6 százalékkal csökkent a Microsoft szén-dioxid-kibocsátása egyetlen év alatt

forrás: Prím Online, 2021. február 5. 10:55

Ha a csökkenés a jelenlegi ütemben folytatódik, a Microsoft károsanyag-kibocsátása kevesebb mint a felére eshet vissza tíz éven belül. A vállalat egy évvel ezelőtt jelentette be az ambiciózus célját, 2030-ra elérni a karbonnegatív állapotot. 2050-re pedig annyi szén-dioxidot kíván eltávolítani a környezetből, mint amennyi kibocsátásához az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által hozzájárult. Az elmúlt év eredményeiről számolt be most Brad Smith, a Microsoft elnöke, aki bejelentette azt is, hogy a következő pénzügyi évtől a vezetők fizetése a célok elérésének függvényében fog alakulni.

Az első becslések szerint, tavaly mintegy 6 százalékkal esett vissza a Microsoft szén-dioxid-kibocsátása, amely hozzávetőleg 730 000 tonna szén-dioxidnak felel meg. Az eredményeket ismertető blogbejegyzés szerzője, Brad Smith, a Microsoft elnöke, elismeri, hogy ebben szerepet játszott a járvány miatti globális leállás is, ám jórészt annak tulajdonítható, hogy a vállalat egyre nagyobb mértékben támaszkodik megújuló energiaforrásokra, miközben a partnerei és beszállítói is fokozatosan állnak át ezekre a fosszilis energiahordozókról. A Microsoft emellett 26 nagyszabású fenntarthatósági projektet támogat világszerte, amelyek összességében 1,3 millió tonna szén-dioxid légkörből való eltávolításához fognak hozzájárulni.  

 

A Microsoft épp egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy 2030-ra karbonnegatívvá válik, vagyis több szén-dioxidot távolít el a légkörből, mint amennyit kibocsájt. Ennek érdekében nemcsak a saját kibocsátását szorítja a minimumra, hanem olyan projekteket is támogat, amelyek révén szén-dioxidot lehet kivonni a légkörből. Mindezek eredményeként, a vállalat 2050-re annyi szén-dioxidot fog eltávolítani a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátott. A vállalat tehát egyszerre kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése és a szén-dioxidnak a légkörből való kivonása mellett.  

 

 

Brad Smith szerint az elmúlt év eredményei reményt keltőek, de még sok a teendő a kívánt végcél eléréséig. Megfogalmazása szerint, ha a cél, képletesen szólva, az lenne, hogy elérjék a Holdat, jelenleg még „csak” egy asztronautát sikerült Föld körüli pályára állítaniuk. Az előrehaladásról részletesen a Microsoft a napokban kiadott fenntarthatósági jelentésében számol be, amelyet – a teljes átláthatóság melletti elkötelezettségéhez híven – a független Deloitte könyvvizsgáló céggel auditáltatott. Brad Smith bejegyzésében egy további új bejelentés is szerepel: a következő pénzügyi évtől kezdve (idén július) a fenntarthatósági célok terén elért eredmények közvetlenül fogják befolyásolni a vállalat vezetőinek javadalmazását.  

 

A Microsoft tavaly 1 milliárd dollár rendelkezésre bocsájtásával egy Klímaügyi Innovációs Alapot (Climate Innovation Fund) hívott életre, amely olyan új technológiák kifejlesztésébe invesztál, mint amilyen például a légköri szén-dioxid kőzetesítését szolgáló közvetlen szén-dioxid-leválasztó és -tároló berendezéseké. A vállalat kész a jövőben is támogatni a nagyobb fenntarthatóságot szolgáló innovációt és üdvözli a klímaváltozás visszaszorítására irányuló nemzetközi kezdeményezéseket is, mint például az Egyesült Államok és az Európai Unió között megújítandó transzatlanti partnerség. 

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14