Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft

forrás: Prím Online, 2016. október 20. 11:13

Ismét megrendezik Európa-szerte a Kódolás Hetét (EU Code Week), amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális írástudás, a kódolás fontosságára. 

A Microsoft Magyarország az esemény alkalmából országos programozó versenyt hirdetett, amelynek a döntőjét a decemberi Kódolás Óráján rendezik meg, ami a világ legnagyobb oktatási témájú rendezvénye. Idén a kezdeményezés mögé állt két ifjú programozó, Bálint Karolina, a tudományos diákolimpia különdíjasa, valamint Kiss Dániel, a 13 éves miskolci programozó zseni.

 

 

Elengedhetetlen a kódolási ismeretek fejlesztése a digitalizáció korában

Országos programozó versenyt hirdetett a Microsoft Magyarország az Európában október 15. és 23. között megrendezett Kódolás Hete (EU Code Week) kapcsán – jelentette be a vállalat. A Microsoft együttműködő partnere és a verseny támogatója a Logiscool. A Kódolás Hete egy közel ötven országra kiterjedő, több százezer résztvevőt megmozgató rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kódolás fontosságára. A Microsoft Magyarország versenyén – amelynek során szeretnék megismertetni a gyerekeket, szülőket és tanárokat is a kódolás alapjaival – a jelentkezők különböző kategóriákban indulhatnak, bizonyíthatják kódolási ismereteiket, logikus gondolkodásukat és kreativitásukat.  A verseny döntője a decemberi Kódolás Óráján (Hour of Code) lesz, december 8-án, csütörtökön.

 

„A kódolás a 21. században olyan nélkülözhetetlen képesség, mint az írás vagy az olvasás. A kódolás a digitális írástudás alapja, segítségével olyan 21. századi készségeket tudnak elsajátítani a fiatalok, mint a kreativitás, logikus gondolkodás, vagy épp a problémamegoldó képesség. Ezzel pedig később sikeresen tudnak érvényesülni a munkaerőpiacon, nem csupán IT területen. Hiszünk abban, hogy akár gyerek, akár felnőtt, sosem túl korai vagy késő, hogy elkezdjünk alkotni a programozás adta lehetőségek használatával” – nyilatkozta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója. Hozzátette: a Kódolás Hetéhez és a Kódolás Órájához kapcsolódó kampány célja, hogy bemutassuk: bárki, bárhol, bármikor és bármilyen előképzettség nélkül elkezdheti a kódolást. A Microsoft programozó versenye pedig azért éppen az általános iskolásokat és a tinédzsereket célozza meg, mert ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek az újra, és gyakran 16 éves korukra véglegesen eldől, hogy milyen érdeklődési terület határozza majd meg a pályájukat. A diákok a kezdeményezés során játékos módon sajátíthatják el a kódolás alapjait.

 

„A Microsoftnál ezekkel a kezdeményezésekkel iparági problémát is szeretnénk megoldani, hiszen legalább 20 ezer betöltetlen állásról lehet tudni ezen a területen. Egyúttal a fiatalok versenyképességét is szeretnénk javítani, és hiszünk abban, hogy a mai világban, ahol minden digitalizálódik, szükség van erre a tudásra” – hangsúlyozta Grósz Judit.

 

 

 

Idén a kezdeményezés mögé állt Bálint Karolina, aki Shop Map alkalmazásával 19 évesen elnyerte az Oracle Akadémia első díját a világ legrangosabb tehetségkutató seregszemléjén, a Phoenix-i Intel ISEF-en. “A programozás művészet, amit ha jól használunk, emberéleteket tehetünk könnyebbé, teljesebbé” – emelte ki Karolina annak kapcsán, miért támogatja a Microsoft kezdeményezését. Szintén örömmel fogadta a felkérést Kiss Dániel, aki 13 évesen hobbiból fejleszt androidos játékokat. Dani szerint, ha elég elhivatott és kitartó vagy, a programozással egy fantasztikus világot nyitsz meg magad előtt. Ezért is örül annak, ha segíthet népszerűsíteni a versenyt.

 

A döntőn a zsűri tiszteletbeli tagjaként részt vesz Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos is, aki az esemény kapcsán elmondta: „A digitalizáció korában nélkülözhetetlen, hogy a digitális eszközökkel, valamint az algoritmikus gondolkodással minél hamarabb és minél több diák találkozzon. Ezek a versenyek, mint a Kódolás órája is, a digitális világ fontos eseményei, hiszen a kódolási képességek mellett a projekt alapú megközelítés fejlesztésére, a tehetségek kibontakoztatására is lehetőséget teremtenek.

 

A holnap iskolája digitális. Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának elfogadásával a kormány kifejezte azon szándékát, hogy az elkövetkező esztendőkben minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakulását. Célunk, hogy a magyar oktatási rendszer teljes digitális átalakulása mielőbb megtörténjen, hiszen csak 21. századi tudással lehetünk sikeresek és versenyképesek a 21. században.”

 

 

 

A Kódolás Hete és a Kódolás Órája

Az európai Kódolás Hete (EU Code Week) egy önkéntes alapon működő kezdeményezés: bárki szervezhet programozással kapcsolatos eseményt, hogy a saját országában népszerűsítse a kódolást. A rendezvény tavaly hatalmas sikert aratott: 46 országban 7600 esemény és több mint 570 ezer résztvevő – akiknek a fele nő volt – kapcsolódott hozzá. A Kódolás Óráját (Hour of Code) idén december második hetében rendezik meg: globális, több mint 180 országot érintő kezdeményezésről van szó. Lényege, hogy az esemény alatt – szervezett keretek között – mindenki foglalkozzon legalább egy órát a kódolással, így ráébresztve minél több érintettet arra, hogy korunkban milyen fontos a szerepe a digitális írástudásnak.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50