Az ABB és a Hydrogen Optimized bővíti együttműködését

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 21. 16:18

Az ABB és a Hydrogen Optimized Inc. (HOI) – a kanadai technológiai innovátor, amely a zöld hidrogén nagyüzemi előállítására szakosodott – megállapodást írt alá a két fél meglévő stratégiai kapcsolatának bővítéséről. Az együttműködés részét képezi az ABB-nek a Key DH Technologies Inc.-be (KEY), a HOI anyavállalatába történő befektetése is. Az egyedülállóan nagy beruházással a két fél a gyorsan fejlődő zöldhidrogén-gyártási szegmenst kívánja támogatni. A felek a megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A megállapodás aláírására azt követően került sor, hogy 2022. augusztus 23-án a két vállalat bemutatta zöld hidrogéntechnológiáit a Németország és Kanada Atlanti-óceáni tartományai által közösen, Stephenville-ben (Új-Fundland) rendezett „Megújuló Hidrogén Expón” (Renewable Hydrogen Expo), amelyen részt vett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár is. Szakmai körökben úgy vélik, hogy az alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátással előállított hidrogénnek fontos szerepe lesz abban, hogy 2050-ig elérjük a nettó nulla kibocsátást.

 

Az ABB és a HOI 2020-ban megkezdett stratégiai együttműködésének felgyorsításával a két vállalat előmozdítja a gazdaságos, nagyüzemi zöldhidrogén-termelő rendszerek kiépítését az alapvető szükségletek széles körét kielégítő, ám nehezen szén-dioxid-mentesíthető iparágakban, köztük az energiatermelésben, a fémgyártásban, a cementgyártában, a közüzemi ágazatban, az ammónia- és műtrágyagyártásban, valamint a repülőgép-, hajó-, teherautó- és vasúti üzemanyagokat gyártó ágazatban. A vállalatok a saját tudásukra és erőforrásaikra támaszkodva arra törekszenek, hogy minél gyorsabban kereskedelmi forgalomba hozzák, és a világ legnagyobb zöld hidrogénerőművei számára elérhetővé tegyék a HOI szabadalmaztatott, nagy teljesítményű RuggedCell elektrolizáló technológiáját. A víz elektrolízise az a folyamat, amelynek során elektromos energia alkalmazásával a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. A RuggedCell technológia a megújuló villamos energiát, például a víz-, a nap- és a szélenergiát alakítja át zöld hidrogénné az ipar számára.   

 

 

„Nagyon várjuk, hogy vállalataink két éve tartó munkakapcsolatára építve a zöld hidrogénben rejlő hatalmas globális lehetőségeket kihasználhassuk,” – mondta Joachim Braun, az ABB Process Industries divíziójának elnöke. „A RuggedCell technológia szigorú tesztelését követően biztosak vagyunk abban, hogy az ABB nagy teljesítményű egyenirányítóival kombinálva ez a technológia kategóriavezetővé válhat a nagyüzemi zöldhidrogén-szegmensben. Kiegészítő technológiáink megerősítik a Hydrogen Optimized értékajánlatát, és felgyorsítják a RuggedCell kereskedelmi forgalomba hozatalát.”  

 

„Ez a megállapodás sikeressé tesz minket a nagyüzemi szegmensben, ahol az ügyfelek több száz megawattos és több gigawattos létesítményeket igényelnek” – mondta Andrew T. B. Stuart, a KEY és a HOI elnök-vezérigazgatója. „Az ABB globális piaci jelenléte, kereskedelmi kapcsolatai és technológiai vezető szerepe a nagy teljesítményű egyenirányítók, a DCS vezérlőrendszerek és a gyártásautomatizálás területén biztosítja számunkra a piacra jutást és a képességeket ahhoz, hogy elérjük vállalatunk céljait.” 

 

A DNV 2022 júniusában közzétett jelentése azt jelzi, hogy a becslések szerint a világszerte telepített elektrolizáló rendszerek összteljesítménye 2050-re eléri a 3100 gigawattot. A csoport előrejelzése szerint a század közepére a villamos energián alapuló zöld hidrogén lesz a hidrogéntermelés domináns formája, a termelés 72 százalékát adva.    

 

Az ABB az ABB Technology Ventures-ön (ATV) keresztül a KEY-be történő befektetéséből származó bevételeit a HOI szellemi tulajdonának fejlesztésére, a kibővült üzleti tevékenységet támogató vállalati kapacitások kiépítésére, valamint az automatizált gyártás és a robotika bevezetésére fordítja. Ezek a fejlesztések felgyorsítják a gigawatt-léptékű elektrolizáló rendszerek gyártásának bevezetését.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38