Telenor online teszt a Biztonságos Internet Napján

Kütyü Magazin, 2019. február 5. 19:36

Hová fordulhatnak az online bántalmazás áldozatai?  Van-e olyan eset, amikor nem szükséges a szereplőktől engedélyt kérni fotó vagy videó készítéséhez? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseken keresztül bárki próbára teheti internethasználati ismereteit azzal az online teszttel, amelyet a Telenor tett mindenki számára elérhetővé a Biztonságos Internet Nap alkalmából.  A tizenévesek pedig a „ChatStory – a te sztorid” chatbot alkalmazásban játékos módon tudhatnak meg többet a témáról.

A Telenor pár perc alatt kitölthető online nethasználati öntesztjével (http://bit.ly/Telenor_SafeNet_Quiz) korosztálytól függetlenül bárki letesztelheti saját tudását több, a tudatos internethasználat körébe tartozó témában, például, hogy mennyire okosan vigyáz az adataidra, vagy hogyan kezeli a rá leselkedő online veszélyeket.

 

A Telenor e témában a 13 év feletti korosztálynak a Messenger alkalmazás keresőjéből „ChatStory – a te sztorid” néven előhívható chatbotot is ajánlja, amely szórakoztató keretek között, egy online ismerkedés és párkapcsolat szituációján keresztül vezeti rá a játékosokat arra, hogy az online térben milyen potenciális veszélyek leselkednek rájuk, és tudatosít többek között a digitális lábnyom vagy a személyes adatok kezelése témájában. A chatbotban a történet alakulását a játékosok maguk határozzák meg saját döntéseik által. 

 

 

A Telenor Magyarország fontos célkitűzése, hogy korszerű technológiái révén segítse a digitális oktatás terjedését, és kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek körében terjessze a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteket. A témában indított kezdeményezéseivel 2018-ban országszerte összesen több mint 13 ezer fiatalt ért el.

 

A Telenor iskolásoknak szóló, a szolgáltató önkéntes munkatársai bevonásával zajló biztonságos nethasználati képzését tavaly is az ország több iskolájába vitte el, többek között a Digitális Témahét programsorozat keretében, amelyen digitális oktatási programja, a Hipersuli révén vett részt. A vállalat önkéntesei szerepet vállaltak a Momentán Társulattal és a TanárBlog szakembereivel közös interaktív programban is, amely improvizációs színházi elemeket és játékos feladatokat tartalmazó foglalkozásokon keresztül hívja fel a középiskolások figyelmét a tudatos nethasználatra. Emellett a Telenor-munkatársak rendszeresen tartottak tudatosító foglalkozást saját gyermekeik osztályában is a Hipersuli TudatosNet tananyagait felhasználva – amelyet online bárki elérhet a www.hipersuli.hu-n a „TudatosNet Belépés” menü alatt, ingyenes és gyors regisztráció után. 

 

A Telenor tudatos nethasználati foglalkozásaival emellett jelen van a MOBIDIK - Mobil Digitális Iskola programban is, ahol iskolások szakértők közreműködésével beszélgethetnek az oktatóteremként funkcionáló konténer osztályteremben.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50