A Chrome és a Firefox akár tönkre is teheti online vállalkozását

forrás: Prím Online, 2018. október 25. 15:06

A Chrome 70 és a Firefox 63 egyaránt vissza fogja utasítani a Symantec által hitelesített weboldal biztonsági tanúsítványokat. Ettől a hónaptól kezdve bárki, aki Chrome-ot vagy Firefoxot használ, a Symantec tanúsítványaival “védett” oldalaknál azt az egyértelmű figyelmeztetést fogja látni, mely szerint a honlap nem biztonságos: „Kapcsolata nem biztonságos. A … oldal tulajdonosa nem megfelelően konfigurálta a weboldalát. Adatai ellopásának megakadályozása érdekében a Firefox nem csatlakozott ehhez a weboldalhoz. [ ] Küldje el a hibajelzést, hogy segítse a Mozillát az ártalmas weboldalak felismerésében, illetve blokkolásában.”

A Sophos szakértői szerint egy ilyen üzenet esetén a weboldal látogatók többsége elhagyja az oldalt és a keresési találatokban szereplő következő oldallal folytatják a böngészést. 

 

Bármi, ami egy weboldallal kapcsolatban negatív dologra utalhat, elriaszthatja a leendő látogatókat, emiatt pedig a keresőmotorok is leértékelhetik a honlapját. Még egy figyelmeztetés is okozhatja ezt, ami konfigurációs hibára hívja fel a felhasználó figyelmét és nem kimondottan ártó tevékenységre.

 

A Symantec tanúsítványoknak már nem kellene használatban lennie. A Symantec eladta a biztonsági tanúsítvány ágazatát (amelyen belül számos jólismert branddel rendelkezett) 2017-ben egy Digicert nevű cégnek, aki a Symantec régi tanúsítványainak cseréjén dolgozik azóta is.

 

Bárki, akinek még nem járt le a Symantec biztonsági tanúsítványa, ingyen lecserélheti - ne halogassa a megújítást. Jelentős forgalmi visszaesésre számíthat, ha a cserét nem hajtja végre. A Mozilla azonban elhalasztotta ezt a lépést: még idén megtörténik, de egy későbbi időpontban.

 

A Mozilla nyilatkozatában ez állt: “Sajnálatos, hogy ennyi honlapfenntartó ilyen sokáig halogatta a biztonsági tanúsítványok frissítését, főleg úgy, hogy a DigiCert ingyen biztosítja a cserét.” Íme egy rövid áttekintés, hogy miért alakultak így az események:

 

A biztonsági tanúsítványok felelnek az S-ért a HTTPS-ben, és miattuk kerül a lakat jele a böngésző címsorába. HTTPS nélkül bárki klónozhatja bárki más honlapját: megkülönböztethetetlenné teheti az eredetitől, azonban csapdákat tehet bele, itt-ott valótlan tartalmat, a felhasználó pedig nehezen tudná meghatározni az eltéréseket. Ha viszont a honlap rendelkezik HTTPS-sel, a felhasználó böngészője kap egy biztonsági tanúsítványt, amely igazolja, hogy az adott honlap tulajdonosa és fenntartója valóban az a cég, akit a weboldal elvileg képvisel.

 

Bárki készíthet webes tanúsítványt és bármilyen tulajdonos-információt elhelyezhet benne. Ezt self-signed certificate-nek, “önmagával igazolt tanúsítványnak” nevezik: lényegében a kiállító önmagáért kezeskedik. Ha valaki úgy számol, hogy csupán három vagy négy ember fogja használni a weboldalát, egyenként biztosíthatja őket arról, hogy Ön készítette a biztonsági tanúsítványt - például személyes találkozóval -, ezzel megalapozva a bizalmat. 

 

Ez a megközelítés azonban nem működik, ha a célunk az, hogy több ezer vagy több százezer látogatót fogadjon a honlap az internet minden részéről, hiszen előzetesen nem érheti el mindegyikőjüket. Megoldásként kereshetünk egy CA-nak nevezett céget - ez a Certificate Authority, magyarul tanúsító hatóság kifejezés rövidítése -, aki jótállást vállal a honlapért úgy, hogy aláírja a biztonsági tanúsítványt a cég saját biztonsági tanúsítványát használva. Mielőtt a CA kezeskedne értünk, elvileg végre kellene hajtania egy alapvető ellenőrzést, amellyel megbizonyosodik arról, hogy valóban mi vagyunk a megbízott (és cselekvőképes) fenntartó, akinek a hitelesítő biztonsági tanúsítványt kiállítja.

 

Az alapvető CA ellenőrzések, mint például az ingyenes Let’s Encrypt CA-nál, arra korlátozódnak, hogy megbizonyosodjanak arról, be tud lépni az oldalra és képes azt adminisztrálni. Például az aláírás előtt a CA azt az utasítást adja, hogy adjon hozzá egy véletlenszerűen generált, előre nem meghatározható szövegrészletet egy új és specifikus névvel bíró oldalhoz a honlapján. Ha a releváns szöveg megjelenik a megfelelő helyen ésszerű időtartamon belül, a CA feltételezi, hogy mi teljes egészében hozzáférünk az oldalhoz és aláírja a biztonsági tanúsítványát. 

