Virtuális magánhálózatok: elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 3. 11:26

Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára. Az ESET kiberbiztonsági kutatói szerint az általunk meglátogatott weboldalak, költéseink, tartózkodási helyünk és az, hogy milyen bankkártyával fizetünk, csak néhány azok közül az információk közül, amelyeket mások gyűjtenek és pénzzé tesznek. 

Háborús helyzetben a veszély még ennél is sokkal nagyobb: az adatokkal olyan módon élhetnek vissza, ami a virtuális és valós életünkre nézve is káros lehet. Az ukrajnai háború kezdete óta a virtuális magánhálózatok (VPN megoldások) iránti kereslet Ukrajnában és Oroszországban is több száz százalékkal megugrott. 

 

Az ESET kutatói most megválaszolják a VPN-ekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket, bemutatják működésüket, valamint azt, hogyan nyújthatnak védelmet az online tevékenységeink során.

 

1 – Mi az a VPN és hogyan működik?

A VPN-re úgy is gondolhatunk, mint az IP-címünk láthatatlanná tévő köpenyére, amely áthelyezi a kapcsolatot egy általunk kiválasztott országban működő szerverre, és egy onnan származó IP-címet mutat. Egyfajta védőrétegként működik, titkosítja az összes adatot, amely áthalad rajta, és erősíti az online adatvédelmet. A felhasználók adatai, tartózkodási helye és böngészési előzményei elérhetetlenek lesznek bárki számára, aki megpróbálja azonosítani és nyomon követni azokat. 

 

Egy nyilvános Wi-Fi használatakor sokkal kevésbé biztonságos hálózathoz csatlakozunk, ami tökéletes lehetőséget ad a hackerek számára, hogy illetéktelenül hozzáférést nyerjenek más felhasználók eszközeihez. A VPN biztosítja, hogy a kapcsolatunk titkosított és védett legyen a támadókkal szemben, akik a személyes adatainkra, jelszavainkra vagy banki adatainkra vadásznak.

 

Otthon a legtöbb ember úgy gondolhatja, biztonságos hálózatot használ, de ez nem feltétlenül van mindig így. Egyáltalán nem biztos, hogy az otthoni hálózati jelszó biztonságos, és azt sem tudhatjuk, hogy feltörték-e hálózati eszközünket vagy kiszivárgott-e a jelszavunk egy korábbi adatszivárgás során.

 

 

2 – Mik a VPN használat előnyei?

Védi a személyes adatokat. Megosztott adatainkat az általunk választott országban lévő szervereken tárolják, így azok nem hozhatók kapcsolatba velünk. A legitim VPN-szolgáltatások nem rögzítik a keresési előzményeket, amely különösen fontos, ha valaki olyan országban él, ahol korlátozott a szólás- és sajtószabadság.

Elrejti a böngészési információkat. A VPN segítségével rejtve marad IP-címünk a webhelyek és alkalmazások elől. A közösségi médiaplatformok előtt viszont nem titkolózhatunk, ha be vagyunk jelentkezve fiókjainkba – vagyis ott a VPN nem képes teljes anonimitást biztosítani a felhasználóknak.

Lehetővé teszi a blokkolt weboldalak elérését. Ha egy weboldal nem érhető el lakóhelyünkön – a BBC például blokkolva van Oroszországban –, bizonyos korlátozásokat megkerülhetünk, a VPN használatával ugyanis úgy működik az internetkapcsolatunk, mintha egy másik országban lennénk.

Több tartalmat tesz elérhetővé a streaming platformokon. Miután IP-címünk földrajzilag egy adott helyen van, a VPN segítségével olyan műsorokat is láthatunk, amely a platformon korlátozások miatt elvileg csak más területi régiókban lenne elérhető.

• Végső soron pénzt takaríthat meg, mivel sok online kereskedő a magasabb jövedelmű régiókban megemeli az árait.

 

3 – Elegendő-e a VPN a magánélet védelméhez?

