A Hrvatske Telekomunikacije új arca

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 15. 10:50
A horvát állami távközlési vállalat (HT) - amelyben 35 százalékos részesedése van a Deutsche Telekomnak - megváltoztatta nevét és logóját a további privatizációra való felkészülés jegyében. A cég azonnali felismerhetősége a változtatás célja. Az eddigi nemzeti trikolórt is felváltja egy narancsszín-szürke kombináció.
A nevet Hrvatske Telekomunikacijéről Hrvatski Telekomra változtatták. Ez Horvátország egyetlen távközlési szolgáltatója, a földi távközlés terén monopóliummal rendelkezik.

Ivica Mudrinic ügyvezető igazgató szerint az új arculat közvetlenül befolyásolja a vállalat értékét. A változtatás stratégiájuk része, biztos helyet akarnak szerezni maguknak a hazai piacon, és fel akarnak készülni a liberalizáció utáni időszakra, illetve a tőzsdei bevezetésre.

A kormány a HT 21%-át kívánja értékesíteni a horvát és külföldi tőzsdéken, 14%-ot háborús veteránoknak és alkalmazottaknak akar juttatni, és a fennmaradó 30%-ot állami kézben tartja. Elképzelhető, hogy ebből a részből a Deutsche Telekom kiegészítheti részesedését, és így többségi tulajdonossá válhat. A DT 500-600 millió dolláros ajánlatot tett, de a tranzakcióhoz szükséges lenne a privatizációs törvény módosítása.

Mudrinic nyilatkozata szerint a kormány még nem döntött, hogy az UMTS-engedélyeket milyen módon kívánja értékesíteni. A HT ezen a piacon is szeretne jelen lenni.

Az országban két mobilszolgáltató van, a HT és a Vipnet, amely utóbbi az osztrák Mobilkom tulajdonában van, illetve három internetszolgáltató közül választhatnak a horvátok - amelyek közül a HT a legerősebb - írta a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50