A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

forrás: Prím Online, 2021. november 9. 21:45

A Magyar Telekom ma közzétette 2021. harmadik negyedévre és első kilenc hónapra vonatkozó EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A negyedéves pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

 

Főbb eredmények:

Az összbevétel éves összehasonlításban 6,2%-kal, 178,1 milliárd forintra nőtt 2021 harmadik negyedévében, és 4,6%-kal 506,5 milliárd forintra 2021 első kilenc hónapjában, elsősorban a távközlési szolgáltatási bevételek, különösen a mobil adatbevételek, valamint a rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek mindkét országban tapasztalható növekedése miatt.

▪  A mobil bevételek éves összehasonlításban 2021 harmadik negyedévében 6,5%-kal, 98,6 milliárd forintra nőttek a mobil adat-, SMS és visitor bevételek további emelkedésének köszönhetően, ami teljes mértékben ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételek hatását.

▪  A vezetékes bevételek éves szinten 2,2%-kal, 56,3 milliárd forintra nőttek 2021 harmadik negyedévében, mivel a szélessávú és TV bevételek javulása ellensúlyozta a hangalapú bevételek csökkenését mindkét országban.

▪  A rendszerintegrációs és informatikai bevételek előző év azonos időszakához képest 16,1%-kal, 23,2 milliárd forintra nőttek 2021 harmadik negyedévében, ami a magyarországi projektbevételek kedvezőbb szezonális alakulását, valamint Észak-Macedóniában az egyedi megoldási projektekből származó bevételek növekedését tükrözi.

 

A közvetlen költségek 5,5%-kal nőttek éves összehasonlításban 76,4 milliárd forintra 2021 harmadik negyedévében, és 4,2%-kal 215,3 milliárd forintra 2021 első kilenc hónapjában, nagyrészt a magasabb RI/IT szolgáltatásokkal, roaming és összekapcsolási költségekkel összefüggésben.

  Az összekapcsolási költségek előző év azonos időszakához képest 17,4%-kal, 6,5 milliárd forintra nőttek a harmadik negyedévben, ami elsősorban a magyarországi megnövekedett hálózaton kívüli mobil hang- és SMS-forgalom következében a belföldi mobilszolgáltatók felé irányuló kifizetések emelkedésének, valamint az észak-macedóniai nemzetközi tranzitforgalomhoz kapcsolódó költségek növekedésének eredménye.

▪  Az RI/IT szolgáltatással kapcsolatos költségek nagyrészt a bevételekkel összhangban nőttek az előző év azonos időszakához képest és 16,7 milliárd forintot tettek ki 2021 harmadik negyedévében.

▪  A követelések értékvesztésével kapcsolatos költségek éves összevetésben 21,3%-kal 1,9 milliárd forintra javultak 2021 harmadik negyedévében a magyarországi jobb követelésfaktoring eredmények és kedvezőbb korosodás miatt, amit részben ellensúlyoztak a kedvezőtlen egyszeri értékvesztési költségek Észak-Macedóniában.

▪  A távközlési adó 14,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest és 6,5 milliárd forintot tett ki az időszakra vonatkozóan, ami a 2020 harmadik negyedévben könyvelt egyszeri korrekció hiányát, valamint, különösen az üzleti ügyfelek körében tapasztalt, alacsonyabb használati szintet tükrözi.

  Az egyéb közvetlen költségek éves szinten 4,6%-kal 44,9 milliárd forintra nőttek 2021 harmadik negyedévében, a magasabb roaming kifizetések és a készülékértékesítési költségek kisebb mértékű növekedésének következtében.

 

A bruttó fedezet éves összevetésben 6,8%-kal, 101,7 milliárd forintra javult 2021 harmadik negyedévében és 4,9%-kal, 291,3 milliárd forintra 2021 első kilenc hónapjában, mind a távközlési, mind az RI/IT szolgáltatások növekvő hozzájárulásának köszönhetően.

 

A közvetett költségek éves összevetésben 2,3%-kal, 35,3 milliárd forintra nőttek 2021 harmadik negyedévében, illetve 0,9%-kal 115,4 milliárd forintra az év első kilenc hónapjában a magasabb személyi jellegű ráfordítások következtében, amelyek ellensúlyozzák az egyéb működési költségek csökkenését.

  A személyi jellegű ráfordítások 1,8 milliárd forinttal nőttek az előző év azonos időszakához képest, 20,1 milliárd forintot elérve 2021 harmadik negyedévében, főként a magyarországi önkéntes létszámleépítési programhoz kapcsolódó magasabb végkielégítési költségek és a magasabb teljesítmény prémiumköltségek miatt. Ezek teljes mértékben ellensúlyozták az alacsonyabb átlagos létszám pozitív hatását.

