A magyarok több mint fele tárol az otthonában már nem használt mobiltelefont

forrás: Prím Online, 2023. július 20. 20:16

A tavalyi évhez képest ugyan kevesebben, de még mindig a magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli mobiltelefont – derült ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából –, pedig az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat otthonunkban.

Akik nem tartják meg a használt készüléket, azok legtöbbször idősebb rokonnak vagy a gyerekeknek adják, és bár a többség fél attól, hogy visszaélnek az adataival, ezek eltávolítására a mobil továbbadásakor sokan nem fordítanak kellő figyelmet. Kutatásában a mobilszolgáltató a használt mobiltelefonok életútját és az elektronikai hulladékkal kapcsolatos tudatosságot vizsgálta.

 

A Yettel friss országos reprezentatív kutatása* alapján a magyarok fele 3-4 évig használ egy mobiltelefont, ötödük viszont akár 4 évnél is tovább. A válaszadók több mint felének volt már olyan telefonja, amit előtte már más is használt, és több mint harmada már maga is ajándékozott tovább családon belül készüléket.

 

 

A megkérdezettek leggyakrabban azért váltanak mobilt, mert az előző használhatatlanná válik (55%). Emellett sokan cserélik le akkor is, ha még működőképes, de már nagyon megviselt (39%). A válaszadók 38%-a egy új funkció miatt is hajlandó lecserélni mobilját egy újra – ez a nők 33%-ára jellemző, és a férfiak 43%-nál fontos szempont –, valamint a férfiaknál a készülékcserét egy újabb modell piaci bevezetése is indokolhatja (11%). A kitöltők harmada továbbá jelezte, hogy ha tehetné, gyakrabban váltaná le az aktuális telefonját – azonban egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetből adódóan a magyarok harmada jelenleg inkább megpróbálja időben kitolni a készülékcserét**.

 

 

A régi készülékek sorsa

 

A már nem használt készülékeket a válaszadók több mint fele (55%) még mindig otthon tárolja – bár a tavalyi eredményhez képest (63%) ez javuló tendencia, továbbra is ez a leggyakoribb sorsa a használaton kívüli mobiloknak. Akik a tárolás mellett döntenek, azoknak 47%-a egy készüléket, 32% kettőt, 21% pedig 3 vagy több mobiltelefont őriz a fiókban. Ezzel szemben tavaly*** még a régi mobilokat tároló válaszadók felének (46%) volt 3 vagy annál több ilyen telefonja otthon, amelyek ráadásul akár 10-15 évnél is régebbiek lehetnek.

 

A kutatás eredményei alapján a megőrzés mellett a legtöbben elajándékozzák vagy eladományozzák a régi mobilt (40%), a kitöltők 23%-a pedig az eladás mellett dönt. Aki továbbadja a készülékét, az leggyakrabban a gyermekének (45%) vagy egyik szülőjének (46%) ajándékozza, ötödük pedig nagyszülőnek vagy más idősebb rokonnak adja a mobiltelefonját. Érdekesség, hogy míg a válaszadók 65%-a fél attól, hogy visszaélhetnek az adataival, 16%-nál előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt másnak továbbadta a régi mobilját; ez a fiatal felnőtt korosztály negyedére jellemző. 

 

 

Attól, hogy régi, még értékes

 

Szerencsére ma már egyre kevesebb mobilkészülék landol a szemetesben, de még így is közel tízből egy megkérdezett kidobja a régi telefonját. Ez azért is problémás, mert az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan veszélyes anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, így veszélyes anyagokat juttat a környezetbe, vagy akár tüzet is okozhat. Ezzel szemben, ha visszavisszük a telefont a szolgáltatónkhoz, a készülékeket az erre szakosodott szakemberek megfelelő módon darabjaira bontják, és az alkatrészekben található összetevőket, többek közt értékes fémeket, a megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják, ezáltal az esetleges veszélyes anyagok nem kerülnek hulladékként a környezetbe.

 

Most egy akció keretében jelentős kedvezményt érnek a régi mobilok: a Yettel bármely üzletében augusztus 30-ig leadhatóak a használt, akár nem működő mobiltelefonok, amelyekért 30 ezer forint kedvezmény jár bármely új mobil vásárlása esetén, publikus lakossági hangalapú számlás tarifával, 2 év hűséggel.

 

 ______________________________

*A Yettel megbízásából, az Ipsos online paneljén készített, nemre, korra, településtípusra és régióra nézve reprezentatív országos kutatás, amelyet 840-en töltöttek ki 2023. június 30. és 2023. július 6. között. 

**Az nms online lakossági mintája, amelyet 544-en töltöttek ki 2023. június 8. és 11. között, reprezentatív korra, nemre és régióra.

***A Yettel megbízásából, az Ipsos online paneljén készített, nemre, korra, településtípusra és régióra nézve reprezentatív országos kutatás, amelyet 840-en töltöttek ki 2022. július 1. és 6. között. 

Kulcsszavak: Yettel mobiltelefon

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38