Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat

forrás: Prím Online, 2018. május 7. 08:37

54 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt. 

A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül.

 

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A 106 pályázat közül az első fordulóból 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 57 pályázatot küldtek be a fiatalok. 

 

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány- biológia- kémia- egyéb; fizika-matematika; mechanika-elektronika; informatika) osztotta be. Az egyes szekcióba sorolt pályázóknak április második felében a szekciózsűri előtt 5 perces prezentációt kellett tartaniuk, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

 

A verseny zsűrije 2018. április 26-án hozta meg végleges döntését a díjakról, Dr. Jakab László elnökletével, a BME-n. A zsűri összesen három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázat dicséretben, 10 pedig kiemelt dicséretben részesült.

 

A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat 2018. június 5-én és 6-án egy kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson K+F Központjában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.), illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.

 

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  • mik a Lycium barbarum fiziológiás hatásai?
  • az apparatus cardiovascularis felépítését, működéseit és betegségeit be lehet-e mutatni egy vízvezetékrendszer-modell segítségével?
  • a virtuális valóságot be lehet-e vezetni az amatőr csillagászatba?

 

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Többek között megtekinthető lesz

  • egy tartásjavító táska,
  • egy változtatható dioptriájú lencse,
  • egy saját készítésű hangszóró,
  • és egy Traffic Protector is.

 

A tizenéves tehetségek, 18 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. a startup befektetőket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50