A koronavírus 4 napon át életben maradhat a mobiltelefonokon

forrás: Prím Online, 2020. április 9. 18:50

Jó eséllyel feltételezhetjük, hogy az újtípusú koronavírus akár négy napig is életben maradhat a mobiltelefonok kijelzőin és más üvegfelületeken. Elméletileg mindig négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat nyilvános használat után, de a legalább a készülék fertőtlenítéséről muszáj gondoskodnunk.

A WHO vizsgálatai* alapján az eredeti 2003-as SARS-CoV vírus üvegfelületeken 4 napig, fém és műanyag felületeken pedig 3 napig maradt életben. Az újtípusú koronavírust (SARS-CoV-2) vizsgáló amerikai egészségügyi intézet a friss kutatásából kiderül, hogy a fémes és műanyag felületeken 3 napig marad aktív a kórokozó. A tudósok 2020-ban azt nem tesztelték, hogy meddig lelhető fel a koronavírus az üvegen, de az eddigi információk alapján feltételezhető, hogy 4 napig is fertőzhet. Ezek bármilyen üvegképernyővel rendelkező eszközre vonatkoznak, az iPhone és az Android telefonoktól kezdve a tabletekig és az érintőképernyős laptopokig.

 

A mobilkészülékek kiemelt veszélyforrások, mivel naponta akár több százszor is megérinthetjük azokat. Az arcunkhoz emeljük őket a hívásokhoz, velünk vannak az étkezőasztalon és az ágyban is – innen már csak egy mozdulat, hogy a száj, az orr és a szem területét elérje a vírus.

Ha fertőzött felületet érintett meg és utána tömegközlekedéskor vagy a bolti bevásárlás közben a telefonjához ér, arra is azonnal átkerül a szennyeződés. Elméletileg minden alkalommal négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat azután, hogy a lakásból kilépve megérintettük őket, hiszen így bizonyosodhatnánk meg száz százalékosan arról, hogy nem szennyeződött koronavírussal.

 

A gyakorlatban ezt nagyon nehéz lenne kivitelezni, de néhány módszerrel nagyban csökkenthetjük a készülékek okozta higiéniai kockázatot. A biztonság érdekében érdemes minimalizálni az okostelefon nyilvános használatát. Hazaérve egyből mossa meg a kezét és fertőtlenítse le a készüléket egyidejűleg. Jobb híján használhatunk alkoholos törlőkendőt, de hatásosabb védelmet ad a nanotechnológiás törlőkendő.

 

Magyar találmánnyal óvhatjuk meg a kijelzőnket

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében egy magyar cég továbbfejlesztette meglévő találmányát és már meg is kezdték a gyártást Debrecenben. Nanotechnológiás törlőkendőjükkel az okostelefonok apró karcolásainak mélyedéseit is fertőtleníthetjük. A törléssel 96 százalékos antibakteriális hatás érhető el, TÜV tanúsítvánnyal hitelesítve.

 

„A nanotechnológiás törlőkendő a legapróbb helyeken is hatástalanítja a kórokozókat, így minimálisra csökkenti a fertőződés veszélyét. Magyarországon a termék kizárólagos forgalmazója a virusstopshop.com, ahol már elkezdték teljesíteni az első megrendeléseket. A gyártósor jelenlegi kapacitása szerint napi tízezer darabot tudunk belőle készíteni, de az érdeklődéssel arányosan dolgozunk a bővítésen” – mondta Kollár István Steve, a virusstopshop.com alapítója.

 

___________

* forrás: https://www.who.int/csr/sars/en/WHOconsensus.pdf (29. oldal)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50