, az EFFEKT, az Artelia és az Enemærke & Petersen a koppenhágai Living Places projekt részeként átfogó életciklus-elemzést is végzett. Ez az alapos kutatás minden egyes anyagot és építési technikát megvizsgált a környezeti hatások csökkentése és a CO2-kibocsátás minimalizálása érdekében. A projekt sikere bizonyítja, hogy a fenntartható építési gyakorlatok a ma rendelkezésre álló anyagok, megoldások és háttértudás segítségével megvalósíthatók. A projekt arra ösztönzi az építőipart, hogy adaptálják és bővítsék ezeket a mindenki számára elérhető fenntartható gyakorlatokat.

 

 

A koppenhágai Living Places ugyanakkor több mint egy prototípus bemutató; a változás katalizátoraként is szolgál az építőiparban. Az UNESCO-UIA 2023-as Építészeti Világfőváros hivatalos partnereként aktivitásnak és vitának ad fórumot, amelyek célja, hogy ösztönözzék és felgyorsítsák a fenntartható megoldások terjedését az építőiparban. 

 

A VELUX Cégcsoport Living Places projektje új fejezetet nyit a fenntartható építési gyakorlatok kapcsán. Az alacsony karbonlábnyom és az optimális beltéri klíma előtérbe helyezésével a koncepció új mércét állít fel a környezettudatos életvitel terén. A VELUX Cégcsoport továbbra is elkötelezett 2030-as Fenntarthatósági Stratégiája mellett, amelynek célja, hogy úttörő szerepet játsszon az éghajlatváltozás elleni fellépésben, fenntartható termékeket fejlesszen, és felelős üzleti gyakorlatot biztosítson. Az olyan kezdeményezésekkel, mint a koppenhágai Living Places a VELUX Cégcsoport továbbra is élen jár a fenntarthatóbb jövő felé vezető úton. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38