NMHH: 80 MHz-et nyert el a 3400–3800 MHz-es sávban két pályázó

forrás: Prím Online, 2016. június 7. 15:35

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) június 7-én kihirdette a 3400–3800 MHz-es frekvenciasávban elnyerhető frekvenciahasználati jogosultságok megszerzését célzó árverési eljárásban nyertes vállalatokat. A felső sávban nyertes DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., valamint az alsó sávban nyertes Vodafone Magyarország Zrt. együttesen 896,6 millió forintot ajánlott, összesen tíz felhasználói alapblokkra a 3400–3800 MHz-es frekvenciasáv hasznosításáért.

Az eredményhirdetésen dr. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kiemelte, az NMHH számára különösen fontos, hogy a frekvenciák értékesítésével újabb lendületet adjon a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a mobilpiaci versenyt, hogy így legyen biztosított minden állampolgár számára az infokommunikációs javakhoz való hozzáférés egyenlő esélye. Beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy napjainkban a hírközlés fejlődése nélkül minden más iparág fejlődése is elképzelhetetlen. A hatósággal szemben pedig jogos elvárás az, hogy a korlátosan rendelkezésre álló frekvenciákkal, a hírközlés 21. századi alapinfrastruktúrájával felelősen gazdálkodjon. 

 

Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója kiemelte, hogy az elnyert frekvenciák szabad felhasználásúak: „a hatóság nem írja elő, hogy mire kell használniuk azokat a nyerteseknek, arra viszont kötelezi őket, hogy valóban használatba vegyék. Ennek érdekében a nyerteseknek két éven belül ki kell kérniük a rádióengedélyt, illetve négy éven belül használatba is kell venniük a blokkokat. A sáv értékesítését a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével lefolytatott konzultáció és a beérkezett észrevételek feldolgozása után kezdte meg a hatóság; a sáv értékesítése az NMHH 2012–2015-ös rádióspektrum-stratégiája beteljesülésének utolsó momentuma" – mondta.

 

Az árverés részleteiről 

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő széles sávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmasak, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot. Ezen kívül állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítése is lehetséges a sávban. Az NMHH a korlátos erőforrás-gazdálkodás körében gondoskodik a frekvenciahasználat folytonosságáról és biztosítja a felmerülő új piaci igényekhez szükséges frekvenciákat. Az értékesítésre meghirdetett 3400–3800 MHz sáv alsó felében (3400–3600 MHz) idén június végén járnak le a 2001-ben 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, ezért az alsó sávrész meghirdetése időszerű volt. A sáv felső része (3600–3800 MHz) most nyílik meg először az érdeklődők számára.

 

A technológiai jellemzőkről

Az idén április 11-én kiírt árverési eljárásban két jelentkező volt, mindkét beadott ajánlat megfelelt a formai és tartalmi követelményeknek. A tartalmi értékelés alapján a 3400–3600 MHz-es, ún. FDD-sávban a Vodafone Magyarország Zrt. 2×30 MHz – 6 alapblokk – hasznosítási jogát szerezte meg 648,6 millió forintért, míg a 3600–3800 MHz-es, ún. TDD frekvenciasávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 4 alapblokk – 20 MHz – frekvenciahasználati jogosultságáért adott közel 248 millió forintot. A hatékony frekvenciagazdálkodás érdekében a 3400–3600 MHz sávban a Vodafone által elnyert FDD-blokkokat a frekvenciakiosztás során a sáv alján helyezi el a hatóság, míg a 3600–3800 MHz sávban a DIGI felhasználói blokkjait a felső sávhatártól kezdve, frekvenciában lefelé haladva határozza meg. Így a fennmaradó, használatba nem adott sávrészek a lehető legnagyobb, frekvenciában összefüggő blokkot alkothatják, és alkalmasak lesznek egy későbbi, esetleg együttes TDD-értékesítésre a jövőben, hiszen később is felmerülhet igény a blokkokra ebben a sávban.

 

A leendő nyertesek 2034-ig jogosultak a frekvenciák használatára.

 

 

A szolgáltatók terveiről

A sajtótájékoztatón a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. képviseletében Ryszka Sambor ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „a megszerzett frekvenciák hozzásegítik a DIGI-t ahhoz, hogy még jobb minőségű és nagyobb kapacitású, hang- és adatátviteli szolgáltatás nyújtására alkalmas mobilhálózatot építsen ki”. A DIGI mobilhálózata jelenleg is épül: míg 2015-ben a fejlesztés előkészületei és a hálózat rádiós tervezése zajlott, idén már a bázisállomások épülnek annak érdekében, hogy a szolgáltatás mielőbb elindulhasson. A DIGI bízik abban, hogy a magyarországi vezetékes távközlési piacon elért sikereit a mobilpiacon is meg tudja ismételni, modern technológiára épülő kiemelkedő minőséggel és fogyasztóbarát árazással. „A hazai telekommunikációs piacon a DIGI fejlődését jól érzékelteti, hogy csak 2015-ben ötvenezerrel növelte ügyfelei számát, a televíziós szolgáltatások piacán pedig 24%-os piaci részesedést ért el„ – nyilatkozta Ryszka Sambor.

 

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy „a most elnyert 2x30MHz-es frekvencia tartománynak köszönhetően a Vodafone Magyarországon is megkezdheti a felkészülést a minden eddiginél gyorsabb mobilszolgáltatásokat hozó technológiákra. Az új, 18 évre elnyert frekvenciakészlettel immár a Vodafone rendelkezésére áll a legnagyobb spektrumkészlet Magyarországon", mondta a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve, hogy „ezzel belátható időn belül megnyílhat az út új, innovatív szolgáltatások bevezetésére, valamint a lakossági és vállalati ügyfelek mainál is rugalmasabb kiszolgálására, köztük a vállalati vezetékes szolgáltatások erősítésére".

 

 

Az előzményekről

Legutóbb 2014 őszén adta át a hatóság tartós használatba a mobilszolgáltatóknak a 800 MHz-es, 900 MHz-es, 1800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávokat, hogy a széles sávra alkalmas eddig nem használt frekvenciák értékesítésével gyorsítsa a széles sávú hálózatok kiépítését, a magyar digitális gazdaság fejlesztését, és élénkítse a gazdasági versenyt. A széles sávú szolgáltatások iránti igény azóta is folyamatosan növekszik, így az ezeket lehetővé tevő frekvenciasávok használatba adása a közérdek számára kiemelt jelentőségű. Akkor az újonnan piacra lépő DIGI Kft. mellett mindhárom szolgáltató nyert frekvenciákat.

 

Az NMHH-nak az a célja, hogy az elnyert frekvenciákat a szolgáltatók minél intenzívebben használják, és a társadalom javát szolgálják azáltal, hogy a szolgáltatók az ügyfelek érdekében szolgáltatást nyújtsanak rajta. A megszerzett frekvenciák használati kötelezettsége és a frekvenciák dinamikus értékesítése a piac átláthatóságát eredményezi és ösztönzi annak dinamikus fejlődését, valamint a szolgáltatások sokszínűségét.

 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36