Idén is keresi a jövőformáló ötleteket a Samsung és az EdisonKids

forrás: Prím Online, 2023. január 16. 17:12

Jövőtervezésre és kreatív problémamegoldásra invitálja a Samsung és az EdisonKids a hazai fiatalokat. Az idén harmadik alkalommal induló kihívás egy páratlan lehetőség arra, hogy a diákok a tanáraikkal és elismert szakemberek együttműködve olyan közösségi teret, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak olyan megoldásokon, amelyek pozitívan hatnak mindannyiunk életére. A Megoldások a holnapért kezdeményezés nem csak motiváló közösséget és egyedülálló képzést biztosít: a nyertes diákok, tanárok, valamint iskoláik összesen 6 millió forint értékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

Az EdisonKids és a Samsung idén január és június között az ország leginkább előremutató ötleteit keresi, amelyek a jelen kérdéseire a jövő megoldásaival válaszolnak. A Megoldások a holnapért kihívásra a tudomány, technológia iránt érdeklődő, valamint a társadalom jobbá tételéért aktívan tenni vágyó 12 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek. A 2-6 fős csapatok egy tanáruk bevonásával február 20-ig nevezhetnek egy kétperces bemutatkozó videóval, amelyben a problémafelvetést és a megoldási javaslatukat prezentálják fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriában. A Megoldások a holnapért több mint egy verseny, a programban jövő feltalálói neves szakemberekkel együtt fejleszthetik jövőformáló ötleteiket és bővíthetik jövőtervezői eszköztárukat. A résztvevők amellett, hogy a 21. században elengedhetetlen készségeket sajátíthatnak el, ráérezhetnek arra is, hogy mekkora erő rejlik az inspiráló közösségben, együttműködésben és a csapatmunkában.

 

Az ötven kiválasztott csapat szakértői támogatással indul el a jövőtervezés útján. Online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az innovatív workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. A Megoldások a holnapért program célja, hogy a résztvevő fiatalok, tanáraik és a mentorok együtt járják végig a jövőtervezés minden lépcsőfokát és közösen dolgozzák ki a legjobb megoldást az innovatív felvetésekre. Az együttműködésben rendkívül fontos az EdisonTanárok szerepe, ezért a program során ők a közös workshopokon felül személyes mentorálásban, facilitációs képzésben részesülnek.  

 

 

A nyolc középdöntős csapat újabb képzéseken dolgozhat tovább ötletének megvalósítási módján, ahol már a szakmai és Samsung mentorok is támogatják őket a visszajelzéseikkel, iránymutatásukkal. A döntő előtt pedig egy prezentációs tréning is segíti a résztvevőket, hiszen a három nyertes csapat 6 millió forint összértékben válogathat a Samsung eszközeiből, hogy saját és iskolája eszközparkját gyarapítsa. 

 

A tavalyi fordulót a GITegylet nyerte. A csapat az otthon porosodó, szükségtelen tárgyak újrahasznosítását segítő online piactérkoncepciót alkotott, amely egyben fenntartható projektek finanszírozását is segítheti. A 2022-es év hazai győztes pályázói emellett a komposztáláskor keletkező hő energetikai hasznosítására és a szexuális edukáció megreformálására tettek javaslatokat. Az elmúlt két évben összesen 401 diák és 100 tanár vett részt 97 iskolából az ország különböző pontjairól. A program alumni tábora is egyre bővül, a csapatok egy része rutinos nevező, már nem először jelentkezik a kihívásra. A Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kihívására épülő programot 2021-ben indították először Magyarországon. A kezdeményezés hamar nagy népszerűségre tett szert itthon is, a hazai kihívás 2022 nyarán elnyerte az EffekTeam 2030 első díját a Jövő gazdasága kategóriában.

 

„A csapatmunka, a kreativitás, a vállalkozószellem, és még sok-sok 21. századi kompetencia kap főszerepet a Megoldások a holnapért programban. Csupa olyan kompetencia, amelynek segítségével nemcsak helyt állhatunk egy gyorsan változó jövőben, hanem alakíthatjuk is azt. Kíváncsian várjuk, hogy a mai fiatalok hogyan látják a jövő kihívásait és milyen megoldási javaslatokkal készülnek. Az előző években azt tapasztaltuk, mi legalább annyit tanulunk a csapatoktól, mint ők tőlünk, és ez nekünk is hatalmas élmény” – mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

 

Megoldások a holnapért képzéseinek megújulása és folyamatos fejlesztése nagy részben a programban résztvevő szakembereknek köszönhető. A mentorok és szakmai vezetők jelenlétükkel és támogatásukkal a jövőbe kalauzolják a versenybe szálló csapatokat. A már megszokott névsor mellett a nevezőket idén Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is segíti.

 

A koncepciókat eredetiség, megalapozottság, megvalósíthatóság és csapatszellem szerint bírálja a zsűri, amelynek elnöke, és egyben a kezdeményezés fővédnöke, idén is Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. A további tagok pedig a pályázatban kiírt kategóriákat képviselő kiemelkedő szakemberek. A döntésben részt vesz a digitális oktatás területéről érkező Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója, a fenntarthatósági kategóriában tevékenykedő Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch.hu egyik alapítója, a közösségi területet pedig Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója és Dóczi Attila (Tanulom Magam Attis) képviselik. A csapathoz Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke mellett Balogh Petya, a Baconsult alapítója idén is csatlakozik. 

 

„A jövő vállalataként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a következő generáció felkészüljön a technológia által vezérelt jövőre. Törekszünk arra, hogy támogassuk a fiatalokat kreatív problémamegoldásban annak érdekében, hogy felfedezéseikkel mindenki számára jobb jövőt építsenek – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – A stratégiai gondolkodás, a fenntarthatósági szemlélet elsajátítása és a konstruktív problémamegoldás mind olyan képességek, amelyek elengedhetetlenek a folyamatosan változó világban való érvényesüléshez. A kihívás során eltökélt szándékunk olyan, valóban hasznos, folyamatosan bővíthető mentális és fizikai eszköztárat biztosítani a programban résztvevőknek, amellyel most és a jövőben is el tudnak igazodni a technológiát középpontba állító világban.”

 

Bővebb információ és a pályázat részletes leírása a www.edisonkids.org és a https://www.samsung.com/hu/solvefortomorrow/ weboldalon érhető el.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36