Hegymászók Casio G-Shock karórákkal mentek a világ egyik legmagasabb hegyére

forrás: Prím Online, 2021. október 14. 15:38

Klein Dávid és Suhajda Szilárd az idei évben a világ hetedik legmagasabb hegyének, a Dhaulagirinek a csúcsmászását tűzték ki célul. A 8167 méter magas hegy Nepál középső, északi részén fekszik a Himalájában. A két magyar hegymászó ezúttal is két darab Casio G-Shock Rangeman típusú karórával vágott neki az expedíciónak. A csúcs meghódítása végül nem sikerült a kíméletlen időjárási körülmények miatt. „Az órák elválaszthatatlan társaink voltak a hajnali ébresztőtől, a nehezen megszerzett métereken át a tábor azonosításáig, elfoglalásáig, megjelöléséig” – jegyezte meg Suhajda Szilárd. 

A két magyar hegymászó egy GPR B1000-1E, illetve egy GPR B1000-1B típusú G-Shock karórát viselt a karján. „Az egyik legkedvesebb funkciónk ezeken a karórákon természetesen a magasságmérés volt, ami mutatja az előző tábortól megtett emelkedést, az aktuális magasságot és az időt. A monoton terepen ez alapján tudtuk megbecsülni, hogy egyenletes döcögéssel várhatóan mikorra érjük majd el következő táborhelyünket. Ezen kívül azonban megemlíthetnénk egy sor más funkciót is. Az otthonról kapott időjárás előrejelzéseket például könnyen össze tudtuk vetni a Rangeman által mért légnyomás változásokkal” – hangsúlyozta Klein Dávid. Hozzátette: véleménye szerint a G-Shock egy olyan fantasztikus eszköz, aminek használatát más hegymászó felszerelésekhez hasonlóan el kell sajátítani. A magyar hegymászók odafent általában három adatot vetettek össze: az óra által a légnyomásra mért magasságot, a GPS által megállapított magasságot és a már ismert földrajzi formák nyilvántartott magasságát. 

 

 

Bizonyos helyzetekben persze előfordulhatott volna, hogy Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak leginkább a Rangemanekre és a Casio által képviselt szakértelemre kell hivatkozniuk. „Bár a műholdas navigáció és az iránytű a magasságmérőnél sokkal ritkábban használt funkció, de – ha beüt a krach –, mert felhőben, úgynevezett white-out idején e két funkció lett volna az egyedüli mentsvárunk” – emelte ki Suhajda Szilárd. Az Eseményhorizont hegymászói szerint az első akklimatizációs kör után szerencséjük volt, mert szinte mindenki egyszerre mozgott a hegyen, így stabil, jól kivehető nyom alakult ki. A hegymászók azonban megfigyelték, hogy az egyes és kettes tábor között komoly az eltévedés veszélye, ha a hegyre rámozdul egy felhő és leesik egy jó adag friss hó.

 

 

Az egyes tábor alatt egyértelmű földrajzi formák voltak és a hegymászók számára a sziklafalon az ereszkedés során használt kötél jelentette a vezérfonalat. A kettes felett pedig a hegygerinc egyértelműbbé vált. Navigációs szempontból viszont az egyes és a kettes tábor közötti szakasz kihívásokkal járt és ilyenkor csak az iránytűre és a megjelölt koordinátákra támaszkodhattak. „Egy-egy pont elmentése tehát életmentőnek bizonyult a hosszabb havazás után, amikor a táborhely sátrait teljesen betemette a hó. Ilyenkor csak akkor volt esélyünk a depó vagy a sátor visszaszerzésére, ha a pontos helyét elraktároztuk a Rangemanben” – hangsúlyozta Klein Dávid. 

 

„Expedíciónk kapcsán a világ két távoli pontján, Magyarországon és Nepálban is folyt a munka. De a karórának ez sem jelent nehézséget, mert tényleg mindent kibírt: éjszaka a fejünk felett lógott, miközben ráfagyott a dér, a teljes expedíciót kibírta töltés nélkül.” – hangsúlyozta Suhajda Szilárd. A magyar hegymászók által használt karórák már nem elérhetők, de a Casio G-Shock kínálatában továbbra is jelen vannak a strapabíró tripla, vagy quad szenzoros modellek az outdoor kihívások szerelmeseinek.

Kulcsszavak: óra G-Shock Casio

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55