Elfelejthetjük a hagyományos számítógépeket?

forrás: Prím Online, 2022. május 2. 17:18

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket. 

Bár gyakorlati megvalósításuk még kísérleti fázisban tart, napjainkban a kvantumszámítógépek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben, így már sokan tudják róluk, hogy nem a napjainkban széles körben elterjedt, “hagyományos” számítógépekkel azonos módon működnek. Ez vajon a Neumann-elvek végét eredményezi majd? A biteket tároló fizikai egységek kvantumosan szuperponált, ill. összefonódott állapotait kihasználva a kvantumszámítógépek képesek olyan számítási feladatokat is belátható időn belül megoldani, amik a hagyományos komputerekkel gyakorlatilag kezelhetetlenek. 

 

A kvantumszámítás alapjai, a jövő számítógépének speciális programozása még egy hozzáértő informatikus számára sem feltétlenül triviális, ezért a Neumann Társaság A kvantum hangja címmel 2022. május 12-én 16 órától online meetupot szervez a téma köré, amelyen a téma két ismert szakértője tart előadást.

 

 

A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást. 

 

Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjának vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amik megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, ill. hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. Mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója, amely egyebek közt a kvantumszámítás népszerűsítését, oktatását tűzte ki célul.

 

A 2022. május 12-i A kvantum hangja című online meetup a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az oldalon lehet megtenni.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14