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint önmagában nem elegendő. Nem létezik egyetlen megoldás az összes adatvédelmi és biztonsági aggályra, a VPN használata ugyanakkor kezdetnek mindenképpen jó. Számos vállalat kínál VPN megoldásokat, így csak ki kell választani az igényeinknek megfelelőt.

 

Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani a VPN kiválasztása előtt:

• A kapcsolat egy másik szerverre történő átirányítása miatt az internet sebessége lassabb lehet. A szolgáltatók különböző maximális sebességgel rendelkező szervereket kínálnak, a gyorsabb jobb, és általában nem ingyenes.

• A vállalatok székhelyei különböző országokban találhatóak, és az adott ország adatvédelmi követelményeitől függően eltérő szabályokat és törvényeket követnek.

• Egyes VPN-ek az adatvédelemre, mások pedig az összetettebb biztonsági funkciókra helyezik a hangsúlyt. 

• Nem minden VPN-t kínáló vállalat olyan megbízható, mint amilyennek látszik.

• A VPN-ek néhány országban illegálisak, főként olyan államokban, ahol erre lenne szükség a hírközlő médiát sújtó tiltó korlátozások megkerüléséhez. Bizonyos országokban ugyan nem illegális, de a kormányok titokban szisztematikusan próbálják megakadályozni a VPN szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

• Amennyiben a VPN használata közben bejelentkeztünk valamely közösségi média fiókunkba, onnantól tevékenységünk már nem marad rejtve az adott közösségi média platform előtt.

• Egyetlen VPN sem nyújt teljes biztonságot, a vállalatok, az internetszolgáltatók és egyes kormányok pedig megpróbálhatják letiltani őket. 

• Használatuk pénzbe kerül, viszont érdemes rájuk költeni. Az ingyenes VPN-ek számos problémát okozhatnak, tárolhatják az érzékeny adatainkat és a böngészési előzményeinket, illetve el is adhatják azokat.

• Érdemes annak is utánajárni, hogy van-e anonim regisztráció, pontosan mit naplóz a szolgáltató, és vajon eladja-e a felhasználói adatokat harmadik félnek, például hirdetőknek.

 

 

 

4 – Hogyan használható profi módon a VPN?

Minden eszközünkre VPN-t telepíteni, valamint azt állandóan ki- és bekapcsolni kivitelezhető, de elég körülményes. Ahelyett, hogy külön-külön csatlakoznánk, engedélyezhetjük a VPN opciót a routeren, amennyiben az kínál ilyen lehetőséget. Ezáltal a hálózatunkhoz csatlakozó összes eszköz forgalma a VPN titkosított csatornáján keresztül halad át, így még az olyan eszközök is nagyobb biztonságban vannak, amelyek nem támogatják az alkalmazásokat. 

 

Igaz, ez a módszer kevésbé felhasználóbarát, de a szolgáltatók el tudják magyarázni, hogyan telepíthetjük a VPN-t, amelynek használata nagyobb biztonságot kínál.  

 

5 – Tényleg szükség van VPN-re?

Olyan világban élünk, ahol online tevékenységünkkel digitális lábnyomot hagyunk magunk után: a hátfájással kapcsolatos keresés eredménye egy fájdalomcsillapítóról szóló hirdetés. A tengerparton reggel készített fotó miatt délután napozókrém reklámok jelennek meg a képernyőn. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint nem árt azzal tisztában lennünk, hogy adataink értékesek a vállalatok számára, akik olyan pontos információkat akarnak szerezni az érdeklődési körünkről, valamint tartózkodási helyünkről, amennyire azt az algoritmusok csak lehetővé teszik. Minél inkább jelen van az internet az életünkben, annál nagyobb hasznát vehetjük a VPN használatának. 

 

Ugyanakkor a VPN-ek adataink nagyobb védelmén túlmenően biztonságosabbá tehetik a konfliktus sújtotta régiókban élők digitális életét is. A virtuális magánhálózatok ablakot nyitnak a világra azoknak, akik olyan kevésbé szerencsés régiókban élnek, ahol a szabad hozzáférést a politika vagy a technológia megakadályozza.

 

A legfrissebb hírekért kövesse be az ESET kutatóit a Twitteren.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15