Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

forrás: Prím Online, 2020. július 3. 18:53

A Neumann Társaság által vezetett Informatikai Múzeum újra várja látogatóit a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában új kamarakiállítással, még sosem látott műtárgyakkal, nyári táborokkal és tematikus szombati programokkal.

Ünnepélyes eseménnyel nyitott újra az Informatikai Múzeum: június 27-én tartotta meg a Neumann Társaság a múzeum egykori alapítója, dr. Muszka Dániel kibernetikus születésének 90. évfordulójára emlékező programját. 

 

A nyári robotikai táborok résztvevőinek is érdekesek azok a korai és világhíres robotok, amelyeket Muszka Dániel alkotott meg. Az emblematikus, a pavlovi reflexet bemutató szegedi Katicabogár robot mellé most odakerült az önmagát kikapcsoló „Haszontalan gép” is. Géppel a haszontalanság megtervezése is nagy feladat: Marvin Minksy, a mesterséges intelligencia pionírjának filozofikus ötlete alapján az információelméletet megalapozó Claude E. Shannon alkotta meg a most múzeumba került gép előzményét. A nagyszerű feltaláló, Muszka Dániel az ő munkájukat gondolta tovább, ez az ő utolsó és szintén működő, de nem 100 százalékig kidolgozott, így befejezetlen alkotása.

 

A gyűjtemény is egy alkotás, a megemlékezés és a múzeumok éjszakája jó apropó volt arra, hogy a család és a Neumann Társaság kezdeményezze, hogy a múzeumalapító, gyűjtő személye is megjelenjen a múzeumban. Muszka Dániel az év folyamán emléksarkot kap majd a múzeumban, amelynek összeállításához a Neumann Társaság az  itmuseum@agoraszeged.hu címen várja egykori munkatársai, tanítványai emlékeit: tárgyakat, képeket, dokumentumokat.

 

A szegedi Agora több nyári tábort is fogad az elkövetkező hónapban: a diákok ECDL-foglalkozásokon erősíthetik digitális kompetenciáikat és robotika programokon is részt vehetnek. 

 

E mellett szombati tematikus nyitvatartási napokon is várják a látogatókat: július 11-én Ördögh Zoltán szegedi magángyűjtő kollekciójából mutatnak be kuriózumokat a régi mobiltelefonok világából. Az ős-számítógépek mellett a múzeumban nyáron kamarakiállításként több mint száz legendás mobilkészülék is megtekinthető a Retromobil című, Ördögh Zoltán gyűjteményéből összeállított tárlaton. 

 

Azért is érdemes most újra felkeresni a szegedi informatikatörténeti gyűjteményt, mert egy másik ismert magángyűjtő, Nagy Károly jóvoltából egy ős-PC-vel is bővült a kiállítás. Ez egy különleges példája a hazai műszaki leleménynek, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján magánszemélyek által épített, részben ipari-műszaki, részben hobbicélú számítógépeknek.  A kereken negyven évvel ezelőtt épített egyedi számítógép kisképernyős televízióval használt, fém műszerdobozra emlékeztető készülék, amely az Intel 8085-ös lapkáján alapul és gépi kódban programozható. (Az egyedi gép Wodicska Mihály, az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) egykori részlegvezetője kreativitásának köszönhető) 

 

További információk:

http://www.agoraszeged.hu/

https://ajovomultja.hu/

https://njszt.hu/hu/orokseg/mult

 

 

Betekintés a múzeumba: 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50