Teljes a Friss Kakas programja, elindult a jegyelővétel

forrás: Prím Online, 2022. április 12. 21:18

Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Az április 22-24. között a Toldi Moziban zajló vetítésekre és szakmai programokra már elindult a jegyelővétel.

2022-ben megújult formában tér vissza a Kiskakas! A MOME Anim és a Friss Hús csapata által újragondolt, szakmai és retrospektív programokkal színesített Friss Kakas Animációs Filmnapok április 22. és 24. között várja az animációs filmek kedvelőit a Toldi moziban.

 

Az idei Friss Kakason a korábbi hagyományokhoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. Kádár Melinda diplomamunkája, A forrás és a torony 2020-ban versenyzett, Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat Annecy-ban, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME-diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönség előtt. 

 

 

A Friss Kakason ezek mellett sem lesz hiány fesztiválsikereket elért filmekben. Darabos Éva Pá kis panelom!-ját az Ottawai és Barcelonai Filmfesztiválokon is díjazták, de látható lesz Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje és a Helfer, melyért Szöllősi Anna a legjobb animációs filmért járó díjat kapta a Hong Kong Art House Filmfesztiválon. A friss alkotások mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit is be lehet majd pótolni a Toldi Moziban. A MOME Anim Klassz vetítéssorozat keretében olyan korábbi sikereket láthatunk újra a nagyvásznon, mint az Oscar-shortlistes Symphony No. 42 (Bucsi Réka), a Cannes-ban Cinéfondation-díjat elnyert A nyalintás nesze (Andrasev Nadja) vagy a több mint 300 fesztiválon vetített, összesen mintegy 120 elismerést begyűjtő Nyuszi és őz (Vácz Péter). 

 

A Friss Kakas szervezői idén a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek: a fesztiválon újra nagyvásznon lesz látható a rendező 1983-ban készült kultikus animációs filmje, a Háry János felújított kópiája. 

 

A filmeken kívül szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket. A meghívottak között van a dán Uri Kranot, aki képzőművészként indulva mára a VR-technológiával történő kísérletezés egyik úttörőjévé vált. A lineáris narratívától az immerzív történetekig című előadása a VR-technológia lehetőségeiről szól. A Toldi Moziban az animációs filmek közösségi finanszírozásáról mesél majd Mikkel Mainz dán filmrendező, aki korábban A tenger dala című Oscar-jelölt alkotáson is dolgozott. A Friss Kakason idén pitchfórumot is rendeznek, a Kakas Pitch keretében előkészületben lévő animációs filmterveket mutatnak be az alkotók.

 

A Friss Kakas célja, hogy összehozza az animációs szakmát és a filmszerető közönséget, és hogy itthon is méltó körülmények között mutassa be a világraszóló sikereket arató magyar animációs filmeket.

 

A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy pedig jelképes árú, 500 Ft-os jeggyel látogatható.

 

A vetítésekre az alábbi linken válthatók jegyek: https://cutt.ly/JFdqMRh

A szakmai programokra pedig itt lehet regisztrálni.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38