Médiatanács: Összesen 440 millió forintot kaphatnak a televíziók és rádiók működési költségeikre

forrás: Prím Online, 2020. november 19. 13:23

Összesen 440 millió forint támogatást nyerhetnek el 2021-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeikre – erről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület elfogadott egy tanulmányt is a fiatalok rádiózási szokásairól, amiből kiderül, hogy a hetente rádiózók csupán tíz százaléka tartozik a 16-17 éves korosztályba. A grémium közzétette egy berettyóújfalui és egy székesfehérvári kisközösségi rádió pályázati tervezetét, és továbbított a Gazdasági Versenyhivatalnak egy bejelentést a fővárosban forgalmazható ingyenes újságokról.

660 ezer forintot nyerhet el egy televízió, 550 ezer forintot egy közösségi és 440 ezer forintot egy kisközösségi rádió

A testület elfogadta és honlapján még ma közzéteszi a közösségi médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges – működési és üzemeltetési – költségek támogatásáról szóló 2021-es pályázatot. A 440 milliós pályázati keretből havonta a televíziók 660 ezer forintot, a közösségi rádiók 550 ezer forintot, míg a kisközösségi rádiók 440 ezer forintot nyerhetnek el a négy fordulóban. Az első beadási határidő december 17-e 16 óra, a további fordulókra pedig jövő január-februárban, március-áprilisban és május-júniusban lehet nevezni.

 

Nem a rádiót, hanem az ott szóló zenét nem szeretik azok, akik nem rádióznak

Elfogadott egy új tanulmányt a fiatalok rádióhallgatási szokásairól a grémium, amely a 16 és 29 év közöttiek médiahasználati szokásait tárgyalja szocio-demográfiai adatok alapján. A dokumentumból kiderül, hogy a legalább hetente rádiót hallgatók csupán tíz százaléka 16-17 éves, míg 44 százaléka 25-29. A rádiót rendszeresen hallgatók 65 százaléka egyedülálló, és 51 százaléka úgynevezett „fióka”, aki szüleivel él. A 16-29 éves korcsoport 42 százaléka interneten, főleg okostelefonról (25 százalék) rádiózik, a legnépszerűbb adók pedig a Rádió 1, a Petőfi rádió és a Retro Rádió, ahol a mai slágerek (52 százalék) és a ’80-as, ’90-es évek sikerei (33 százalék) a leghallgatottabbak. A tanulmány rávilágít arra is, hogy azok nem hallgatnak rádiót, akik ott nem találják meg a zenei ízlésüknek megfelelő műfajokat, ami a streaming szolgáltatások előretörésétől független folyamat. A teljes dokumentum az NMHH honlapján lesz olvasható.

 

Nincs hatásköre a testületnek ingyenes napilapok közterületen történő terjesztési feltételeinek vizsgálatára

A testülethez érkezett egy beadvány a Fővárosi Önkormányzat azon rendeletével kapcsolatban, mely szerint közterületen csak olyan ingyenes sajtótermék terjeszthető, amelyben legalább négy oldalon keresztül a főváros által meghatározott tartalom szerepel. A bejelentő szerint mindez a médiaigazgatási szabályokat is sérti. 

 

A Médiatanács megállapította, hogy a médiatörvény nem ad felhatalmazást a grémiumnak az önkormányzati rendeletek médiajogi szempontú vizsgálatára, a hatósági eljárás lefolytatására, ezért a bejelentést továbbította a hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnak.

 

További rádiós és médiafelügyeleti döntések

A Médiatanács e heti ülésén a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Gyöngyös 88,9 MHz frekvencián legkésőbb 2021. január 21-ig kezdje meg közösségi médiaszolgáltatását.

 

A testület elfogadta és honlapján pénteken véleményezésre közzéteszi a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára irányuló pályázati felhívásainak tervezetét.

 

A Film4 szolgáltatóját gyermekvédelmi szempontokat figyelembe véve 150 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a tanács, amiért a Vérfagyasztó felújítás című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsort nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta egy szeptemberi reggelen. A műsor az erőszak és szexualitás mértéke miatt kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel.

 

A Mária Rádió Mór szolgáltatójára is 150 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért egy vizsgált augusztusi adáshéten kevesebb szöveget, valamint saját és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest. A tanács figyelmeztette az ATV Spirit szolgáltatóját, amiért vallási tartalmú műsort szakított meg reklámmal, tekintettel arra, hogy ezt a jogszabály nem teszi lehetővé.

 

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50