Médiatanács: több mint százmillió forint helyi és körzeti televíziók rendszeresen jelentkező műsoraira

forrás: Prím Online, 2018. december 9. 13:13

Rendszeresen jelentkező helyi és körzeti televíziós hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 105,3 millió forintot ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén. 

A tartalmi vizsgálattal folytatódhat egy fővárosi frekvenciapályázat, nyilvános egy törökbálinti és egy gödi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívása. Bírságot állapított meg a testület a Rádió 1 hálózatában két szolgáltatónak, és három filmfesztivál támogatásáról is döntött.

 

Huszonhárom helyi vagy körzeti televízió műsorainak támogatásáról döntött a testület

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a rendszeresen jelentkező hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására meghirdetett pályázat idei harmadik fordulójában huszonhárom helyi vagy körzeti televízió részére összesen 105,3 millió forintot ítélt oda. A támogatásból hírműsort készíthet hét médiaszolgáltató: a Szombathelyi Televízió, a Miskolc Televízió, a Veszprém TV, a Kecskeméti Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a Szolnok TV és a fővárosi Hegyvidék Televízió. Közéleti magazin kategóriában nyolc szolgáltató: a szerencsi Globo Televízió, a ládbesenyői székhelyű Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a budapesti Centrum TV, a Sárvári Televízió, a Soltvadkerti TV, illetve a KiSDuNa TV Dunaharaszti vált kedvezményezetté. Szintén nyolc televízió kap támogatást kulturális magazinműsorok gyártására: a kaposvári Kapos Televízió, az Ózdi Városi Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a Gyula Televízió, a Danubia Televízió Tahitótfaluból, a szarvasi Körös Televízió, a TV Szentendre és a fővárosi Apostol TV.

 

Rádiós döntések

A Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatára beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata során a testület mindkét, a korábban kért hiánypótlásokat teljesítő pályázót, a Zene Rádió Kft.-t és a Média Depo Kft.-t is pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik. Elfogadta és a honlapján közzétette a testület két, jelenleg használaton kívüli – a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi és a Göd 97,3 MHz-es körzeti – rádiós frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű hasznosításra. A nyilvános meghallgatást mindkét médiaszolgáltatási lehetőség esetében január 4-én tartja majd a hatóság.

 

50-50 ezer forint bírságot szabott ki a tanács két helyi – a Győr 103,1 MHz-es és a Heves 93,7 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten mindkét szolgáltató a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a saját műsoridőre és a magyar zenei művek arányára tett vállalásait – utóbbi rádió közszolgálati, illetve helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit szerződésében vállalt.

 

Hozzájárult a grémium a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap beadványában foglaltakhoz, amelyben a Kossuth rádió középhullámon, az 540 kHz-es frekvencián hallható adásának néhány perces műsoridő-bővítését kérte, hogy az illeszkedjen a rádió ultrarövidhullámon hallható 24 órás műsorrendjének szerkezetéhez. A Kossuth rádió középhullámhosszon eddig hétköznap 4.30 és 22.30, hétvégén 5.00 óra és 22.30 között volt hallható, a jövőben itt minden nap egységesen 4.25 és 22.31 között fogható majd – az érintett műsorok elejéhez, illetve végéhez igazodva.

 

Fesztiváltámogatások

Három közelgő fesztivál támogatásáról is döntött a Médiatanács. Az elmúlt évben szorosabbá vált iráni-magyar kulturális és filmszakmai együttműködés részeként a 11. Teheráni Animációsfilm Fesztiválon Magyarországnak lehetősége nyílik 2019. március 3. és 7. között a több mint száz éves animációs filmművészete – köztük a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült filmek – bemutatására, illetve kiállítás rendezésére, melynek költségeihez a tanács 3 millió forinttal járul hozzá. Idén is 1,5-1,5 millió forintot ajánl fel a testület a 2019. június 19. és 22. között, egy rendezvény keretében megvalósuló 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb animációs rövidfilm, illetve legjobb animációs TV-sorozat díjaira.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36