 

A drágább, EV-vel jelölt (Extended Valudation, “kiterjesztett hitelesítés”) biztonsági tanúsítványok esetében a tanúsító hatóság további ellenőrző lépéseket tesz meg, például utánanéz a cég regisztrációs adatainak, érvényesíti a megadott elérhetőségeket valós telefonhívásokkal vagy fizikailag aláírt dokumentumokat kér. Röviden: a CA-nak nem lenne szabad biztonsági tanúsítványokat aláírnia csak kérésre. 

 

 

Ki felel a CA-kért, a tanúsító hatóságokért?

Egy CA által aláírt biztonsági tanúsítvány nem elég. A böngészőnek egy olyan listára van szüksége, amely ismert és jó tanúsító hatóságokat tartalmaz, akiknek az aláírását megbízhatónak veszi a meglátogatni kívánt oldalak esetében. Így minden böngésző tartalmaz egy megbízható “root CA-kat” tartalmazó listát, akiknek a biztonsági tanúsítványait elfogadja. 

 

Néhány böngésző, mint például az Edge vagy a Safari az őket futtató operációs rendszer által biztosított listát használja. A Windowson vagy macOSen futó Chrome az operációs rendszerét, illetve saját módosított, a Google által nem megbízhatónak ítélt CA-kat visszautasító listájával dolgozik. A Firefox minden platformon, illetve a Linuxon futó Chrome is a Firefox által fenntartott megbízható CA-kat tartalmazó listájával működik.

 

Egyszerűsítve: Ön készít egy HTTPS biztonsági tanúsítvány, amellyel kezeskedik a saját honlapjáért; választ egy CA-t, aki jótáll a tanúsítványért; a böngésző pedig kezeskedik a CA-ért. Ezt hívják bizalmi láncnak és a böngésző (vagy az operációs rendszer tanúsítványtárolója) az, ahonnan indul. 

 

Mi történik, ha egy CA nem a szabályok szerint játszik?

Ha a CA elveszíti a közösség bizalmát, a közösség végső szankcióként törölheti a tanúsító hatóság saját tanúsítványait a megbízható “root” CA-k listájáról. Ritka ugyan, mivel a CA biztonsági tanúsítványainak böngészőkből való eltávolítása mellékhatásként azt eredményezi, hogy az általuk aláírt összes hitelesítőt hallgatólagosan visszautasítanak. Így minden weboldal, amely a CA által kiadott biztonsági tanúsítvány használja, nem megbízhatóvá válik. Ez fog történni a Symantec tanúsítványaival a Firefoxban és a Chrome-ban.

 

Miért most történik ez, ha a Symantec tavaly adta el a CA ágazatát?

A közösség bizalmatlansága a Symantec CA ágazatával szemben már hosszú ideje nőtt. A cég számos CA almárkát/sub-brandet szerzett meg (Thawte, GeoTrust és RapidSSL) és kivívta a közösség ellenszenvét azzal, hogy nem követte megfelelően a tevékenységet, amelyet az anyacég CA-ágazatának különböző részei végeztek. A Mozilla publikált egy listát az ismert problémákról, ami információdús olvasmányt biztosít mindenkinek, akit érdekel, hogy mit is kellene és mit nem kellene tennie egy tanúsító hatóságnak. Végül a Symantec eladta a CA ágazatát a DigiCertnek, a DigiCert pedig beleegyezett a meglévő Symantec tanúsítványok cseréjébe. Ezzel járulnak hozzá a tiszta újrakezdéshez. 

 

A Symantecről DigiCertre való átállás kapcsán hosszú időtartamban egyeztek meg. Valóban, számos Symantec tanúsítvány járt le ebben az időszakban, amelyek egyébként is megújításra szorultak. A Symantec és a DigiCert is világos, nyílt politikát folytatott a folyamattal kapcsolatban, amelyet a tanúsítványok tulajdonosainak követnie kell, ráadásul az új biztonsági tanúsítványokat ingyen biztosítják. Azonban az a honlaptulajdonosok egy apró, ám szignifikáns része még mindig nem ismerte fel, hogy a meglévő webes tanúsítványaik “vizuális kárhozatra” vannak ítélve a Chrome-ban és Firefoxban egyaránt ettől a hónaptól kezdve.

 

Mit kell tenni a Sophos szerint?

Ha olyan weboldalt futtat, ami a Symantec vagy bármelyik almárkájához tartozó (Thawte, GeoTrust vagy RapidSSL) biztonsági tanúsítványt használ, cserélje azt le azonnal! Ha nem újítja meg vagy cseréli a meglévő tanúsítványt, a következő hetekben látványos forgalomcsökkenésre kell számítania: az oldalára látogató felhasználók, akik egy váratlan biztonsági figyelmeztetésbe futnak bele, valószínűleg egy másik oldalon intézik majd el ügyeiket. Vásárolhat új tanúsítványt egy másik CA-tól, vagy felveheti a kapcsolatot a DigiCerttel is, akik megvették a Symantec CA ágazatát. Nagyon egyszerűen megoldható ez a probléma - nem lehet bonyolultabb vagy időigényesebb, mint megújítani a jogosítványát vagy könyvtári olvasókártyáját egy költözés után. 

 

A probléma figyelmen kívül hagyása drága következményekkel járhat, amennyiben a megrendeléseket és megbízásokat biztosító látogatók kapcsán a keresőre vagy más oldalak hivatkozásaira támaszkodik… és hát ki az, aki nem ezt teszi?

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36