Novell: Egyszerűsítsük a feladatokat alkalmazásvirtualizációval!

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 13. 11:16

A legtöbb vállalati IT-részleg számára egyre nagyobb terhet jelent, hogy az összetett informatikai környezetekben minden végfelhasználó számára hozzáférést biztosítson a munkához szükséges alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz. Az alkalmazások telepítése és felügyelete rendkívül idő- és energiaigényes feladattá válhat, különösen azoknál a szervezeteknél, ahol kevésbé fejlett, nem a legteljesebb funkcionalitást kínáló eszközöket használnak.

A megfelelő végpont-felügyeleti eszköz segítségével azonban az alkalmazások virtualizálhatók, ami több különféle problémára is választ kínál. A virtualizált megoldás révén gyorsabban használatba vehetők és egyszerűbben felügyelhetők az alkalmazások a dolgozók asztali és hordozható gépein. A virtualizált alkalmazások ráadásul az asztali operációs rendszertől elszigetelten működnek, így könnyen elkerülhetők az olyan működési problémák, mint az alkalmazásütközések vagy összeomlások.

 



Ezeket az előnyöket egyre többen ismerik fel, a Gartner adatai szerint már a vállalatok kétharmada virtualizálja a szerverein futó szolgáltatásokat. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy minden lehetséges előnyt és területet kihasználnak.


A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a következő feladatok egyszerűsítéséhez ajánlja a technológiát:



1. Túl sok az alkalmazás, túl kevés az idő


Az IT-részlegek időnként nehezen tartanak lépést az állandóan növekvő igényekkel az új alkalmazások telepítése, valamint a meglévők frissítése terén. Ebből kifolyólag a felhasználók a vállalati alkalmazások nagy részét végül nem is használják.


A Novell ZENworks Application Virtualization eszköze úgy oldja meg ezt a problémát, hogy összecsomagolja az alkalmazást, így a végén egyetlen kattintással futtatható a program. Ugyanígy egy klikkel eltávolíthatók a már szükségtelenné vált alkalmazások.


2. Magas és nehezen követhető telepítési és tesztelési költségek


A vállalaton belül újonnan bevezetendő alkalmazások telepítése a legtöbbször komoly előkészítést igényel, idő- és munkaigényes tesztelési feladatokkal. Sok vállalatnál éppen ezért nem készítenek telepítőcsomagot a legtöbb alkalmazásból, hanem manuálisan helyezik azokat üzembe, ami hasonlóan időigényes folyamat.


Amennyiben a ZENworks Application Virtualization segítségével virtualizáljuk az alkalmazásokat, nincs szükség telepítésre, valamint sokkal egyszerűbb a tesztelés, ezáltal jóval kevesebb időt, energiát és költséget igényel az új alkalmazások használatba vétele.


3. Alkalmazástelepítés saját tulajdonú eszközökre


Már a tömeges telepítések kezelése is komoly feladat. Amikor azonban a cég alkalmazottai egyesével kezdik el felkeresni az IT-szakembereket azzal a kéréssel, hogy szeretnék a vállalati alkalmazásokat a nemrégiben beszerzett okostelefonukon vagy táblagépükön is használni, az végeláthatatlannak tűnő folyamatokat indít el. Már a telepítés is rengeteg időt vesz el, és ezeket az alkalmazásokat folyamatosan frissíteni is kell ezután.


A Novell ZENworks csomagjával az informatikai részlegek létrehozhatnak egy saját alkalmazástárat a vállalat számára, amelyből a felhasználók egyszerűen kiválaszthatják, letölthetik és futtathatják a kívánt alkalmazásokat.


4. Alkalmazásproblémák


Előfordulhat, hogy egyes programok nem működnek megfelelően együtt valamelyik másik hálózati elemmel, alkalmazással vagy eszközzel, ami kompatibilitási hibákhoz vezethet. Ez rossz hatással lehet a teljesítményre és a hatékonyságra.


A ZENworks virtualizációs megoldása egyszerűen futtatható fájlokká alakítja az alkalmazásokat. A használatukhoz így semmit sem szükséges telepíteni az operációs rendszerre, ami csökkenti a rendszerhibák és leállások valószínűségét.

 

Kulcsszavak: virtualizáció Novell

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36