Így előzhetjük meg, hogy elszökjenek kedvenceink

forrás: Prím Online, 2020. december 30. 18:38

A kutyásoknak a szilveszter egyet jelent a rémálommal – bár idén valószínűleg kevesebb tűzjátékkal és petárdázással találkozhatunk, még így is számolnunk kell az ezzel kapcsolatos problémákkal. Ha kedvencünk a hirtelen hangoktól megijed és elszökik, fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen egy óra alatt akár 30 kilométer távolságot is megtehet. Óvári András, a Vigyél Haza! Alapítvány alapítója megosztott néhány hasznos tanácsot, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket.

Hosszú távú elköteleződés

Bár sokan úgy gondolják, hogy a kijárási korlátozás alatt remek társ egy új kiskedvenc, vagy tökéletes karácsonyi meglepetés lehet gyerekeknek, nagyszülőknek, valójában ezzel több mint egy évtizednyi felelősséget is „ajándékozunk”. Épp ezért a befogadáshoz elengedhetetlen a tulajdonos hosszú távú elköteleződése. A kutyák ellátásának a napi 2-3 sétáltatás is a része, amiről esős-napos időben, túlórák, korlátozások alatt sem szabad elfeledkezni – egyébként nagyobb eséllyel fognak elindulni a saját útjukon.

 

 

Vigyázzunk szilveszterkor

Szilveszterkor a tűzjátékok, petárdák hang- és fényhatásától könnyen megijedhetnek a házi kedvencek. Még nagyobb a rizikó a frissen örökbefogadott kutyáknál: nekik alapból kell egy kis idő, míg megszokják az új otthonukat és ezzel együtt a gazdijukat is. Viharok, tűzjátékok alatt az segíthet, ha a kutyánk mellett vagyunk, próbáljuk megnyugtatni a jelenlétükkel. A kinti négylábúkat is érdemes beengedni a házba ilyenkor, hogy biztonságban érezzék magukat, és ne meneküljenek el.

 

Tartsuk pórázon

Városban, forgalmasabb helyeken kifejezetten fontos a pórázhasználat: hiszen akármennyire is jól nevelt a kutyánk, egy hirtelen zajra, villanásra, vagy akár más állatot látva könnyen elszaladhat. Az autók emellett külön veszélyforrást jelentenek. Csak akkor engedjük szabadon a kutyánkat, ha olyan térben vagyunk, ahol biztonságosan mozoghat, és nem zavar másokat. A frissen befogadott háziállatokat viszont csak pórázon sétáltassuk, míg meg nem szokja a társaságunkat, egyébként elfuthat, eltévedhet.

 

 

Ha megtörtént a baj

Először is: ha megszökött a kutyánk, ne várjunk arra, hogy visszajön! Egy ijedt eb akár óránként 20 -30 kilométer távolságot is megtehet, így a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük el a keresését. Kutyakereső alkalmazáson bejelenthetjük az eltünését, emellett érdemes közösségi oldalakon, a környékbeli csoportokban is segítséget kérni. Ha szeretnénk biztosra menni, és folyamatosan tudni, merre van épp kedvencünk, a Telenornál kapható, nyakörvre fűzhető kisméretű eszközzel folyamatosan láthatjuk, hogy éppen hol tartózkodik kutyánk és nyomon követhetjük mozgását. Ez a cseppálló GPS-helymeghatározó készülék rögzíti és egy okostelefon-alkalmazás segítségével mutatja meg, merre járt az elmúlt 24 órában. Sőt, az app segítségével virtuális kerítést is beállíthatunk kedvencünknek – ha nyomkövetővel a nyakörvén elszökik és a környéken eléri/átlépi az okostelefonos alkalmazásban beállított területi határt, azt okostelefonunk ezt azonnal jelzi, megelőzhető kedvencünk távolabbi kóborlása.

 

 

Ha kóbor kutyát találunk

Ha esetleg eltévedt négylábút találunk, először nézzük meg, van-e rajta olyan nyakörv vagy biléta, melyekkel beazonosíthatjuk a tulajdonos adatait. Ha nincs ilyen, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz vagy olyan kutyabarát helyszínre (például étterem, szálloda, töltőállomás), ahol leolvassák a mikrochipjét. Semmiképp se hagyjuk egyedül kóborolni, hiszen az ijedt állat még messzebbre szökhet, vagy akár balesetet is okozhat.

 

Háziállatunk helyzetének követéséhez ideális a Blaupunkt GS02 eszköz: a cseppálló, kis mérete révén egyszerűen a kutya nyakörvére fűzhető GPS-helymeghatározó kütyü és a hozzá tartozó app segítségével követhető, hogy hol van éppen, merre kóborolt el kedvencünk. Az eszköz a kifejezetten alacsony, hűség nélkül 490 forintos havidíjért elérhető Telenor Track tarifával vásárolható meg, amely havi 1GB, 32/32 Kbps maximális le- és feltöltési sebességgel biztosított mobilnetet tartalmaz – ez pont elegendő a kutyás nyomkövető eszközök adatigényéhez.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50