Vírusjárvánnyal kapcsolatos feladatot kellett megoldani a programozó bajnokságon

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 10:50

Az Ericsson Programozó Bajnokság egy országos szakmai verseny, melyen középiskolások, egyetemi hallgatók és tapasztalt „szenior” programozók is elindulhatnak. A bajnokságot idén éppen tizedik alkalommal rendezték meg, és mint minden évben, most is egy aktuális téma köré szervezték a versenyt, ami mi is lehetett volna más, mint természetesen a vírushelyzet. Az idei győztes a Cloudberries csapata lett.

A verseny kiírása szerint GAIA fiktív világában egy makacs vírusos betegség ütötte fel a fejét és aktív terjedéssel fertőzi a lakosságot már egy éve. Rendelkezésre áll egy vakcina, ám a gyártásnak vannak kapacitáskorlátai. A csapatoknak olyan mesterséges intelligencia alapú megoldást kellett fejlesztenie, mely a korlátozottan rendelkezésre álló vakcinát a leghatékonyabban osztja el. A vírusmentesített területeken ugyanis újabb gyártókapacitások alakulnak ki, így közelebb kerül a végső cél, Gaia teljes vírusmentesítése.

 

A versenyen idén 198 csapat összesen 594 versenyzője indult el. A döntőbe összesen 12, három szenior és kilenc diák csapat jutott be. Idén a döntőt online rendezték meg, így a csapatok virtuális gépekkel a felhőben dolgoztak együtt a programjukon. A fődíj egy-egy LEGO MINDSTORMS Robot Inventor; a második helyezettek éves Pluralsight előfizetéssel, a harmadik helyezzetek JBL fejhallgatóval lettek gazdagabbak.

 

 

Az 5G technológia térnyerésével a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre több problémára adhat megoldást. Az egyre bonyolultabb hálózatokban a nagy mennyiségű adat és számítás az emberi agy számára már felfoghatatlan, így sok helyütt a számítógépeket kell beprogramoznunk a problémák megoldására. Az idei versenyben az indulóknak egy ilyen lehetséges probléma megoldásában kellett bizonyítaniuk.

 

Az 5G-technológiára épülő alkalmazási területek bővüléséhez az Ericsson budapesti K+F Központjában dolgozó magyar mérnökök is jelentősen hozzájárulnak. Az Ericsson egyik legjelentősebb infokommunikációs és kutatás-fejlesztési központja Magyarországon található, ahol a szakemberek élenjáró technológiákon, az 5G mellett a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, az IoT, a Security és a Cloud területeken dolgoznak. Magyarország egyik legkorszerűbb irodaépülete, az Ericsson Ház ezen kívül otthont ad hazánk egyik legnagyobb fejlesztési laboratóriumának és az Ericsson innovációs műhelyének, az Ericsson Garázsnak is. Az Ericsson Magyarország hosszú múltra visszatekintő egyetemi kapcsolatokkal rendelkezik, ezeknek köszönhetően is számos újdonság látott napvilágot meg Magyarországon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14