A digitális jegyzetelés lesz a tanulás jövője?

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 15. 15:34

A hagyományos füzetbe körmölés helyét egyre inkább átveszi a digitális jegyzetelés, amit ha helyesen alkalmazunk, hatékonyabb és élménytelibb lehet a tanulás – hívja fel a figyelmet egy tanulásmódszertani szakértő a tanévkezdés kapcsán. Ha a jegyzetelés során színeket, formákat, képeket is használunk, agyunk kreatív részét is aktivizáljuk, ez nagyban megkönnyíti az információfeldolgozást. A jegyzetelést is segítő okoseszközök iránt már augusztusban megnövekedett a kereslet: a MediaMarkt polcairól, legalább 20%-kal több fogyott, mint az előző hónapokban.

A jegyzeteléssel először az iskolában találkozik az ember, és ha jól megtanulja a technikát, nemcsak a tanulást könnyítheti meg, de a későbbiekben a munkát is. Viszont jegyzetelés és jegyzetelés között is óriási különbség van, hívja fel a figyelmet Lantos Mihály, tanulásmódszertani szakértő. 

 

„Az agyunk alapvetően két részre osztható, ha információ feldolgozásáról van szó.” – mondja a szakember. „A logikai rendszer segít megérteni a tananyagot, míg a kreatív és játékos rész a rögzítést támogatja azzal, hogy a megértett információkhoz élményeket kapcsol. Ezt figyelembe véve a jegyzetelésnek tehát kétféle típusát különböztethetjük meg: az egyik a hagyományos jegyzetelés, amikor egyetlen színnel, kizárólag szavakkal jegyzetelünk – itt leginkább a logikai rendszerünket, a bal agyféltekét dolgoztatjuk. A másik pedig a hatékony jegyzetelés, ahol színeket, formákat, képeket használunk a jegyzeteléshez – ezzel működésbe hozva agyunk kreatív és játékos részét, a jobb agyféltekét is, amellyel nagyban megkönnyítjük az információfeldolgozást.” – tette hozzá Lantos Mihály.

 

pexels.com

 

Le a filctollal, itt vannak a jegyzetelő appok!

A hatékony digitális jegyzetelést az okoseszközök számos funkciója támogatja. Ezeken a technológiai eszközökön, legyen az táblagép, laptop, vagy okostelefon, megannyi – akár ingyenesen is elérhető – szoftvert lehet a hatékony jegyzetelésre használni. Ezek segítségével nemcsak színezni lehet a szavakat, hanem formába is lehet helyezni azokat, képeket lehet hozzájuk csatolni, használatukhoz ráadásul jelentősebb technikai tudásra sincs szükség: az alkalmazások egyik típusánál előzetesen elkészített sablonok között válogathat a jegyzetelő, amelyeket csupán fel kell töltenie információval. Míg a másik verzióban digitális tollal is lehet írni, vagy rajzolni. 

 

„A billentyűzet lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, míg a kézzel történő jegyzetelés sokkal nagyobb szabadságot ad, ami előhívja a kreativitást, a fantáziát, a játékosságot és a humort. Egyszerűen sokkal élvezetesebb így az információk megértése, rögzítése és pláne az előhívása sokkal hatékonyabb lesz” – tette még hozzá Lantos Mihály, a gépelésen keresztüli jegyzetkészítés és a kezet aktívabban használó módszer közti különbség kapcsán. „Tehát amit kézzel jegyzetelünk, arra könnyebben is emlékszünk” – tette hozzá. 

 

A digitális jegyzetelő programok előnye továbbá, hogy a dokumentumot elmentve, bárhol és bármikor elérhető, több eszközön is, de akár ki is lehet nyomtatni, ha kézzel fogható formában van rá szükség a továbbiakban. 

 

Egyre több korosztálynak van lehetősége tesztelni 

A műszaki áruház augusztusban érezte a legnagyobb felfutást a digitális jegyzetelést is segítő eszközök esetében, ami jól mutatja, hogy az egyetemisták mellett már a közép, és akár az általános iskolás diákok is előszeretettel alkalmazzák a digitális technológiákat. 

 

„Augusztusban közel 20%-kal többen vásároltak nálunk táblagépeket, mint júliusban, de a laptopok esetében is kétharmaddal többet adtunk el, mint nyár közepén” – mondta Pataki Norbert, a MediaMarkt IT kategória vezetője: „Azt tapasztaljuk, hogy egy tabletnél a kiválasztási szempontok közé egyre inkább bekerül a jegyzetelés mikéntje: a táblagépekre ún. aktív tollal is lehet jegyzetelni, bár ez a funkció inkább a felső-középkategóriás, vagy a prémium tabletek sajátja, és a ceruzát is külön kell hozzá megvenni. Laptopválasztásnál az elsődleges szempontok között inkább az akkumulátor üzemideje, a gép súlya, a kijelző mérete, illetve a márka szerepel. A laptopok esetén a jegyzetelés még inkább a gépelésben merül ki, ugyanis nagyon kevés laptop rendelkezik érintő kijelzővel.”

 

A jelen és közeljövő digitális technológiái

A digitális jegyzetelés a jövő, ezért a gyártók számos technológiai újdonsággal és fejlesztéssel készülnek ennek az egyre növekvő igénynek a kiszolgálására: a fentieken kívül ugyanis léteznek kifejezetten digitális jegyzetfüzetek is, melyeken keresztül, a laptophoz csatlakoztatva akár .doc fájlban is elérhetőek a jegyzetek. Továbbá, vannak „2-az-1-ben” átalakítható eszközök is, amelyek lényegében a laptop és a tablet keverékei, így akár tollal, akár gépelve is lehet rajtuk jegyzetelni. A tollak között egyébként találni olyat is egyes eszközöknél, ami írás közben leképezi és gépírássá alakítja a kézírást. 

 

App-ajánló a hatékony jegyzeteléshez, Lantos Mihálytól

Előre elkészített sablonokkal dolgozó alkalmazások: Coggle, Ayoa, XMind

Digitális tollal történő jegyzetelést támogató appok: Microsoft OneNote, Samsung Notes

Kulcsszavak: MediaMarkt okoseszköz

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50