Gyorsabb, kiszámíthatóbb és olcsóbb a formatervezésiminta-oltalom szerzés az EU-ban

forrás: Prím Online, 2022. december 5. 14:00

Az Európai Unió Bizottsága két javaslatból álló csomagot fogadott el a formatervezési minták (design) oltalmára vonatkozó uniós jogszabályok korszerűsítésére. A javaslatok a Bizottság 2020. novemberében elfogadott szellemi tulajdoni Cselekvési Tervében foglalt célkitűzésre épülnek és Unió-szerte olcsóbbá, gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszik a designokra vonatkozó oltalomszerzést. Az uniós formatervezésiminta-oltalomra vonatkozó rendelet és irányelv korszerűsítésére irányuló javaslatok modernizálják az oltalomra vonatkozó meglévő szabályozási keretet és a felülvizsgált szabályok hozzá fognak járulni a vállalkozások innovációs feltételeinek további javításához.

A két javaslat törekszik a formatervezési minták uniós szintű lajstromozására vonatkozó eljárás egyszerűsítésére és észszerűsítésére. Ennek megfelelően az új szabályok egyszerűbbé teszik a formatervezési minták bemutatását a bejelentésben (például lehetővé teszik videofájlok benyújtását), lehetőség nyílik egyazon bejelentésben egynél több formatervezési minta benyújtására, valamint csökkennek az oltalom első tíz évére fizetendő díjak, hozzáférhetőbbé, hatékonyabbá és megfizethetőbbé válik a lajstromozott formatervezésiminta-oltalom, különösen az egyéni tervezők és a kkv-k számára. 

 

Az új szabályozási keret biztosítja az uniós szintű és a nemzeti formatervezésiminta-oltalmi szabályok egymást kiegészítő jellegét, például a formatervezési minták lajstromozására vonatkozó követelmények vagy a lajstromozott formatervezési minták megsemmisítésére vonatkozó szabályok egyszerűsítése tekintetében. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a vállalkozások Európa-szerte egyenlő versenyfeltételek mellett működhessenek.

 

 

Fontos változás még, hogy a formatervezési mintákról szóló irányelvbe uniós szintű „javítási záradék” kerül, amely hozzájárul a verseny megnyitásához és fokozásához a pótalkatrészek piacán. Ez különösen fontos a gépjármű-javítási ágazatban, amelynek esetében valamennyi uniós országban jogilag lehetővé kell tenni, hogy egy adott gépjármű eredeti megjelenésének helyreállítása érdekében javítás céljából reprodukálni lehessen azokat a karosszériaelemeket, amelyeknek az eredetivel „kötelezően azonosnak” kell lenniük. A javasolt „javítási záradéknak” csak a jövőbeli formatervezési mintákra kellene azonnali joghatással rendelkeznie, míg a már oltalomban részesített formatervezési minták egy tízéves átmeneti időszak alatt továbbra is élveznék az oltalmat. 

 

A két javaslat rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából most az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül. A javaslatok elfogadását követően az uniós tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba az irányelvben foglalt új szabályokat. A rendelet módosításainak többsége röviddel (3 hónappal) a hatálybalépését követően válik alkalmazandóvá, míg a többi csak a szükséges felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusok elfogadása után (18 hónappal a hatálybalépést követően). 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36