Kiállításon mutatják be a Műegyetem elmúlt 240 évét

forrás: Prím Online, 2022. május 31. 17:23

Az elemi részecskéktől a világűrig címmel nyílik kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) újonnan átadott látogatóközpontjában. A tárlat ingyenesen látogatható az egyetem K épületében.

„A BME hazai és nemzetközi viszonylatban is vezető felsőoktatási intézményként több mint két évszázada otthona azoknak a mérnököknek, közgazdászoknak, természettudósoknak, akik kutatásaikkal és találmányaikkal szakmai áttöréseket érnek el, valamint munkájukkal és szakértelmükkel napról napra hozzájárulnak a rendkívüli megoldásokat kívánó jövő formálásához. A BME Látogatóközpontban olyan kiállítást hoztunk létre, amelynek megtekintése a műegyetemi szakok iránt érdeklődő középiskolások, a külföldi vendégeink és a volt hallgatóink számára is élményt nyújt” – mutatta be a nem mindennapi tárlatot Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

 

 

2022. május 30-tól a BME Központi épületében ingyenesen látogatható kiállításon az egyetem nem mindennapi eredményeit, nemzetgazdasági jelentőségű képzéseinek hagyományait és innovációit mutatják be, méltó teret kínálva ezzel az itt végzett és a jelenlegi hallgatók kutatásainak prezentálásához.

 

 

Az elemi részecskéktől a világűrig című tárlattal az intézmény a fennállásának 240. évfordulóját, hazai és nemzetközi jelentőségű eseményekben bővelkedő történetét, kiemelkedő alakjait, valamint sikereit is ünnepli.

 

 

Az érdeklődők idővonalon haladva vehetik szemügyre a Műegyetem fő mérföldköveit, egészen az egyetem elődintézménye, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum 1782-es megalakulásától, az egyetemi rendre emelkedésén és az ’56-os szabadságharcban való szerepvállalásán keresztül napjainkig. A legutóbbi évek eredményei is olvashatók az idővonalon így például 2020, amikor a BME csatlakozott a 9 partnerből álló EELISA (European Engineering Learning Innovation & Science Alliance) egyetemi szövetséghez, vagy 2021, amikor megnyitotta kapuit a BME Balatonfüredi Tudáscentruma. A látogatóközpontban megtekinthetők az egyetem történeti és kutatásfejlesztési érdekességei. A rektori lánc másolata – ennek eredetijét Habsburg József herceg 1909-ben adományozta az intézménynek –, a műegyetemi fejlesztésű SMOG-1, amely a világ legkisebb, mindössze 5x5x5 cm-es kisműholdja. Látható itt a BME közreműködésével fejlesztett Cavinton gyógyszer molekulamodellje, a Litracon nevű üvegbeton, Losonczi Áron, BME-n végzett építészmérnök világszerte alkalmazott fejlesztése, valamint olyan önvezető modellautó, amelyet a BME diákjai terveztek. 

 

 

A kiállítótérben a nyolc műegyetemi kar mindegyike egy-egy installációval mutatkozik be, amelyeken képes és videós tartalmak, valamint kari fejlesztésű eszközök, berendezések láthatók. Megismerhetjük az első magyar építészmérnöknő, Várnay Marianne munkásságát, a Nobel-díjas Oláh György műegyetemi kutatási témáit, továbbá a drónok fejlesztésének legújabb eredményeiről is olvashatunk, és láthatunk például újrahasznosított üvegből készült innovatív építőanyagokat.

 

A BME Látogatóközpont hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 9 óráig tekinthető meg a BME Központi épületének aulája mögötti folyosón megtalálható kiállítótérben (Budapest, 1111 Műegyetem rakpart 3., K épület, Mf 1-3.).

 

 

A BME sokszínű rendezvénysorozattal ünnepli alapításának 240. évfordulóját. Áprilisban emlékérmét adott ki az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank. Az intézményi jubileumot, valamint a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és a Műegyetemi kórus évfordulóját nagyszabású koncerttel ünnepelte a BME a Müpa-ban május 23-án. A BME karai, tanszékei számos évfordulós eseményt rendeztek 2021 szeptemberétől. A jubileumi évhez kapcsolódó új kezdeményezés a BME Művészeti Rezidenciaprogram elindítása a Pallas Athéné Alapítvány támogatásával.

 

Fotók: Geberle Berci/BME

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50