▪  Az egyéb működési költségek 6,0%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, 16,2 milliárd forintot tettek ki a negyedévben, a költségoptimalizálási intézkedések pozitív hatásának köszönhetően, különös tekintettel a karbantartási és javítási-, valamint alapanyagköltségek terén.

▪  Az egyéb működési bevételek stabilan 1,0 milliárd forintos szinten alakultak 2021 harmadik negyedévében, míg 2021 első kilenc hónapjában éves szinten 0,4 milliárd forinttal nőttek, tükrözve a magyarországi ingatlanértékesítésekből származó magasabb bevételeket.

 

Az EBITDA éves összevetésben 9,3%-kal, 66,4 milliárd forintra nőtt a negyedévben, az EBITDA AL 9,7%-kal javult az előző év azonos időszakához képest, 60,3 milliárd forintra. 2021 első kilenc hónapjában az EBITDA 7,7%-kal, az EBITDA AL pedig 8,0%-kal nőtt éves szinten. A javuló eredményt elsősorban a szolgáltatási bevételek és ebből adódóan a bruttó fedezet növekedése okozta.

 

 

Az értékcsökkenési és amortizációs költségek előző év azonos időszakához képest 4,4%-kal, 36,9 milliárd forintra nőttek 2021 harmadik negyedévében, ami a 2020 szeptemberében Magyarországon aktivált frekvenciaengedélyeknek és a réztechnológia kiváltási projekthez kapcsolódó magasabb értékcsökkenésnek tudható be.

Az adózott eredmény éves összevetésben mérsékelten, 1,3%-kal volt alacsonyabb, 19,4 milliárd forint 2021 harmadik negyedévében, mivel a működési eredmény javulását ellensúlyozta kevésbé kedvezőbb pénzügyi eredmény, elsősorban a kedvező egyszeri, bázisidőszaki hatások hiánya miatt. 2021 első kilenc hónapjában az adózott eredmény éves szinten 45,0%-kal, 44,0 milliárd forintra nőtt az EBITDA-növekedés és a javuló pénzügyi eredmények következtében.

      –  A nettó pénzügyi eredmény 4,3 milliárd forinttal csökkent az előző év azonos időszakához képest, 2021 harmadik negyedévében 5,5 milliárd forint veszteséget eredményezett. A pénzügyi ráfordítások növekedésének hátterében részben a spektrumdíj fizetési kötelezettségekhez kapcsolódóan elszámolt kamatköltségek növekedése, valamint a származékos ügyletek valós értéken történő szerepeltetéséből eredő kevésbé kedvező eredmények álltak. Ez a hozamgörbe eltérő mozgását tükrözi a bázisidőszakhoz képest. 2021 első kilenc hónapjában a nettó pénzügyi eredmény 6,4 milliárddal javult az előző év azonos időszakához képest és 11,2 milliárd forint veszteséget eredményezett, ami nagyrészt a 2020 első kilenc hónapjához képest kedvezőbb árfolyamhatásoknak köszönhető.

      –  A nyereségadó nagyjából változatlan maradt az előző év azonos időszakához képest, 4,5 milliárd forint volt 2021 harmadik negyedévében, ami az adózás előtti eredmény hasonló szintjét tükrözi.

 

A nem irányító részesedésekhez köthető nyereség éves szinten 44,4%-kal, 1,6 milliárd forintra nőtt 2021 harmadik negyedévében, köszönhetően az észak-macedóniai bevételi, valamint jövedelmezőségi trendek erőteljes javulásának.

 

A szabad cash-flow spektrum licensz nélkül (azaz az egyszeri spektrum licensz díjak nélkül) 34,4 milliárd forintot ért el 2021- első kilenc hónapjában, mivel a jelentős EBITDA növekedést részben ellensúlyozta a beruházásokkal kapcsolatos kifizetések és a működőtőke alakulása.

 

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, elmondta: „2021 harmadik negyedévben is kedvezően alakult a működési környezet, mivel tovább csökkent a COVID-19 piacra és a Magyar Telekomra gyakorolt hatása. Stratégiánkkal összhangban folytattuk gigabit-képes hálózatunk építését és modernizációját, aminek köszönhetően a harmadik negyedév végére 2,89 millió hozzáférési pontot értünk el.

 

Éves összevetésben a Társaság jelentősen tudta növelni árbevételét, bruttó nyereségét és EBITDA-ját egyaránt. Ez a kiváló hálózati minőségnek és a kiemelkedő ügyfél-elégedettségi eredményeinknek köszönhető, amely lehetővé tette, hogy sikeresen monetizáljuk a távközlési és adatszolgáltatásaink iránti erős piaci keresletet.”

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14