Magyarországi eseményekről emlékezik meg a Google

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 14. 11:23

A Google az OSA Archívummal együttműködve virtuális kiállítással emlékezik a 25 évvel ezelőtti rendszerváltásra a Google Kulturális Intézetének honlapján. A magyarországi eseményekről szóló online kiállításon korabeli fotókkal és videókkal mutatják be az 1989-es rendszerváltáshoz vezető utat.

Az OSA Archívum által összeállított, magyarországi eseményeket bemutató kiállításban többek között a Szabad Európa Rádió gyűjteményéből válogatott anyagok, magyar állami propagandafilmek és kutatási dokumentumok, interjúk, jelentések és poszterek, illetve a Fortepan amatőr fotóarchívum képei is szerepelnek.

Az internetezők megnézhetnek egy kézzel rajzolt Budapest-térképet, amely az 1956 október–novemberi csapatmozgásokat és harcok helyszíneit ábrázolja. A térképet valószínűleg Király Béla vezérezredes, Budapest katonai parancsnoka készítette az ENSZ 1956-os Különbizottságának meghallgatására. Találnak fotót arról a faragott kopjafáról, melyet 300 társával együtt az Inconnu független művészcsoport készített és helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában az '56-os forradalom névtelen áldozatainak emlékére, illetve egy részletet a Szabad Európa Rádió háttérjelentéséről, amely többek között Nagy Imre és mártírtársai 1986. június 16-ai hivatalos újratemetéséről szól.

A magyar eseményeket feldolgozó virtuális kiállítás mellett a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából további kilenc tematikus kiállítás tekinthető meg a Google Kulturális Intézetének oldalán, melyeket cseh, szlovák, valamint lengyel múzeumok és archívumkezelők állítottak össze.

 



A Google Kulturális Intézetéről


A Google Cultural Institute célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, a kulturális örökség részei és egyéb kulturális anyagok elérhetővé váljanak az interneten. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a világ kultúrájának minél nagyobb részét fedezhessék fel az emberek az interneten. A Google Kulturális Intézete azzal, hogy az interneten is elérhetővé teszi a kulturális kincseket, demokratizálja a hozzáférést a múlt eseményeihez, miközben megőrzi ezeket az értékeket a jövő generációi számára.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36